Apple - Samsung: επανεξέταση

Μειώνεται σημαντικά το "ειδικό βάρος" της υπάρχουσας δικαστικής απόφασης και η σχετική αποζημίωση

H αλήθεια είναι πως, αν αντιμετωπίσει κανείς το ζήτημα συνολικά, η δικαστική "νίκη" της Apple επί της Samsung που μάς απασχόλησε πέρυσι ήταν πέραν του δέοντος αυστηρή - κι ας αποδείχθηκε τελικά πως όντως δεν είχε εμπορικές συνέπειες για τη δεύτερη. Και μόνο το ύψος της αποζημίωσης που ορίστηκε, περισσότερα από 1 δις δολάρια, ήταν υπερβολικό. Δεν χαρακτηριζόταν, δε, όπως αποδείχθηκε αργότερα, από την απαραίτητη σοβαρότητα ούτε η όλη διαδικασία της "αξιολόγησης", ούτε η συμμετοχή των ενόρκων (οι οποίοι "έκαναν φάουλ" τόσο όσον αφορά την αμέριστη αποδοχή των "επιχειρημάτων" της Apple όσο και όσον αφορά στην... ομολογία της πρόθεσής τους "να τιμωρήσουν τη Samsung" σε συνεντεύξεις μετά τη δίκη). Χωρίς βεβαίως όλα αυτά να καθιστούν και... αθώα τη Samsung - η οποία είναι βέβαιο πως θα μπορούσε να, εχμ, εμπνευστεί λιγότερο από το iPhone και σίγουρα να μην δημοσιοποιεί την πρόθεσή της να το συναγωνιστεί με παρόμοια χαρακτηριστικά σε εταιρικά e-mail - τις περασμένες ημέρες είχαμε κάποια αποκατάσταση ισορροπιών στο θέμα. Το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα επανεξεταστεί σε βαθμό μεγαλύτερο απ' ότι μια απλή έφεση υποννοεί.

Συγκεκριμένα, λοιπόν: η δικαστής Lucy Koh - που έχει επιβλέψει τη συγκεκριμένη νομική σύγκρουση των Apple και Samsung από την αρχή - πριν από λίγες μέρες στην έφεση που είχε ασκηθεί εξέφερε διαφορετική απόφαση από την αρχική. Αναγνώρισε στη Samsung "σκόπιμη και προσχεδιασμένη" πρόθεση να παραβιάσει τις πατέντες της Apple σε 14 και όχι 28 σημεία, όπως είχε αρχικά αποφανθεί το σώμα των ενόρκων. Αυτό, υποστήριξε με την απόφασή της η Koh, επιβάλλει πρακτικά νέα δίκη, η οποία θα είχε ως συνέπεια την ανώτερη αποζημίωση για την Apple λιγότερων από 600 εκ. δολάρια και όχι 1.1 δις. H Κοh είχε ούτως ή άλλως απορρίψει αίτημα της Apple για την παύση διάθεσης των επίμαχων προϊόντων της Samsung στην αγορά, οπότε με κάποια από αυτά να έχουν ήδη ξεπεραστεί, η όλη "νίκη" της Apple φαντάζει όλο και λιγότερο ουσιαστική τελικά. Με ό,τι αυτό σημαίνει.

Η τελευταία αυτή εξέλιξη είναι η πιο πρόσφατη σε μία σειρά από μικρές "ήττες" που έχει υποστεί σε διάφορα δικαστήρια ανά την υφήλιο η Apple - "ήττες" που προέρχονται κυρίως από το γεγονός ότι η αμερικανική εταιρεία έχει γίνει παράλογη στις απαιτήσεις της, βολικά ασαφής στα επιχειρήματά της και, εν τέλει, όχι πλέον πειστική. Κανείς δεν αμφιβάλλει για το πόσο επηρέασε την πορεία των smartphones ως προϊοντική κατηγορία συνολικά από το 2007 και μετά, όμως ανταγωνισμός θα προέκυπτε κάποια στιγμή για το iPhone ούτως ή άλλως (για να μην υποστηρίξουμε πως προϋπήρχε πολύ πριν ο Jobs εγκρίνει το αρχικό iPhone ως νέα δραστηριότητα για την εταιρεία του). Σε αυτό το χρονικό σημείο, πλέον, είναι προτιμότερο και σίγουρα περισσότερο αξιοπρεπές για την Apple να διοχετεύσει τους πόρους της στη δημιουργία μιας αληθινά καινούργιας γενιάς iPhone, που θα δικαιολογήσει την... προσωπική εικόνα της ως καινοτόμου εταιρείας, παρά να συνεχίσει να κυνηγά δικαστικές νίκες που μόνο σε επίπεδο γοήτρου μπορούν να τής προσφέρουν πλέον κάτι. Λέμε τώρα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ