Android 5.0 "Lollipop": σε ποιές συσκευές και πότε;

Η έως τώρα επίσημη πληροφόρηση για τη σχετική αναβάθμιση από τους κατασκευαστές

Η κατάσταση είναι η... γνωστή, λίγο ως πολύ: η καινούργια έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Google, του Android, είναι πλέον διαθέσιμη - όμως οι μόνες συσκευές που είναι την φιλοξενούν από την πρώτη μέρα, είναι είτε εκείνες που το έχουν προεγκατεστημένο εξ αρχής, είτε οι Nexus. Στην περίπτωση του Android 5.0 "Lollipop" στην πρώτη περίπτωση αναφερόμαστε σε ένα smartphone, το Nexus 6, και σε ένα tablet, το Nexus 9. Στη δεύτερη περίπτωση στα Nexus 4, Nexus 5, Nexus 7 (μοντέλα 2012 και 2013) και Nexus 10. Οι υπόλοιποι κατασκευαστές συσκευών βασισμένων σε Android, πώς έχουν τοποθετηθεί - μέχρι στιγμής πάντοτε;

Μετά από ώρες αναζήτησης στο Web, το Αθηνόραμα Digital έχει συγκεντρώσει μικρό - και ομολογουμένως απογοητευτικό - αριθμό από επίσημες ανακοινώσεις σχετικές με την αναβάθμιση όσων συσκευών σήμερα στηρίζονται σε Android 4.4.x, σε Android 5.0. Η Google είχε δεσμευθεί για όλα τα smartphones και tablets του πρόσφατου παρελθόντος που ανήκουν στη "συνομοταξία" των Nexus και κράτησε την υπόσχεσή της. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, το... χάος: ανακοινώσεις με ημερομηνία μηνών μακριά, ανακοινώσεις χωρίς σαφή ημερομηνία, ακόμη και... καθόλου ανακοινώσεις δημιουργούν για μία ακόμη φορά συγκεχυμένη εικόνα. Αυτή, πάντως, για την ώρα είναι η παρακάτω:

Google Nexus
Nexus 4 (αναβαθμίστηκε)
Nexus 5 (αναβαθμίστηκε)
Nexus 7 Wi-Fi 2013 (αναβαθμίστηκε)
Nexus 7 Wi-Fi 2012 (αναβαθμίστηκε)
Nexus 7 3G/4G 2013
Nexus 10 (αναβαθμίστηκε)

HTC
HTC One M7
HTC One M8
HTC One M7 Google Play Edition
HTC One M8 Google Play Edition
HTC One Μini
HTC One Μini 2

LG
LG G3

Motorola
Motorola Moto X (αναβαθμίστηκε)
Motorola Moto G (αναβαθμίστηκε)
Motorola Moto E
Motorola Droid Ultra

OnePlus
OnePlus One

Sony
Sony Xperia Z
Sony Xperia Z1
Sony Xperia Z1 Compact
Sony Xperia Z2
Sony Xperia Z3
Sony Xperia Z3 Compact
Sony Xperia Z Ultra
Sony Xperia ZL
Sony Xperia ZR
Sony Xperia Z1S
Sony Xperia Z3v
Sony Z Ultra Google Play Εdition
Sony Xperia Tablet Z
Sony Xperia Z2 Tablet
Sony Xperia Z3 Tablet Compact

Επαναλαμβάνουμε, προφανώς, ότι η εικόνα αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση πλήρης και σε κάθε περίπτωση προσωρινή. Μεγάλη εντύπωση προξενεί, πάντως, η παντελής έλλειψη ενημέρωσης από τη Samsung για οποιοδήποτε smartphone της (ακόμη και τα κορυφαία Galaxy S5 και Note 4), αλλά και η υπόσχεση της Sony για αναβάθμιση σε μοντέλα Xperia καθόλου πρόσφατα (απομένει να τηρηθεί και πρακτικά βέβαια). H LG έχει μέχρι στιγμής κάνει λόγο μόνο για το G3 (και μόνο για την Πολωνία!), ενώ η HTC υπόσχεται πως θα μείνει στο πλαίσιο των "τριών μηνών μετά την κυκλοφορία" του νέου Android - και λίγο να αργήσει όπως συνέβη στην έκδοση KitKat δεν... χάλασε ο κόσμος! Η Motorola, τέλος, τιμά την θετική της παράδοση, όντας και πάλι ανάμεσα στους πρώτους κατασκευαστές που υποστηρίζουν πρόσφατα smartphone τους με γοργή αναβάθμιση.

Το Android 5.0 "Lollipop" είναι μία από τις σημαντικότερες αναβαθμίσεις στην πορεία του λειτουργικού της Google - και εύλογα ενδιαφέρει πολλά εκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Οι πρώτες μας εντυπώσεις από αυτό, σε ένα Nexus 7 Wi-Fi του 2013, είναι άκρως θετικές σε όλα τα επίπεδα. Θα συνεχίσουμε λοιπόν να παρακολουθούμε το θέμα και να εμπλουτίζουμε την παραπάνω λίστα, βάσει όμως των επίσημων ανακοινώσεων κάθε κατασκευαστή (και όχι σχετικής φημολογίας). Όπως πάντα... υπομονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ