Canon: νέες φωτογραφικές των... 50 Megapixel

Δύο DSLR με αισθητήρα υψηλότατης ανάλυσης, διαθέσιμες στην αγορά το καλοκαίρι

Μπορεί για τον περισσότερο κόσμο - του οποίου οι φωτογραφίες το πιθανότερο είναι να δημοσιευθούν στα κοινωνικά δίκτυα και να εκτυπωθούν σε σχετικά μικρά μεγέθη - μία καλή ψηφιακή τσέπης ή ένα μοντέρνο smartphone να είναι... υπεραρκετά, oι επαγγελματίες και οι χομπίστες με υψηλές απαιτήσεις ωστόσο συνεχίζουν να ζητούν εξέλιξη στις φωτογραφικές DSLR. Και μπορεί "ο πόλεμος των Megapixel" να είχε σταματήσει για σημαντικό χρονικό διάστημα, όμως το 2015 όλα δείχνουν πως θα αναζωπυρωθεί - και η Canon μόλις... "άνοιξε πυρ" με τις ολοκαίνουργιες EOS 5DS και 5DS R. Πρόκειται όχι μόνο για δύο από τις πληρέστερες και ικανότερες DSLR που έχει ποτέ παρουσιάσει η έμπειρη κατασκευάστρια, αλλά και τις πρώτες εμπορικές των οποίων η ανάλυση αισθητήρα αγγίζει όχι τα 25, όχι τα 36, αλλά τα... 50 Megapixel!

Πράγματι, οι δύο αυτές EOS διαδέχονται την επιτυχημένη 5D Mark III υπερδιπλασιάζοντας την ανάλυση του αισθητήρα, χωρίς ο ίδιος να αυξηθεί σε μέγεθος (36x24 χιλιοστά). Οι νέες EOS μοιράζονται με την 5D Mark III το ίδιο οπτικό σκόπευτρο, την ίδια έγχρωμη οθόνη προεπισκόπησης TFT, ακόμη και το ίδιο περίβλημα (με ελάχιστες προσαρμογές και διαφοροποιήσεις). Oι 5DS/5DS R, ωστόσο, ενσωματώνουν σημαντικά καλύτερο σύστημα φωτομέτρησης, βελτιωμένο σύστημα περιορισμού των δονήσεων στο κάτοπτρο, μεγαλύτερη μπαταρία και φυσικά εκείνα τα 50 ολόκληρα Megapixel ανάλυσης, τα οποία είναι αρκετά για εκτύπωση φωτογραφίας σε μέγεθος... αφίσας σχεδόν (74x48 εκατοστά). Για να διαχειριστεί τέτοιον όγκο οπτικής πληροφορίας, φυσικά, η Canon ενσωμάτωσε δύο πανομοιόπους επεξεργαστές DIGIC 6 στις 5DS/5DS R, οι οποίοι αναλαμβάνουν μία σειρά από εργασίες πάντοτε σε πραγματικό χρόνο.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως το "στρίμωγμα" τόσων Megapixels στον ίδιο αισθητήρα - full frame, αλλά τον ίδιο - δημιουργεί προβληματισμό σχετικά με τον "θόρυβο" που μπορεί να δημιουργείται, ειδικά σε λήψεις με κακό φωτισμό. Η σύλληψη video, άλλωστε, σε ανάλυση "μόνο" υψηλής ευκρίνειας (HD) και όχι υπερυψηλής (UHD/4K), δημιουργεί επίσης εύλογες απορίες. Ίσως γι' αυτό η Canon θα κρατήσει και την 5D Mark III (και μάλιστα χωρίς πτώση τιμής) στην αγορά: η συγκεκριμένη κάμερα είναι από τις αγαπημένες των επαγγελματιών φωτογράφων που συλλαμβάνουν συχνά και video. Όσον αφορά στις 5DS και 5DS R, αυτές θα διατεθούν στην αγορά τον Ιούνιο αντί €4000 και €4250 αντίστοιχα - με την δεύτερη να δικαιολογεί την τιμολογική διαφορά με ειδικό "διπλό" φίλτρο που μειώνει κατά πολύ τις αλλοιώσεις στην ποιότητα του τελικού αποτελέσματος λόγω του φαινομένου μουαρέ (moire effect).

Και οι δύο τιμές πώλησης αφορούν βέβαια μόνο στο "σώμα" των δύο μοντέλων, χωρίς συνοδευτικούς φακούς. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τη... μετωπική σύγκρουση των 5DS και 5DS R με την D810 της Nikon, η οποία θα κυκλοφορήσει στο ίδιο χρονικό πλαίσιο (αρχές Ιουλίου) και ναι μεν ενσωματώνει αισθητήρα ανάλυσης "μόνο" 36 Megapixels αλλά θα κοστίζει λιγότερο από €3000. Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ