Bluetooth 5: βελτιωμένο σε όλα, καθ' οδόν

Με στοιχεία σημαντικά για το πολυσυζητημένο The Internet of Things αλλά και τα κινητά

Όταν οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων και άλλων φορητών συσκευών ξεκινούσαν μία συνεργασία πριν από 20 χρόνια περίπου για την ανάπτυξη ενός τρόπου ασύρματης επικοινωνίας ανάμεσα στα προϊόντα αυτά, πολύ αμφιβάλλουμε αν πίστευαν πως το αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής θα επεδείκνυε τέτοια αντοχή στο χρόνο - όμως εν έτει 2016... τυχαίνει να είμαστε όλοι εδώ και να συζητάμε για την πέμπτη του πια έκδοση σαν να είναι το απολύτως φυσιολογικό. Και είναι, αφού το πρότυπο Bluetooth έχει τύχει πια πλήρους αποδοχής, έχει εξελιχθεί και προορίζεται για ακόμη περισσότερες εφαρμογές και σενάρια χρήσης από αυτά για τα οποία είχε αρχικά σχεδιαστεί. Αν αυτό δεν είναι επιτυχία, τότε τί;

Το Bluetooth 5 ανακοινώθηκε και επίσημα από το ελεγκτικό όργανο που διαμορφώνει τις προδιαγραφές του προτύπου αυτού, το Bluetooth SIG, ως η έκδοση που θα διαδεχθεί την παρούσα 4.2. Τεχνολογικά τα χαρακτηριστικά του έχουν στην ουσία παγιωθεί και αναμένουμε τις απαραίτητες υλοποιήσεις από τους κατασκευαστές κυκλωμάτων ασύρματης διασύνδεσης έτσι ώστε να έχουμε στην αγορά τις πρώτες συμβατές συσκευές - κάτι που εκπρόσωποι του Bluetooth SIG αναμένουν να συμβεί στις αρχές του 2017 όσον αφορά τα μεγαλύτερα προϊόντα, όπως τα smartphones και τα tablets, αλλά και στα τέλη του 2016 όσον αφορά μικρότερες, όπως αυτές που ανήκουν στην κατηγορία προϊόντων The Ιnternet of Things: κάμερες, αισθητήρες, εξελιγμένο φωτισμό και απλές ηλεκτρικές συσκευές.

Για την ακρίβεια, είναι αυτές οι συσκευές που υπάγονται στο ευρύτερο σύνολο προϊόντων The Internet of Things, αυτές που θα αξιοποιήσουν περισσότερο το Bluetooth 5 και δη τις λειτουργίες του που διεκπεραιώνονται σε κατάσταση χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας (low-powered mode). H νέα έκδοση του προτύπου προσφέρει σε αυτήν την κατάσταση την διπλάσια ταχύτητα διαμεταφοράς δεδομένων, σε τετραπλάσια ααπόσταση, με δυνατότητα αποστολής/λήψης περισσότερων δεδομένων ανά δευτερόλεπτο. Έχουν γίνει ήδη επιδείξεις ανάμεσα σε πειραματικές συσκευές Bluetooth 5.0 οι οποίες ανταλλάσουν δεδομένα με ρυθμούς της τάξης των 2 Mbps καταναλώνοντας πανελάχιστο ρεύμα.

Τουλάχιστον σε πρώτη φάση οι καταναλωτές θα αξιοποιήσουν το Bluetooth 5 σε κινητά και άλλες φορητές συσκευές - αν η αγορά ωστόσο των συσκευών The Internet of Things γνωρίσει την εκρηκτική ανάπτυξη που οι αναλυτές περιμένουν, τότε περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια (!) από αυτά τα προϊόντα θα βρίσκονται σε λειτουργία παγκοσμίως μέχρι το 2020. Το Bluetooth SIG υπογραμμίζει πως τουλάχιστον το 40% των συσκευών αυτών θα είναι εξοπλισμένο με διασύνδεση Bluetooth (σήμερα αυτές ανέρχονται σε 8.5 δισεκατομμύρια περίπου) και θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει πλήρως τα "έξυπνα" χαρακτηριστικά του προτύπου αυτού. Μέχρι το 2020, φυσικά, το πιθανότερο είναι να έχουμε επανέλθει στο θέμα για το Bluetooth 6 ή και το Bluetooth 7. Όχι πως... μάς πειράζει, βέβαια!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ