Amazon εναντίον Apple, επίσημα

O Jeff Bezos αντεπιτίθεται στην αγορά των tablet: προτάσεις για όλους!

Λιγότερο από 12 μήνες πριν, η Amazon αποκάλυψε τις προθέσεις της να εισέλθει επιθετικά στην προϊοντική κατηγορία των tablet με το Kindle Fire - ένα προϊόν που αξιοποιεί μεν το Android, αλλά το "κρύβει" επιμελώς και εστιάζει στην παροχή περιεχομένου από το ομώνυμο δημοφιλές Δικτυακό κατάστημα. Η Amazon στοιχημάτισε σοβαρά στη γνώμη πως - όπως την εκφράσαμε κι εμείς - για τα περισσότερα πράγματα που θα ήθελε κάποιος να κάνει με ένα tablet, δεν θα έπρεπε να πληρώσει πάνω από $200. Αυτό πέρυσι το Σεπτέμβρη. Μετά ήλθε το Google Nexus Tablet, το οποίο στις 7 ίντσες είναι πλήρες και ζητά αυτό το ποσό. Και χθες ήταν σειρά της Amazon ν' αντεπιτεθεί: τιμολογιακά στην Google, αλλά και στρατηγικά στον κυρίαρχο των tablet αυτή τη στιγμή, την Apple!

Συγκεκριμένα, λοιπόν: η Amazon αποκάλυψε χθες τα νέα μοντέλα Kindle που θα ξεκινήσει να διοχετεύει στην αγορά σύντομα. Ο διάδοχος του Kindle Fire λέγεται (όπως είναι της... μοδός σχεδόν) Kindle Fire HD και διατίθεται σε δύο εκδόσεις: μία με οθόνη 7 ιντσών, ανάλυσης 1280x800 pixels, και μία με οθόνη 8.9 ιντσών, ανάλυσης 1920x1200 pixels. Η πρώτη διατίθεται μόνο με 16 GB αποθηκευτικού χώρου και διασύνδεση Wi-Fi, κοστίζοντας $199, ενώ η δεύτερη κοστίζει $100 περισσότερα στην ίδια χωρητικότητα και διασύνδεση Wi-Fi. Υπάρχει και το μοντέλο διασύνδεσης με δίκτυα 3G και 32 GB αποθηκευτικού χώρου, το οποίο κοστίζει $499. Όλα τα μοντέλα πάντως στηρίζονται σε Android 4.0 κι ενσωματώνουν αξιολογότατους επεξεργαστές, αποδοτικότερα υποσυστήματα ασύρματης διασύνδεσης, στερεοφωνικά ηχεία, έξοδο HDMI και κάμερα στην πρόσοψη.

Η Amazon φρόντισε, παράλληλα, να βελτιώσει το αρχικό Kindle Fire - διπλάσια μνήμη λειτουργίας, 40% ταχύτερο και με περισσότερη αυτονομία - και να το διαθέσει εκ νέου, σε χαμηλότερη μάλιστα τιμή: μόλις $159. Από τον επόμενο μήνα θα διατίθεται και στην Ευρώπη. Ιδιαίτερη εντύπωση έχει κάνει, ωστόσο, το ολοκαίνουργιο Kindle Paperwhite, το οποίο είναι μεν ασπρόμαυρο αλλά αξιοποιεί νέα τεχνολογία απεικόνισης: αυτή του δίνει τη δυνατότητα να προβάλλει το ηλεκτρονικό κείμενο καθαρότερα από ποτέ (σε πολύ υψηλότερη πυκνότητα και με επαυξημένη αντίθεση), καθιστώντας την ανάγνωση περισσότερο ξεκούραστη και πιο κοντά στην αντίστοιχη με υλικό βιβλίο. Το Paperwhite θα κοστίζει μόλις $119/$179 (εκδόσεις Wi-Fi/3G), δεν υπάρχουν ωστόσο σχέδια να κυκλοφορήσει ακόμη σε αγορές πέραν της αμερικανικής.

Με τα παραπάνω η Amazon επεκτείνεται προς... όλες τις κατευθύνσεις. Και περισσότερο κόσμο που ενδιαφέρεται για το πρώτο του media tablet φιλοδοξεί να προσελκύσει με το αρχικό Kindle Fire, και να προσφέρει αξιόλογες αναβαθμίσεις στο υπάρχον κοινό με το Kindle Fire HD, και να "κερδίσει" τους παραδοσιακούς... βιβιλιοφάγους, που ακόμη διστάζουν να μεταβούν σε e-reader, με το Kindle Paperwhite. Ακόμη και να αντιπροτείνει tablet στη θέση των iPad "τολμά" ο Jeff Bezos, αφού το Kindle Fire HD των 8.9 ιντσών είναι ισάξιο αυτών σε μία μεγάλη σειρά από λειτουργίες. Μπορεί "οι παρελθούσες αποδόσεις να μην εγγυώνται τις μελλοντικές" στον κόσμο της τεχνολογίας, όπως αν η εμπορική επιτυχία των περυσινών Kindle Fire είναι ενδεικτική, τα νέα μοντέλα θα μπορούσαν πραγματικά να ανατρέψουν ισορροπίες και να καθιερώσουν καινούργια δεδομένα στην κατηγορία των tablet. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ