CosmOTE: πρώτη στις δοκιμές δικτύου 4G+

Υπόσχεση για ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων έως 300 Mbps με φορητές συσκευές έως τον Ιούνιο

Είναι ενδεικτικό παρόχου που έχει όντως μακροπρόθεσμα πλάνα και δεν αντιδρά απλώς στις εξελίξεις της αγοράς, το γεγονός ότι προετοιμάζεται να καλύψει ανάγκες που κατά βάση... δεν υπάρχουν ακόμη - και αυτό ακριβώς κάνει η CosmOTE εδώ και λίγες ημέρες, προετοιμάζοντας το έδαφος για το επόμενο επίπεδο εξέλιξης στη μεταφορά δεδομένων μέσω του δικτύου της. Ενώ η κάλυψη της πελατειακής βάσης της εταιρείας με υπηρεσίες ταχυτήτων 4G δεν έχει στην ουσία ολοκληρωθεί - και η ίδια η CosmOTE ομολογεί πως το ποσοστό ανέρχεται στο 65%, ίσως κατά τι αισιόδοξο - ο δημοφιλής πάροχος έχει ήδη ξεκινήσει τις δοκιμές για τη μετάβαση σε ταχύτητες 4G+, υψηλότερες ακόμη και σε σχέση με τις ταχύτερες... επίγειες ενσύρματες Δικτυακές συνδέσεις στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή!

Πράγματι, η CosmOTE δείχνει διατεθειμένη να εκμεταλλευτεί άμεσα την πρόσφατη διεύρυνση του φάσματος στα 800 MHz και 2.6 GHz που χρησιμοποιεί για το δίκτυό της, προκειμένου να αναβαθμίσει τις δυνατότητές του από το επίπεδο του 4G/LTE σε 4G+/LTE Advanced. To θεωρητικό όριο διαμεταγωγής δεδομένων στα δίκτυα 4G+ βρίσκεται στο... 1 Gbps (!), αν και πρακτικοί παράγοντες το μειώνουν σε περίπου 300 Mbps για την ώρα (οι σημαντικότεροι σχετίζονται με την σταθερή ή κινούμενη θέση της εκάστοτε συσκευής). Και πάλι, βέβαια, αναφερόμαστε σε ταχυτήτες ασύρματης σύνδεσης κατά πολύ μεγαλύτερες π.χ. των ταχυτήτων οικιακής σύνδεσης VDSL. Η CosmOTE έχει ήδη επιτύχει, στις σχετικές εργαστηριακές δοκιμές, ταχύτητες της τάξης των 250 Μbps στη λήψη δεδομένων - και είναι πιθανό οι καλύτερες συσκευές 4G+ να επιτυγχάνουν συνδέσεις αυτού περίπου του επιπέδου όταν η υπηρεσία γίνει διαθέσιμη στο κοινό.

Ρεαλιστικά, βεβαίως, υπάρχει ένας αριθμός από προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρωθούν πριν αρχίσουμε να μιλάμε για δίκτυο 4G+ στην Ελλάδα. Ένα θέμα είναι αυτό της απροβλημάτιστης συνεργασίας και μετάβασης (interoperability & switching) ανάμεσα σε δίκτυο αυτού του τύπου και τα υπάρχοντα 3G/4G. Ένα δεύτερο είναι αυτό των διαθέσιμων συσκευών, κυρίως smartphones, που θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν την extra ταχύτητα ενός δικτύου LTE Advanced: για την ώρα μόνο δύο μοντέλα της Samsung, το Galaxy S LTE-A και το Galaxy Edge, και ένα της LG, το G3, μπορούν να αξιοποιήσουν τα 300 Mbps του 4G+. Τα υπόλοιπα, από το HTC One M8 και το Nexus 6 μέχρι τα iPhone 6 και 6 Plus "σταματούν" στα 150 Mbps. Ένα τρίτο έχει να κάνει, άλλωστε, και με την τιμολόγηση της ογκοχρέωσης, η οποία επίσης είναι πιθανό πως θα χρειαστεί... προσαρμογές.

Σε κάθε περίπτωση, η CosmOTE έχει ως στόχο την εμπορική διάθεση των πρώτων συνδέσεων 4G+, προφανώς σε επιλεγμένες αρχικά περιοχές, μέχρι τον Ιούνιο του 2015. Παρά το γεγονός ότι - σε αυτή τη φάση και για το ερχόμενο έτος - θα προτιμούσαμε για την Ελλάδα διευρυμένη γεωγραφική κάλυψη δικτύου σε ταχύτητες 4G, παρά θεαματικές ταχύτητες 4G+ μόνο στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, δεν μπορούμε παρά ν' αναγνωρίσουμε στην CosmOTE πως οι κινήσεις και οι επενδύσεις που κάνει ώστε να εξελίσσει τις δυνατότητες του δικτύου της, είναι πολλές και φιλόδοξες. Προσβλέπουμε στις σχετικές πρακτικές δοκιμές ως το ερχόμενο καλοκαίρι, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ