CarPlay: η Apple σε... τέσσερις τροχούς

Βοηθητικό σύστημα ψηφιακών λειτουργιών σε αυτοκίνητα, συμβατό με τα iPhone, μέσα στο 2014

Μπορεί να άργησε κάπως - η σχετική ανακοίνωση είχε γίνει πέρσι τον Ιούνιο - όμως η Apple είναι πλέον έτοιμη να κάνει την είσοδό της σε μία αγορά όπου ποτέ στο παρελθόν δεν είχε παρουσία: την αγορά του αυτοκινήτου. To προϊόν που τότε είχε ονομαστεί "iOS in the Car" έχει πλέον τον εμπορικό χαρακτηρισμό "CarPlay" και είναι στην ουσία ένα σύστημα διαχείρισης λειτουργιών σχεδιασμένο να αλληλεπιδρά άριστα με τα iPhone. Ως εκ τούτου προσφέρει όλα όσα αναμένει ο χρήστης πως θα είναι εφικτά - όπως τη διενέργεια κλήσεων και την αναπαραγωγή μουσικής που είναι αποθηκευμένη στο smartphone της Apple ή αντλείται από Δικτυακές υπηρεσίες τύπου Spotify - αλλά και κάποια περισσότερο ενδιαφέροντα, όπως την υπαγόρευση μηνυμάτων προς αποστολή και, φυσικά, την ανεύρεση διαδρομών για προορισμούς που ο οδηγός ορίζει.

Ο τρόπος με τον οποίο υλοποιείται το CarPlay θυμίζει σε έναν βαθμό το πώς λειτουργεί το AirPlay για την αναπαραγωγή ήχου: η Apple προσφέρει την υποδομή μέσω της οποίας το εκάστοτε σύστημα επικοινωνεί με τις δικές της συσκευές και ο κατασκευαστής σχεδιάζει το σύστημα αυτό βάσει μερικών minumum προδιαγραφών που δεν τυγχάνουν ιδιαίτερα αυστηρές. Έτσι θα υπάρξουν συστήματα CarPlay με οθόνη αφής ή χωρίς (αφού υπάρχει η Siri για την φωνητική επικοινωνία και την υπαγόρευση), συστήματα αναβαθμίσιμα με extra apps ή χωρίς, συστήματα με δική τους σύνδεση στο Internet ή χωρίς, αλλά και συστήματα που δεν καταργούν το υπάρχον "έξυπνο διαχειριστικό" που ενσωματώνουν πολλά αυτοκίνητα, αλλά το συνδυάζουν με CarPlay. Θα έχει ομολογουμένως ενδιαφέρον να δούμε πώς κάθε κατασκευαστής θα επιλέξει να υλοποιήσει το CarPlay, καθώς η γκάμα αυτών που θα το υποστηρίξουν μέσα στο 2014 εκτείνεται από τη Volvo, τη Hyundai και τη Honda, μέχρι τη Mercedes, τη Jaguar και τη Ferrari.

Όσον αφορά την υποστήριξη συσκευών εκ μέρους της Apple, συμβατά είναι μόνο τα μοντέλα iPhone με τη θύρα σύνδεσης Lightning (από το 5 και μετά δηλαδή) και αυτά που φέρουν το iOS 7. Η σχετική επέκταση στο λειτουργικό της Apple ώστε να επικοινωνεί με τα πρώτα συστήματα CarPlay θα έλθει έως το καλοκαίρι. Αξίζει να σημειωθεί πως αντίστοιχο σύστημα αναπτύσσει και η Google από πέρυσι, φυσικά βασισμένο σε Android, σε συνεργασία με τις Audi, General Motors, Honda, Hyundai και nVidia. Υποτίθεται πως τα πρώτα αυτοκίνητα με... προεγκατεστημένο Android θα τα δούμε επίσης μέσα στη χρονιά, αλλά - από την άλλη πλευρά - το ίδιο υποστήριζε η Google πέρυσι και για τις τηλεοράσεις με το ανανεωμένο Google TV και... ακόμη περιμένουμε. Όπως πάντα, θα δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ