Ανασκόπηση της χρονιάς 2011

Όσα ξεχώρισαν, όσα θα μείνουν

Ω, ναι. Υποψιαζόμαστε πως ακόμη κι όσοι ή όσες δεν ασχολούνται με την τεχνολογία, έχουν πλέον καταλάβει πως αυτή έχει... δική της, διαφορετική σχέση με το χρόνο. Δώδεκα μήνες αναδρομής στα όσα συνέβησαν στο δικό της πλαίσιο φαντάζουν περισσότερα απ' όσα συμβαίνουν σε άλλες αγορές, ακριβώς επειδή οι ρυθμοί της είναι τέτοιοι. Και το 2011 ήταν χρονιά πλούσια σε συμβάντα: ευχάριστα και δυσάρεστα, αναμενόμενα κι απρόσμενα, μικρής σημασίας ή μεγαλύτερης για το μέλλον. Δεν ήταν η χρονιά των απίθανων ανατροπών - σπάνια έχουμε τέτοιες σε μόλις 12 μήνες - αλλά εξελικτική, ήταν. Και σίγουρα όχι βαρετή!

Κάνοντας μία επιλογή ανάμεσα στις σημαντικότερες στιγμές μιας τεχνολογικής χρονιάς, δεν είναι ευχάριστο να συνειδητοποιεί κανείς ότι ανάμεσά τους να ξεχωρίζει μία που μάς λύπησε όλους. Δεν είναι ευχάριστο, μα είναι αυτό που είναι: και αυτό που είναι το 2011, είναι η χρονιά που όλοι θα θυμόμαστε ως η τελευταία του πολυσυζητημένου μεν, αναμφίβολα μεγάλου δε Steve Jobs. Ο φυσικός ηγέτης της Apple επηρέασε με την οπτική του γωνία, τις πεποιθήσεις του και το όραμά του τις αγορές της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και της ψηφιακής διασκέδασης για τρεις δεκαετίες. Και δεν θα πάψει για πολύ καιρό ακόμη.



Άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της χρονιάς που πέρασε: το 2011 ήταν η... χαρά του hacker! Ήταν επίσης η χρονιά που μεγάλες καταστροφές - φυσικές ή ανθρώπινες - επηρέασαν την αγορά της τεχνολογίας σημαντικά. Ήταν η χρονιά που τα tablet αναγνωρίστηκαν και επίσημα ως νέα συνομοταξία συσκευών, όχι ως απλή μόδα. Ήταν η χρονιά που τα smartphones κατέστησαν σαφές ότι θα μπουν στις τσέπες όλων μας, εξοστρακίζοντας τα "απλά" κινητά με επιθετικούς ρυθμούς. Ήταν η χρονιά που περισσότερες τηλεοράσεις έγιναν "έξυπνες", η χρονιά που η εικόνα 3D μας... μπέρδεψε πιο πολύ, καθώς και η χρονιά που τα games σε φορητά συστήματα ξεκίνησαν την προσπάθεια να επανακτήσουν το χαμένο έδαφος από τα games σε κινητά. Και άλλα πολλά. Rewind στη Γενάρη του 2011 και... ξεκινάμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ