Αναβάθμιση σε Android 4.0: πού βρισκόμαστε;

Σε απογοητευτικό σημείο, να πού. Στοιχεία που... εκθέτουν. Πολλούς.

Σε 15 μέρες το λεγόμενο... σάντουϊτς παγωτό, με άλλα λόγια η έκδοση 4.0 του λειτουργικού Android, θα συμπληρώσει έξι ολόκληρους μήνες παρουσίας στην αγορά - και, με μικρή αφορμή την παρουσίαση του εξαιρετικού HTC One X, που αξιοποιεί την έκδοση αυτή, σκεφτήκαμε να ρίξουμε μια ματιά στην πληροφόρηση που προσφέρει η Google σχετικά με τις διάφορες εκδόσεις του Android. Η σχετική σελίδα της αμερικανικής εταιρείας, ωστόσο, η αλήθεια είναι πως παρουσιάζει εικόνα απογοητευτική για το Android 4.0 και - κατ' επέκταση - για το όλο ζήτημα των αναβαθμίσεων του λειτουργικού από τους κατασκευαστές. Ζήτημα που δεν δείχνει πως θα επιλυθεί σύντομα.

Συγκεκριμένα, λοιπόν: μόνο το 3% (!) των συσκευών "εκεί έξω" στηρίζονται σε Android 4.0 - και οι συσκευές αυτές περιλαμβάνουν τόσο smartphones όπως το Galaxy Nexus, όσο και κάποια tablets όπως το Motorola Xoom. Στην ουσία μέχρι το Φλεβάρη μόνο το πρώτο είχε επισήμως εγκατεστημένο το λειτουργικό της Google στην πιο πρόσφατη έκδοσή του. Σιγά-σιγά προστίθενται κι άλλες συσκευές, όλοι ωστόσο συμφωνούν με την άποψη πως η εξάπλωση του Icecream Sandwich παραμένει αργή. Σε αντιδιαστολή, η πλειοψηφία των κατόχων iPhone και iPad στους οποίους αφορούσε η πρόσφατη αναβάθμιση από iOS 5.0 σε iOS 5.1, έκανε τη μετάβαση σε λιγότερο από 15 ημέρες (!). Κάτι σαφώς ενδεικτικό.

Για τους φίλους και φίλες του Αθηνόραμα Digital που έχουν τη σχετική... περιέργεια, υπογραμμίζουμε πως η μεγάλη πλειοψηφία των κατόχων συσκευών Android βρίσκονται ακόμη στην έκδοση 2.3 - το 64% περίπου - ενώ ένα αληθινά ντροπιαστικό 23% (!!!) παραμένει στην έκδοση 2.2 του Android, 20 μήνες μετά την διάθεσή της στους κατασκευαστές. Μ' αυτά και με κείνα, δεν είναι να απορεί κανείς που οι χρήστες των iPhone/iPad αισθάνονται τόσο "ασφαλείς" στην... αγκαλιά της μαμάς Apple, ούτε να απορεί που αναλυτές προβλέπουν άνοδο του ποσοστού των Windows Phone τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ μας, τίποτε από τα δύο δεν είναι παράλογο ή ακριβώς... άδικο. Σωστά;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ