Amazon: αγόρασε το CD, τ' αρχεία δωρεάν

Νέα υπηρεσία του Δικτυακού καταστήματος, ονόματι AutoRip, ενδιαφέρουσα

Το γεγονός ότι οι οπτικοί δίσκοι ως μέσα αποθήκευσης ψυχαγωγικού περιεχομένου σε συγκεκριμένες κατηγορίες "πεθαίνουν θάνατο αργό" εδώ και πάρα πολύ καιρό, το γνωρίζει ακόμη και η γενιά καταναλωτών που... δεν αγόρασε ποτέ CD. Ειδικά οι πωλήσεις των μουσικών album έχουν μειωθεί στο 50% των αριθμών που σημείωναν μέχρι το 2004. Το Amazon παραμένει το κορυφαίο Δικτυακό κατάστημα "φυσικών" προϊόντων, οπότε έχει κάθε συμφέρον να συνεχίσει να προωθεί τα CD - από την άλλη, έχει κάνει τεράστιες επενδύσεις προκειμένου να γίνει και ένα από τα παγκοσμίως κορυφαία καταστήματα που πωλούν περιεχόμενο σε ψηφιακή μορφή. Πώς θα μπορούσε να συνδυάσει αυτές τις δύο φαινομενικά αντικρουόμενες δραστηριότητες; Όπως αποδεικνύεται, έξυπνα!

Εδώ και μερικές ημέρες, το αμερικανικό Amazon προσφέρει στα μέλη του την υπηρεσία AutoRip. Αυτή δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές που αγοράζουν ένα μουσικό CD στη γνωστή, υλική του μορφή, να "λαμβάνουν" ταυτόχρονα - και εντελώς δωρεάν - τα μουσικά κομμάτια που αυτό εμπεριέχει και σε μορφή ηλεκτρονικών αρχείων. Αυτά "συνδέονται" με τον λογαριασμό του καταναλωτή και παραμένουν για πάντα αποθηκευμένα στους servers του Amazon και προσβάσιμα απ' οπουδήποτε και με οποιαδήποτε συσκευή με τη λειτουργία Cloud Player. Με τον τρόπο αυτό το διάσημο Δικτυακό κατάστημα όχι μόνο προσφέρει κατά πολύ υψηλότερο συντελεστή αξίας/τιμής στην αγορά ενός τυπικού μουσικού CD, αλλά απαλλάσσει τον καταναλωτή και από τη γνωστή διαδικασία του να "περάσει" μέσω υπολογιστή τα τραγούδια του σε ψηφιακά αρχεία για χρήση από φορητά media player, smartphones, tablets, Η/Υ κάθε είδους κλπ. κλπ.

Μία αξιόλογη παράμετρος της νέας υπηρεσίας εντοπίζεται στο γεγονός ότι ισχύει και... αναδρομικά! Με άλλα λόγια, ακόμη κι αν έχει αγοράσει κάποιος ένα μουσικό CD χρόνια πριν, το Amazon θα προσφέρει σήμερα "κανονικά και με το νόμο" τα μουσικά αρχεία, αφού η αγορά παραμένει συνδεδεμένη με το λογαριασμό του καταναλωτή. Από την άλλη, υπάρχουν για την ώρα περιορισμοί: η βιβλιοθήκη των παλαιότερων CD με τα οποία ξεκινά η προσφορά αυτή περιέχει 50.000 περίπου (δεν είναι με άλλα λόγια ολόκληρος ο κατάλογος των μουσικών album του Amazon), ενώ και η ίδια η υπηρεσία AutoRip προσφέρεται αυτή τη στιγμή μόνο στις ΗΠΑ. Περιμένουμε πως εν ευθέτω χρόνω θα εξαπλωθεί και στα... κατά τόπους Amazon, πάντως, ενώ και η βιβλιοθήκη των παλαιότερων CD θα εμπλουτιστεί. Εννοείται πως για όλα τα νέα, ισχύει εξ ορισμού.

Πρόκειται, πάντως, για μία από τις πανελάχιστες περιπτώσεις... win-win-win, υπό την έννοια ότι συμφέρει άπαντες: και τις δισκογραφικές, και το Amazon, και τους καταναλωτές. Οι πρώτες κερδίζουν γιατί έτσι σκέφτεται θετικά ο καταναλωτής την αγορά ολόκληρου του CD και όχι μεμονωμένων κομματιών (λόγος για τον οποίο οι δισκογραφικές θεωρούν ότι έχουν χάσει πάρα πολλά χρήματα από την έλευση του iTunes και μετά). Το δεύτερο ωφελείται γιατί και το προαναφερθέν κίνητρο εκμεταλλεύεται εμπορικά, και εξοικειώνει σιγά-σιγά το κοινό με τη χρήση του λεγόμενου "cloud", της αποθήκευσης δηλαδή δεδομένων "κάπου στο Internet". Οι καταναλωτές ωφελούνται γιατί παραμένουν με τις επιλογές στα χέρια τους - αυτοί αποφασίζουν αν θα το αγοράσουν ολόκληρο ή όχι - και παράλληλα τούς δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιήσουν το Cloud Player με μία μεγάλη γκάμα διαφορετικών συσκευών χωρίς να πληρώσουν κάτι extra. Όλοι... happy!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ