Android 4.0: η παρούσα εικόνα

Ανοιξιάτικο... reality check όσον αφορά στις υποσχέσεις των κατασκευαστών

Sony
Η εταιρεία που μέχρι πρότινος ήταν γνωστή ως Sony-Ericsson (sic) είχε υποσχεθεί πέρυσι το Νοέμβριο ότι θα φέρει την έκδοση 4.0 του Android σε όλα της τα smartphones της "σειράς 2011" (και φυσικά μπορούμε να υποθέσουμε όλα του 2012). Με άλλα λόγια, αναφερόμαστε στα Xperia Αrc και Αrc S, στο Xperia PLAY, στα Xperia Μini και Μini Pro, στο Xperia Ray και φυσικά το ολοκαίνουργιο Xperia S. Ε, μέχρι στιγμής ούτε ένα από τα παραπάνω δεν έχει δεχθεί τη σχετική αναβάθμιση και η πιο πρόσφατη ενημέρωσή μας μιλά για Μάιο ή Ιούνιο. Με άλλα λόγια, και εδώ αναμονή.

Τα όσα αναφέραμε στις προηγοούμενες σελίδες είναι, θεωρούμε, επαρκή για να καταλήξουν οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital στο ίδιο συμπέρασμα με μας όσον αφορά στην μετάβαση των συσκευών με Android στην έκδοση 4.0. Η εικόνα που έχει δημιουργηθεί χαρακτηρίζεται ως "χάος" στην καλύτερη, ως "χάλι" στη χειρότερη. Οι κατασκευαστές έχουν εν πολλοίς αποτύχει όχι μόνο να παραμείνουν κοντά στη Google όσον αφορά τις ημερομηνίες παρουσίασης μιας νέας έκδοσης Android και της αναβάθμισης των συσκευών τους σε αυτήν, αλλά και σε κάτι άλλο: στη δημιουργία εμπιστοσύνης και σιγουριάς "στο πίσω μέρος του μυαλού" των καταναλωτών ότι μια συσκευή με Android που αγοράζουν σήμερα, έχει άμεση υποστήριξη και βέβαιο μέλλον για εύλογο χρονικό διάστημα. Αυτό, γνώμη μας, είναι σημαντικότερο πρόβλημα και "πληγή".

H Apple, από την άλλη, μάς έχει πλέον εξοικειώσει με την ιδέα πως το καινούργιο iPhone που αγοράζουμε θα υποστηριχθεί για 2 χρόνια και θα λάβει τουλάχιστον μία ακόμη "μεγάλη" έκδοση iOS (πέραν δηλαδή των διορθωτικών ενδιάμεσων) εκτός αυτής με την οποία το αγοράζουμε. Μάς έχει εξοικειώσει με την ιδέα πως η νέα έκδοση iOS θα έρχεται μία φορά το χρόνο κι έχει καταστήσει τις αναβαθμίσεις μηχανισμό προβλέψιμο. Αν οι κατασκευαστές συσκευών Android δεν επιτύχουν μέσα στο 2012 ή 2013 το ίδιο, ρισκάρουν να μην κατακτήσουν ποτέ το ποσοστό εκείνο του κοινού που "θέλει να έχει το κεφάλι του ήσυχο" όσον αφορά στο smartphone του. Ρισκάρουν να παραμείνουν είτε εστιασμένοι στους γνωρίζοντες (και λιγότερους) που είναι ενήμεροι για την... ύπαρξη του Cyanogen, είτε σ' εκείνους που δεν ενδιαφέρονται καθόλου να αναβαθμίζουν τις δυνατότητες των κινητών τους. Με τα smartphones όμως να είναι πλέον πρακτικά λιλιπούτιοι Η/Υ, ως πότε θ' ανήκουν στην πλειοψηφία οι τελευταίοι; Ιδέα δεν έχουμε - μέσα στους επόμενους 24 μήνες, όμως, έχουμε το προαίσθημα πως θα μάθουμε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ