Βραβεία 2010: Gadgets

Εικόνα, ήχος και... σήμα παντού!

Χρονιά προόδου ουσιαστικής και γι' αυτήν την προϊοντική κατηγορία - ουσιαστικότερη μάλιστα απ' ότι φαίνεται με την πρώτη ματιά. Κι αυτό γιατί συνέβη σε τρία διαφορετικά επίπεδα. Πρώτο: όπως και σε άλλες κατηγορίες, με συγκεκριμένα νέα μοντέλα έγινε εν πολλοίς προσιτή σε πολύ περισσότερο κόσμο η καταγραφή ποιοτικής κινούμενης εικόνας υψηλής ευκρίνειας. Δεύτερο: με την αξιοποίηση βελτιωμένων τεχνολογιών υποβοήθησης κατά τη λήψη, έγινε ευκολότερο για τους αρχάριους χρήστες να συλλάβουν καλύτερης ποιότητας video, σε δυσκολότερες συνθήκες. Ακούγεται... δευτερεύον; Βεβαιώνουμε, δεν είναι καθόλου!

Εκεί όμως που θα εστιάσουμε, είναι στο τρίτο: το 2010 σηματοδότησε με δύο διαφορετικά προϊόντα ένα σημαντικό εξελικτικό βήμα για τις ψηφιακές βιντεοκάμερες που μπορούν να αγοράσουν... ακόμη και άνθρωποι που ξέρουμε προσωπικά. Τα δύο προϊόντα που ξεχωρίσαμε κάνουν το καθένα το δικό του βήμα και περιμένουμε με ανυπομονησία το 2011, προκειμένου να δούμε αν οι δύο εταιρείες που είναι υπεύθυνες γι' αυτά θα κάνουν, αμφότερες, το αντίστοιχο βήμα... η μία της άλλης. Για τη μία γνωρίζουμε ήδη θετικά την απάντηση, περιμένουμε για την άλλη - και φυσικά κι από τις δύο να τελειοποιήσουν τις πρώτες τους προσπάθειες. Έτσι!

Η επιλογή μας: Sony NEX-VG10E

Σημαντικός λόγος για τον οποίο τα δικά μας video φαίνονται τις περισσότερες φορές ερασιτεχνικά εν συγκρίσει με τις "κανονικές" κινηματογραφικές ταινίες, ακόμη και χαμηλού σχετικά budget, οφείλεται προφανώς στον πλουσιότερο εξοπλισμό των studio. Ε, αυτό είναι το προϊόν που... "χτίζει γέφυρες" πάνω από αυτό το χάσμα! Η VG10E είναι η πρώτη ψηφική κάμερα υψηλής ευκρίνειας της οποίας το φακό ο χρήστης μπορεί ν' αλλάξει με (30 διαφορετικούς) άλλους. Και... ξαφνικά όλα εκείνα τα θολά απέραντα τοπία, τα πολύ κοντινά προσωπικά, οι ευρείες λήψεις κλπ. που βλέπουμε στα φιλμ των μεγάλων σκηνοθετών, δεν είναι πια έξω από τις επιλογές του κατόχου μιας VG10E! Και στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά, για να μην... παρεξηγηθούμε, super είναι - μα είναι αυτή η δημιουργική ελευθερία ο λόγος για τον οποίο η συγκεκριμένη κάμερα αποσπά το βραβείο μας. Και το αξίζει αμέριστα.

Η καλύτερη εναλλακτική πρόταση: Panasonic HDC-SDT750

Ομολογούμε ότι ήταν μεγάλος ο πειρασμός να αναδείξουμε ως... "καινοτομικότερη" (sic) την πρώτη καταναλωτική κάμερα που μπορεί να συλλάβει 3D video. Γιατί αυτό ακριβώς είναι η SDT750, έστω κι αν ουσιαστικά πρόκειται για πρότερο μοντέλο της ιαπωνικής εταιρείας, στο οποίο έχει προστεθεί ένας προσαρμογέας δύο φακών και τα ειδικά κυκλώματα που χρειάζονται για τη σύλληψη του υλικού 3D. Η ανάλυση μπορεί να μην είναι ακόμη πλήρους υψηλής ευκρίνειας (960x1080 pixel για κάθε μάτι κι όχι 1920x1080), τα αποτελέσματα μπορούν ωστόσο να είναι εκπληκτικά και πειστικότατα, μετά από κάποιο πειραματισμό κι εξοικείωση με τη χρήση της. Χωρίς το προσάρτημα 3D, δε, η SDT750 παραμένει μία κορυφαία... 2D βιντεοκάμερα, από τις καλύτερες του είδους. Για τους μικρούς... Cameron, λοιπόν...!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ