CES 2013: Κινητά Sony με οθόνη... τηλεόρασης

Xperia Z και ZL, εντυπωσιακά, διαθέσιμα σύντομα

Κινητά τηλέφωνα στηριγμένα σε Android με οθόνες διαγωνίων άνω των 4.7/4.8 ιντσών είχαμε δει πολύ λίγα στο παρελθόν - και τα κοροϊδεύαμε αποκαλώντας τα... phablets - όμως όλα δείχνουν πως το 2013 τα smartphones με οθόνη των 5 ιντσών θα είναι "κατηγορία από μόνα τους"! Μετράμε ήδη τέσσερις διαφορετικούς κατασκευαστές που έχουν ανακοινώσει "Ανδροειδή" κινητά με οθόνη τέτοιων προδιαγραφών, η Sony όμως στο πλαίσιο της έκθεσης CES ανακοίνωσε... "δύο σε ένα". Το brand και των δύο, φυσικά, ανήκει στη σειρά των Xperia και τα μοντέλα είναι το Z και το ZL.

Και τα δύο κινητά προσφέρουν αυτήν την εντυπωσιακή οθόνη των 5 ιντσών και ανάλυσης όσης έχουν να επιδείξουν οι... τηλεοράσεις στο σαλόνι των περισσότερων από μας - υποστηριζόμενη μάλιστα από το σύστημα επεξεργασίας εικόνας Bravia Engine Mobile 2, ώστε τα όσα προβάλλονται σε αυτήν να είναι και χρωματικά ακριβή, και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις ή μη ομαλή κίνηση του υλικού που προβάλλεται. Ο κεντρικός τους επεξεργαστής είναι ο νέος, ταχύτατος SnapDragon 4, υποστηριζόμενος και αυτός από 2 GB μνήμης, ενώ ο αισθητήρας της κύριας κάμερας και των δύο συλλαμβάνει φωτογραφίες των 13 Megapixel αλλά και... HDR video (!). Και τα δύο φέρουν υποδοχή για κάρτες μνήμης microSD και αρκετά μεγάλης χωρητικότητας μπαταρίες.

Ανάμεσα στα δύο μοντέλα υπάρχουν και κάποιες διαφορές. Το Ζ είναι ελαφρώς λεπτότερο από το ZL και αδιάβροχο, ενώ το ZL φέρει ειδικό πλήκτρο για χρήση της κύριας κάμερας, αλλά και πομπό υπερύθρων (!), ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υπερ-τηλεκοντρόλ για άλλες συσκευές, από απλές τηλεοράσεις έως ολόκληρα συστήματα home cinema. Και τα δύο πάντως στηρίζονται στην έκδοση Android 4.1 ή Jelly Bean και δείχνουν να είναι, από όσα παρουσίασε η Sony στην CES τουλάχιστον, πιθανώς τα δύο καλύτερα smartphones που έχει προσφέρει στην αγορά ο ιαπωνικός κολοσσός τα τελευταία χρόνια (και σίγουρα καλύτερα από όσα είχε προσφέρει ως Sony-Ericsson). Ανυπομονούμε να μάθουμε αφενός ποιό από τα δύο μοντέλα θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας (το ZL η Sony σκοπεύει να το διαθέσει σε συγκεκριμένες αγορές) και πόσο θα κοστίζει. Και να το δοκιμάσουμε, φυσικά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ