Amazon Kindle Fire HD και στην Ελλάδα

Τα καλύτερα e-reader μεν, όχι στην... καλύτερη τιμή δε

Δεν χωρά καμία αμφιβολία στο γεγονός ότι e-readers, συσκευές για ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων δηλαδή, υπήρχαν ουκ ολίγες πολύ πριν το περίφημο Kindle της Amazon ανακοινωθεί και κυκλοφορήσει. Θα πρέπει να αποδοθούν στην εταιρεία του Jeff Bezos, ωστόσο, τα εύσημα για κάτι απλό: ήταν οι συγκεκριμένες συσκευές αυτές που κατέστησαν τα e-readers τόσο δημοφιλή, με τον ίδιο τρόπο που η Apple κατέστησε δημοφιλή τα tablets με το iPad. Ειδικά τα πιο πρόσφατα μοντέλα, τα Kindle Fire HD, είναι όχι μόνο ποιοτικά, αλλά και... πολυτάλαντα. Στη χώρα μας, ωστόσο, επίσημη "αντιπροσωπεία" για τα Kindle δεν υπάρχει και ο μόνος τρόπος να τα προμηθευτεί ο Έλληνας καταναλωτής ήταν μέσω εισαγωγής από τις ΗΠΑ, με κάποιο τρόπο, ή στη διάρκεια ενός ταξιδιού. Ε, εδώ και λίγες μέρες μπορεί να το κάνει και επίσημα, και νόμιμα - έστω κι αν το σχετικό κόστος παραμένει ευδιάκριτα μεγαλύτερο.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην ίδια την Amazon, η οποία από 13/6 θα πωλεί τα Kindle Fire HD απευθείας από το Web site της σε 170 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Το Kindle Fire HD με οθόνη διαγωνίου 7 ιντσών θα κοστίζει $214 και το μοντέλο με οθόνη διαγωνίου 8.9 ιντσών $284. Αυτές όμως είναι οι "αμερικανικές" τιμές για τα εισαγωγικά μοντέλα: συνυπολογίζοντας τα μεταφορικά και τον δασμό εισαγωγής προϊόντων από το εξωτερικό, το 7ιντσο μοντέλο "φτάνει στα χέρια" του Έλληνα καταναλωτή με κόστος €225 και το 8.9ιντσο με κόστος... €290 (!). Έτσι όμως τα δύο tablet της Amazon δυστυχώς χάνουν σημαντικό ποσοστό του ίσως μεγαλύτερού τους ατού σε σχέση με "κανονικά" tablet όπως το Nexus 7 ή το iPad Mini: τη χαμηλότερη τιμή. Και... σημειωτέον: για τους Αμερικανούς καταναλωτές, τo Kindle Fire HD 8.9 ιντσών κοστίζει $269 ή... €207 (!).

Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε, φυσικά, είναι το προφανές: γιατί η Amazon δεν διευκολύνει όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση πωλώντας τα Κindle Fire όχι από το αμερικανικό Amazon.com, αλλά από το Amazon.co.uk, ώστε να μην επιβαρυνόμαστε τουλάχιστον το δασμό εισαγωγής και να μπορούμενα επιλέξουμε τρόπο/κόστος αποστολής; Η απάντηση "γιατί η Amazon δεν ενδιαφέρεται αρκετά για κάτι τέτοιο" είναι η μόνη που μπορούμε να σκεφτούμε, δυστυχώς. Και παρά το γεγονός ότι "το έχουμε ξαναδεί το έργο" με τη μεγάλη ανισορροπία τιμών για αμερικανικά προϊόντα (μια εταιρεία με σήμα το μήλο μας έρχεται αμέσως στο μυαλό), είχαμε τη γενική αίσθηση ότι η Amazon δεν διακατέχεται από την υπεροψία της Apple. Για όσους θέλουν πάντως διακαώς ένα Kindle Fire HD (και το app store τους που λειτουργεί πια επίσημα και για την Ελλάδα), τουλάχιστον υπάρχει η σχετική επιλογή. Κάτι είναι κι αυτό, υποθέτουμε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ