Apple-FBI: σημειώσατε "x", για την ώρα

Αποσύρεται η σχετική δικαστική εντολή, κανένα νομικό προηγούμενο επικίνδυνο

Μερικές φορές οι περισσότερο... δραματικές και πολυσυζητημένες συγκρούσεις στο χώρο της τεχνολογίας μπορούν να τελειώσουν με τρόπο σχεδόν απογοητευτικά μη θεαματικό - και ακριβώς αυτό φαίνεται πως συνέβη στη σύγκρουση ανάμεσα στο FBI και την Apple, καθώς το πρώτο απέτυχε μεν να υποχρεώσει την δεύτερη σε ενέργειες που θα είχαν μελλοντικές επιπλοκές, αλλά "για τα μάτια του κόσμου" πέτυχε τον στόχο-δικαιολογία της "παραβίασης" του iPhone 5C που ανήκε σε έναν από τους τρομοκράτες του San Bernardino. Όπως και άλλα μέσα ενημέρωσης, είχαμε αναλύσει και πριν από λίγο καιρό για ποιούς λόγους αυτή η σύγκρουση ήταν σημαντική και, εν τέλει, αυτή η "λευκή ισοπαλία" μπορεί να εκληφθεί και ως "νίκη" προσωρινή όσον αφορά στην προστασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων όλων μας από τις κυβερνήσεις και άλλους οργανισμούς. Όμως είναι πλέον ολοφάνερο ότι ήταν μία μόνο μάχη σε έναν πόλεμο που θα εξελίσσεται για χρόνια.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, λοιπόν, το FBI επιβεβαίωσε πως τελικά απέκτησε πρόσβαση στα δεδομένα του επίμαχου iPhone 5C χωρίς την βοήθεια της Apple - ανεπίσημες πληροφορίες θέλουν την συνεργασία του με μία εταιρεία ονόματι Cellebrite, η οποία έχει αναπτύξει ειδικό λογισμικό "παραβίασης" για πολλούς διαφορετικούς τύπους smartphones. Η Apple φυσικά ζήτησε διευκρινίσεις σχετικές, καθώς το πιθανότερο είναι η Cellebrite να αξιοποίησε κάποιο κενό ασφαλείας στο iPhone 5C προκειμένου να το παραβιάσει, αλλά... όλοι μπορούμε να φανταστούμε πως δεν τις πήρε από το FBI (όχι πως πιστεύουμε πως τις περίμενε ούτως ή άλλως). Λαμβανομένων στα υπ' όψιν όλων όσων συνέβησαν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης υπόθεσης αυτό ήταν, φυσικά, το λιγότερο.

Σημαντικό παραμένει το γεγονός ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης - μετά και από σχετική νομική κίνηση του FBI - απέσυρε την δικαστική εντολή που σκοπό είχε να επιβάλλει στην Apple "υπακοή" στο αίτημα της αμερικανικής υπηρεσίας για δημιουργία ειδικής "έκδοσης" του iOS, παραβιάσιμης. Αυτό που ουσιαστικά συνέβη μάλλον ήταν αποτέλεσμα περισσότερο... στρατηγικής παρά νομικής αντιπαράθεσης, τελικά: η Apple αρνήθηκε να υπακούσει αμέσως στην δικαστική εντολή, ζήτησε το αίτημα να επανεξεταστεί από ανώτερο δικαστήριο, "κέρδισε χρόνο" αρκετό ώστε το όλο ζήτημα να αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις στον ειδικό και ευρύτερο Τύπο και εν τέλει το FBI αναγκάστηκε από τις περιστάσεις να απευθυνθεί αλλού για το διαβόητο iPhone 5C. Απόδειξη, αν μη τί άλλο, του γεγονότος πως αν μία εταιρεία εννοεί να προβάλλει αντίσταση σε παράλογες ή/και παράνομες αξιώσεις, έχει επιλογές.

Τα σχόλια όλων, πάντως, συγκλίνουν προς το... αυτονόητο: η απαίτηση του FBI για την ειδική έκδοση του iOS ήταν ο λόγος πίσω απ' όλα αυτά και το συγκεκριμένο κινητό μόνο η πρόφαση. Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία κυβερνητική υπηρεσία που επιδιώκει στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας να υποχρεώσει κάποια εταιρεία τεχνολογίας σε "συνεργασία", με ό,τι αυτό σημαίνει. Η συγκεκριμένη σύγκρουση, πάντως, δεν θέτει νομικό προηγούμενο οποιουδήποτε είδους και αυτό είναι πιθανώς το σημαντικότερο όλων. Όσο για τα υπόλοιπα... είμαστε πρακτικά βέβαιοι πως όλο και κάποια νέα δικαιολογία θα προκύψει στο μέλλον. Ελπίζουμε, απλώς, να μην στηρίζεται σε αθώα θύματα, όπως αυτά του San Bernardino. Τίποτε άλλο από αυτό.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ