Chromecast: από άλλες οθόνες, στη μεγάλη

Περιφερειακό της Google για επικοινωνία της τηλεόρασης του σαλονιού με φορητές συσκευές

Στην ίδια παρουσίαση όπου αποκάλυψε επίσημα το καινούργιο Nexus 7 και την έκδοση 4.3 του Android, η Google επέδειξε και το Chromecast. Πρόκειται για άλλο ένα από εκείνα τα προϊόντα που "επεκτείνουν" την γκάμα πηγών από τις οποίες μία σύγχρονη τηλεόραση μπορεί να αντλήσει περιεχόμενο, αλλά με μία διαφορά: χρησιμεύει ταυτόχρονα και σαν "γέφυρα" ανάμεσα στην τηλεόραση και περιεχόμενο - video, φωτογραφίες, μουσική - που έχει αποθηκευμένο ο χρήστης στο smartphone ή το tablet του. Το Chromecast συνδέεται σε κάποια διαθέσιμη θύρα HDMI της τηλεόρασης και χρειάζεται τροφοδοσία, την οποία εξασφαλίζει από τη θύρα microUSB που φέρει στο πίσω μέρος του. Χρειάζεται, επίσης, σύνδεση με το Internet, την οποία - στο σενάριο χρήσης για το οποίο έχει σχεδιαστεί - θα αντλεί ασύρματα από τον οικιακό ασύρματο router. Αφού ρυθμιστεί και μετά, το Chromecast υπάγεται στο τοπικό ασύρματο οικιακό δίκτυο όπου μπορεί να συνδεθεί ο θεατής και στη συνέχεια να "στείλει" περιεχόμενο στην οθόνη της τηλεόρασης, επιλέγοντας το Chromecast ως "προορισμό".

Η λειτουργία του δεν είναι, όπως λανθασμένα γράφεται, η ίδια με αυτή του AirPlay της Apple ή του Miracast που χρησιμοποιούν ήδη κάποια σύγχρονα μοντέλα τηλεοράσεων, γιατί δεν γίνεται "απευθείας" η σύνδεση από συσκευή σε συσκευή: το Chromecast ουσιαστικά φιλοξενεί Web apps, τα οποία επικοινωνούν με τις αντίστοιχες εφαρμογές σε smartphone ή tablet για να αντλήσουν περιεχόμενο. Από αυτήν την πλευρά, με άλλα λόγια, το Chromecast θεωρητικά θα είναι σε θέση να εμπλουτίζει τις δυνατότητές του μέσω πρόσθετων apps με τον καιρό, κάτι που επιβεβαίωσε και η Google.

Οι συσκευές που μπορεί να αξιοποιεί ο χρήστης με το Chromecast δεν είναι απαραίτητο να στηρίζονται σε κάποια έκδοση του Android: κάθε smartphone ή tablet που μπορεί να "δει" το συγκεκριμένο περιφερειακό επειδή υπάγονται και τα δύο στο ίδιο ασύρματο τοπικό δίκτυο, μπορεί να στείλει εκεί περιεχόμενο. Η Google ξεκινά την πώληση του Chromecast στις ΗΠΑ άμεσα, στην τιμή των $35. Pas mal!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ