Android 4.1 στα One X και Galaxy S III

Τα δύο κορυφαία smartphones του στρατοπέδου της Google αναβαθμίστηκαν... επιτέλους

Επιδεικνύοντας άθελά τους μεν, με τον περισσότερο εύγλωττο τρόπο δε το σημαντικότερο πρόβλημα του λειτουργικού Android - τη συχνά σημαντική καθυστέρηση αναβάθμισής του από τους κατασκευαστές συσκευών - οι Samsung και HTC διαθέτουν αυτές τις ημέρες σταδιακά την ανανέωση της έκδοσης 4.0 ή IceCream Sandwich σε 4.1 ή Jelly Bean για τα δύο κορυφαία τους μοντέλα: το One X και το Galaxy S III αντίστοιχα. Πρόκειται, κατά γενική ομολογία, για τα δύο καλύτερα smartphones με Android αυτή τη στιγμή στην αγορά... κι όμως, ακόμη και γι' αυτά χρειάστηκαν σχεδόν 4 μήνες μέχρι το πολυπόθητο update να βρει το δρόμο του στις, συνολικά, δεκάδες εκατομμύρια συσκευές που οι HTC και Samsung έχουν διαθέσει στο καταναλωτικό κοινό από την άνοιξη.

Όπως είχαμε αναφέρει και στο άρθρο που συνόδευσε τη σχετική ανακοίνωση της Google τον Ιούνιο, η αναβάθμιση 4.1 φέρνει στο προσκήνιο τόσο νέα στοιχεία - όπως τον μηχανισμό Google Now - όσο και βελτιώσεις στις επιδόσεις και τη χρηστικότητα του Android. Στην περίπτωση του One X συνοδεύεται από την ανανεωμένη έκδοση του γραφικού περιβάλλοντος HTC Sense, ενώ στην περίπτωση του Galaxy S III από πληθώρα ανανεωμένων apps που προσφέρει η Samsung. Και στις δύο συσκευές οι πρώτες αναφορές και εντυπώσεις από χρήστες είναι θετικότατες - κάτι βεβαίως αναμενόμενο, αν σκεφτεί κανείς πως μέχρι τις αρχές του 2013 αυτά τα δύο smartphones θα είναι πρακτικά οι "ναυαρχίδες" των HTC και Samsung όσον αφορά στο Android. Οι δύο εταιρείες έχουν επιβεβαιώσει πως θα προσφέρουν την ίδια αναβάθμιση και σε κάποια από τα μέσης κατηγορίας μοντέλα τους, όμως για όσα δεν έχει γίνει καθόλου λόγος πολύ φοβόμαστε ότι η έκδοση Android στην οποία θα παραμείνουν θα είναι η... "παγωτένια" του 4.0.

Δεν μπορεί να μην διακρίνει κανείς, πάντως, και μία μικρή ειρωνεία στο γεγονός ότι μόλις 48 ώρες μετά τη διάθεση της αναβάθμισης Android 4.0 σε 4.1 για τα δύο καλύτερα smartphones του είδους, η Google ανακοίνωσε κι επέδειξε την αναβάθμιση σε 4.2 - και μάλιστα σε νέο κινητό "ναυαρχίδα", καινoύργιο Nexus δηλαδή, αυτή τη φορά κατασκευασμένο από την LG. Ποιός ξέρει τώρα πότε (και αν) μπορούν να περιμένουν την αναβάθμιση σε Android 4.2 οι κάτοχοι των HTC One X και Samsung Galaxy III...; Θα λυθεί ποτέ ή έστω θ' αντιμετωπιστεί με τρόπο προβλέψιμο το όλο ζήτημα των αναβαθμίσεων του Android, τόσο στα smartphones, όσο και στα tablets; Δεν... έχουμε ακόμη εγκαταλείψει την ελπίδα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ