Ακόμη ένα νέο πρότυπο καρτών μνήμης

Ονόματι XQD, σε προϊόντα μέσα στο 2012

Για εταιρείες που διατείνονται πως θέλουν να απλοποιήσουν τη ζωή του χρήστη και τη συμβίωσή του με τα προϊόντα τους, οι κατασκευάστριες καταναλωτικών ηλεκτρονικών έχουν μάλλον... βεβαρημένο παρελθόν όσον αφορά στις κάρτες μνήμης αποθήκευσης δεδομένων. Για χρόνια είχαμε ταυτόχρονα στην αγορά τις Memory Stick, Secure Digital, xD και CompactFlash, κάθε μία με το λιγότερο δύο, το περισσότερο... έξι παραλλαγές. Τελικά φαίνεται πως κυρίως οι SD και οι CompactFlash θα συνεχίζουν την πορεία τους στην αγορά, αλλά... όχι: ε, τι, μόνο δύο θα έχουμε; Εξ ου και η ανακοίνωση του CompactFlash Association για νέο τύπο κάρτα μνήμης το 2012. Το όνομα αυτού: XQD.

Ο νέος αυτός τύπος καρτών μνήμης αξιοποιεί το πρότυπο διαμεταγωγής... PCI Express (!), αντίστοιχο δηλαδή με αυτό που χρησιμοποιούν οι κάρτες γραφικών στα PC. Όσον αφορά στο μέγεθος, θα είναι μικρότερος από αυτόν των CompactFlash αλλά μεγαλύτερος από αυτόν των SD (διαστάσεις 38.5 x 29.8 x 3.8 mm) και θα μπορεί να επικοινωνεί με την όποια συσκευή αξιοποιεί αυτές τις κάρτες μνήμης, με ρυθμό της τάξης των 2.5 Gbps (και προοπτική για 5 Gbps στο μέλλον). Σε αντίθεση με τις παρούσες κάρτες CompactFlash και SD, δε, τα τσιπ μνήμης των XQD θα έχουν εσωκλειστεί σε σκληρό περίβλημα, για αυξημένη ανθεκτικότητα στην... κακομεταχείριση.

Οι πρώτες άδειες χρήσης του νέου πρότυπου καρτών μνήμης από κατασκευαστές θα δοθούν μέσα στον Ιανουάριο, οπότε λογικά τα πρώτα προϊόντα που θα το αξιοποιούν θα τα δούμε μέχρι το φθινόπωρο. Οι πρώτες κάρτες μνήμης XQD αυτές καθ' αυτές ως δείγματα αναμένεται να επιδειχθούν στην έκθεση CP+ 2012 (9/2-12/2) και, κατά πάσα πιθανότητα, στην αρχική φάση της εμπορικής τους πορείας θα απευθύνονται σε επαγγελματίες φωτογράφους και χρήστες με υψηλές απαιτήσεις. Ανάλογο θα είναι, υποθέτουμε, αρχικά και το κόστος τους. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις επιδόσεις τους, και έμμεσα για το αν... υπήρχε λόγος για την εμφάνιση του νέου αυτού προτύπου, δεν θα έχουμε πιθανώς πριν το καλοκαίρι. Όπως πάντα, λοιπόν, υπομονή.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ