COSMOTE: θεαματική αύξηση ταχυτήτων mobile Internet

Στα 25 Mbps ο μέσος όρος, πολλά υποσχόμενο και το 2015 λόγω 4G+

Μπορεί το κλίμα αβεβαιότητας των τελευταίων μηνών στην Ελλάδα και η γενικότερη ύφεση της οικονομίας της να μην... βοηθούν ακριβώς σε πολλά, όμως σε κάποιους τομείς η πρόοδος είναι - ευτυχώς - σχεδόν αναπόφευκτη. Ένας από αυτούς είναι και ο σχετικός με τις ταχύτητες πρόσβασης στο Internet μέσω smartphones, tablets και laptops (με τον σχετικό περιφερειακό εξοπλισμό) μέσα από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Ακόμη και με την πρόοδο αυτή νομοτελειακή, ωστόσο, δεν παύει να είναι εντυπωσιακό το σχετικό άλμα που σημείωσε η COSMOTE σε όλη τη διάρκεια του 2014 και το πρώτο τετράμηνο του 2015.

Η εταιρεία αναφέρει πως το δίκτυό της - που απαρτίζεται από μίγμα κάλυψης ταχυτήτων 3G, 4G και 4G+ - βάσει των μετρήσεων που οι ίδιοι οι χρήστες φορητών συσκευών "κατέθεσαν" στο πασίγνωστο ανεξάρτητο Web site-εργαλείο μέτρησης, το Speedtest.net, προσφέρει πλέον μέσο όρο ρυθμού μεταφοράς δεδομένων που ξεπερνά τα 25 Mbps. Πρόκειται για ταχύτητα πρόσβασης που, αντικειμενικά, δεν έχει καν στο σπίτι του με... επίγεια Δικτυακή σύνδεση το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού. Ο μέσος αυτός όρος, δε, κρίνεται σαφέστατα αξιόπιστος αν σκεφτεί κανείς πως περισσότεροι από 175.000 Έλληνες χρήστες mobile Internet "κατέθεσαν" τις επιδόσεις των συσκευών τους συμμετέχοντας σε αυτές τις μετρήσεις.

Η μετάβαση στον ρυθμό μεταφοράς δεδομένων των 25 Mbps κατά μέσο όρο, άλλωστε, είναι σημαντικό "βήμα μπροστά" για την COSMOTE ασχέτως όλων των άλλων, αφού αντιπροσωπεύει αύξηση της τάξης του 75% (!) σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο ταχυτήτων πρόσβασης του πρώτου τετραμήνου του 2014. Μπορεί αυτός ο αριθμός να μην είναι αντιπροσωπευτικός της πραγματικότητας με τον τρόπο που θα θέλαμε - δεν υπάρχει, για παράδειγμα, καμία εγγύηση πως θα τον αγγίξει κάποιος με τη φορητή του συσκευή σε πολλά νησιά και πολλές επαρχιακές περιοχές της χώρας - παραμένει ωστόσο πολλά υποσχόμενος για το μέλλον και σίγουρα θετικός για την ελληνική αγορά συνολικά.

Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σε κάθε περίπτωση, να διαπιστώσουμε πόσο ψηλότερα θα ωθήσει αυτόν τον μέσο όρο των 25 Mbps της COSMOTE (μπορεί να δει κανείς την αντιπαραβολή με τους άλλους δύο Έλληνες παρόχους σε αυτή τη σελίδα) μέσα στο 2015 η μετάβαση σε ταχύτητες 4G+. Η τεχνολογία LTE Advanced δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί σε μεγάλο τμήμα του δικτύου της COSMOTE, όμως οι πρώτοι κάτοχοι κινητών που την υποστηρίζουν - όπως τα Samsung Galaxy S6 και LG G4 - είναι πολύ πιθανό να τα αποκτήσουν στα αστικά κέντρα όπου οι... εξωπραγματικές ταχύτητες των 200-250 Mbps όντως προσφέρονται. Θα αγγίξει του χρόνου τέτοιο καιρό ο μέσος όρος στους ρυθμούς μεταφοράς δεδομένων από κινητά αυτούς των... επίγειων συνδέσεων VDSL/50; Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ