Android 4.4 KitΚat, επίσημα

H Google αποκαλύπτει την ίσως πιο σημαντική έκδοση του λειτουργικού της

Αν και - όπως σχεδόν έχει καθιερωθεί να συμβαίνει πια - οι διαρροές σχετικά με τη νέα έκδοση του λειτουργικού της Google ήταν πάμπολλές (ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες). Η επιβεβαίωση μιας επίσημης ανακοίνωσης και οι λεπτομέρειες που την συνοδεύουν είναι πάντοτε κάτι που αξίζει αναφοράς, όμως, γι' αυτό και το Android υπ' αριθμόν 4.4 απασχολεί αυτή τη στιγμή όλα τα τεχνολογικά Web sites. Το σημαντικό σε αυτήν την έκδοση, βέβαια, δεν ήταν το ότι η Google αποφάσισε να υλοποιήσει αυτήν την ιδιότυπη συνεργασία με την Nestle για το... Kitkat, το πασίγνωστο σοκολατοειδές. Όχι. Πολύ περισσότερο απασχολεί την ειδησεογραφία της τεχνολογίας η έκδοση 4.4 γιατί σκοπός της είναι η επίλυση, σε σημαντικό βαθμό τουλάχιστον, του πιο μεγάλου προβλήματος του Android: του κατακερματισμού στην πελατειακή του βάση, με 3 ή 4 διαφορετικές εκδόσεις του σε εκατομμύρια συσκευές "εκεί έξω".

Η Google στην έκδοση 4.4 έχει εστιάσει σε ένα συγκεκριμένο πράγμα: την βελτιστοποίηση του "κυρίως" κώδικα του Android (του πυρήνα του δηλαδή), ώστε το λειτουργικό της να είναι αξιοποιήσιμο και από παλαιότερες συσκευές, με λιγότερη διαθέσιμη μνήμη ή/και όχι τόσο ισχυρούς επεξεργαστές όπως αυτούς που ενσωματώνουν τα "τελευταίας εσοδείας" smartphones και tablets. Η δουλειά που έχει γίνει υποθέτουμε ότι δεν θα κάνει... θαύματα, βέβαια, αλλά η αμερικανική εταιρεία ευελπιστεί πως όλες οι συσκευές των τελευταίων π.χ. 18 μηνών θα είναι σε θέση να φιλοξενήσουν το KitKat, έτσι ώστε στους επόμενους μήνες το ποσοστό των smartphones και tablets που στηρίζονται στην ίδια έκδοση Android να αυξηθεί κατά πολύ. Έτσι θα επέλθει πιθανώς και μία ισορροπία με το πολύ υψηλό αντίστοιχο ποσοστό που έχει να επιδείξει η Apple για τα iPhone και iPad.

Εννοείται πως απομένει να δούμε και πρακτικά πόσο αποτελεσματική ήταν αυτή η βελτιστοποίηση κώδικα - και να διαπιστώσουμε ποιοί κατασκευαστές και πόσο γρήγορα θα αναβαθμίσουν τις υπάρχουσες συσκευές τους σε Android 4.4 - όμως η Google δείχνει αποφασισμένη να προωθήσει το Kitkat σε όσο το δυνατόν πιο πολλές συσκευές, οπότε... ελπίζουμε για το καλύτερο. Όντας βελτιστοποιημένο συνολικά, άλλωστε, το Kitkat αναμένεται να λειτουργεί ακόμη ταχύτερα στις υπάρχουσες συσκευές υψηλών προδιαγραφών που αυτή τη στιγμή στηρίζονται σε Android 4.2.2 ή 4.3. Οι HTC, Motorola και φυσικά η ίδια η Google έχουν ήδη δηλώσει πως όλες οι σημαντικές πρόσφατες συσκευές τους θα λάβουν την αναβάθμιση σε KitKat μέσα στο επόμενο τρίμηνο και αναμένουμε πως οι άλλοι κατασκευαστές που δεν έχουν ακόμη κάνει επίσημα την ίδια ανακοίνωση, όπως οι Samsung, Sony και LG, θα το κάνουν σύντομα.

Το γεγονός ότι στο Android 4.4 έχει δοθεί περισσότερη βάση στη βελτιστοποίηση του πυρήνα του και στην αύξηση των επιδόσεων σε παλαιότερες συσκευές, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει βελτιώσεις σε άλλους τομείς ή ότι δεν έχουν προστεθεί νέες λειτουργίες. Θετικές αλλαγές παρατηρούνται σε πολλά σημαντικά apps, από αυτό της τηλεφωνίας και των μηνυμάτων μέχρι αυτά της διαχείρισης αρχείων Δικτυακά, της φωτογραφίας και του video. Με περισσότερες επιλογές εμφανίζεται το σύστημα διαμόρφωσης της αρχικής οθόνης και της οθόνης αναμονής (homescreen και lockscreen), καθώς και το ενσωματωμένο πια QuickOffice, η εκτύπωση και άλλα πολλά. Η πλήρης λίστα είναι μεγάλη και βρίσκεται σε αυτή τη σελίδα, είναι ωστόσο ασφαλές να υποστηρίξει κανείς πως η ομαλότερη λειτουργία περισσότερων smartphones και tablets από ποτέ, είναι αυτό που θα "κρατήσει" η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών ως το σημαντικότερο στοιχείο του Android 4.4. Εν αναμονή της διάθεσής του στο κοινό, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ