Η φάση είναι early drinks: Πίνουμε στις spritzερίες και τα aperitivo μπαρ

Σε εκείνα τα μέρη της Αθήνας όπου τα ποτά από νωρίς και το κόνσεπτ του απεριτίβο είναι ο κανόνας.

Η φάση είναι early drinks: Πίνουμε στις spritzερίες και τα aperitivo μπαρ @marcovalmarana

Κάπου ανάμεσα στις 18.00 και τις 21.00. Εκτός αν πρόκειται για Παρασκευο-Σάββατο (ή και Κυριακή, αν προτιμάς), όποτε και μπορούμε να ξεκινήσουμε νωρίτερα. Με ποτά που συνήθως παίζουν στα χαμηλότερα των αλκοολικών βαθμών, δίχως αυτό να είναι απόλυτο. Ελαφρά cocktails. Και κάτι με αφρό. Με βερμούτ και αμάρο. Με bitters και με άλλα spirits. 'Ή με προτάσεις πιο φρέσκες. Με συνοδευτικά σνακ για να ανοίξει η όρεξη. Όχι, δεν είναι happy hour. Το aperitivo είναι μια παλιά συνήθεια που αγγίζει τα όρια της ιεροτελεστίας. 

Ένα κοινωνικό δρώμενο. 'Ίσως και τελετουργικό. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ιταλικές παραδόσεις, οι ρίζες του βρίσκονται πολύ βαθιά χωμένες στο παρελθόν αλλά έχουν επεκταθεί στο τώρα. Και, προφανώς, στα μέρη μας. Ολοένα και περισσότερα σποτ το 'τιμούν' με τρόπο άμεσο και νόστιμο στην πόλη - ειδικά από τη στιγμή οι κουρασμένοι από τα πάντα (και με το δίκιο τους/μας) Millenials δεν την πολυπαλεύουν με ξενύχτια. Και τα πίνουν από νωρίς, σε μέρη όπως τα παρακάτω.

"Villa Grigio 46"

Villa Grigio ποτά

Σε μια πρώτη ανάγνωση θα χαρακτηρίζαμε το αγαπημένο πόστο του Παλαιού Φαλήρου ως aperitivi e vino bar, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για έναν πολυχώρο που προσφέρει έξοχο καφέ, brunch, αρκετές ετικέτες κρασιών στο ποτήρι και ασφαλώς νόστιμη κουζίνα με σπιρτόζικο ιταλιάνικο ταμπεραμέντο. Σταθερή αξία είναι και θα είναι τα θρυλικά του απεριτίφ, ενώ από το πλούσιο μενού δε λείπουν οι καλοφτιαγμένες μπρουσκέτες, ωραία pinsa, αλλά και ποικιλίες τυριών και αλλαντικών.

Διαβάστε Επίσης

"Glug Glug" 

Στην αναγεννημένη εσχάτως πλατεία Καρύτση συναντάς το μικροσκοπικό αλλά εξόχως φροντισμένο σποτ ακριβώς δίπλα από το "Gloria Gati", που απλώνει τα τραπεζάκια του πίσω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Επενδύει σε κλασικά spritzes και κρασί, συνοδεύοντάς τα με pizzetti, τυριά και αλλαντικά.

"Felicita"

Ένα feelgood μέρος με μεγάλη μπάρα και αίσθηση παλιάς αθηναϊκής αυλής στο Ρουφ, που ξεχωρίζει για πολλούς και πάντοτε ολόσωστους λόγους: Από το κοινό και τη διακόσμηση μέχρι την αύρα και τις μουσικές. Στα του πίνειν βρίσκεις μεταξύ άλλων aperitivi με αλκοόλ αλλά και δίχως αυτό, απλά αλλά και περίπλοκα. Η μέριμνα ανήκει στον Μάριο Ηλιόπουλο που έχει δομήσει μια signature λίστα με twisted classics και ονόματα επηρεασμένα από ταινίες που γυρίστηκαν στα στούντιο της Cinecitta.

Το νέο μπαρ Felicita στο Ρουφ
© Λεωνίδας Τούμπανος

Felicita νέο μπαρ στο Ρουφ 11
© Λεωνίδας Τούμπανος

"Drupes & Drips" 

Εκείνο που καβάλησε πρώτο το κύμα, στο Κουκάκι. Πίνεις spritz με αφρώδες ή ξηρό κρασί, Campari ή Aperol, είτε προτιμάς μία από τις ετικέτες κρασιών, φυσικά με την κατάλληλη συνοδεία σε φαγητό.

Διαβάστε Επίσης

"Tre Sorelle"

Στην Αρχελάου, το γνωρίζεις προφανώς. Το "Tre Sorelle" μπορεί να χαρακτηρίζεται pizza bar αλλά είναι και μία έξοχη πρόταση για εκείνους που θέλουν να απολαύσουν το spritz τους.

"Απεριτίφ" 

Απεριτίφ Παγκράτι

Στο Παγκράτι, αυτό το γοητευτικό μπαρ τιμά απόλυτα το όνομά του και υπηρετεί πιστά την ιταλική συνήθεια του απεριτίβο, επενδύοντας σε προσεγμένα spritzes, αλλά και πιο στιβαρά ποτά, με τη συνοδεία νόστιμων cicchetti.

"Odori"

Ολοζώντανα all-day vibes και πάντοτε γεμάτα τραπεζάκια στον χώρο της πλατείας, εξαιρετικά οικείο εσωτερικό με ατμόσφαιρα παλιάς εξοχικής Ιταλίας και ένας αδιαμφισβήτητος σοφιστικέ πρωταγωνιστής, που δεν είναι άλλος από το βερμούτ.

"Cicchetto Cantina"

 Στη στοά Μπολάνη, στα πέριξ της οποίας θα βρεις και κάποια από τα δημοφιλέστερα αθηναϊκά μπαρ (βλέπε "7 Jokers", "Barreldier", "Low Profile"), υπάρχει κι ένα κρυφό διαμαντάκι. Το 'Cicchetto Cantina' είναι ένα αλέγρα φιλόξενο μαγαζάκι με ιταλιάνικο αέρα, που φυσά νόστιμα μέσα από τα φροντισμένα cicchetti και panini του, συντροφιά με ποτά σε στυλ που ταιριάζουν άψογα με αυτά.

"Amore"

Η πιο πρόσφατη άφιξη στις των Αθηνών σπριτζερίες φέρει την υπογραφή της Σκεύης Ερωτόκριτου, συστήνεται ως κλασική του σπορ και φωλιάζει σε έναν πολύ όμορφα και ταιριαστά για τη φάση της διαμορφωμένο χώρο, στον Νέο Κόσμο. Θυμίζει ιταλικό ομόλογό του, με highlight την όμορφη μπάρα που δένει αρμονικά με στοιχεία όπως το μωσαϊκό στο πάτωμα, η γραμματοσειρά του λογοτύπου του και τα καρό τραπεζομάντιλα. Φυσικά, βγάζει και τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο.

Η νέα spritzerία Amore στο Νέο Κόσμο 1
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η νέα spritzerία Amore στο Νέο Κόσμο 10
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το "Αmore" αγαπάει τα βερμούτ, σερβίρει ακατάπαυστα Αperol, Campari και Cynar spritzes, ενώ, όσο προχωρά η δράση, από την μπάρα του φεύγουν Negroni και Garibaldi, δίχως αυτό να σημαίνει πως δε θα βρεις και προσεκτικά διαλεγμένα κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα (με ωραία αφρώδη και γοητευτικές ρετσίνες), που αλλάζουν συχνά. Απεριτίβο δίχως να τσιμπήσεις κάτι δεν παίζει, έτσι εδώ υπάρχουν μικρά πιάτα στο στιλ του μεζέ: banderillas (το περαστό σε οδοντογλυφίδα τάπα), διαλεχτά αλλαντικά και τυριά, ψωμί και ντοματίνια, τουρσιά και αβγοτάραχο με ψητά αμύγδαλα, μεταξύ άλλων.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Μπορεί ένα μπαρ να έχει αστέρι Michelin;

Spoiler: Ναι, και το μιλανέζικο Moebius είναι μια τέτοια περίπτωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
14/11/2024

Κορυφαίοι καλλιτέχνες από τη διεθνή ηλεκτρονική σκηνή στο "Bótoxe Athens"

Οι λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν sets και συνεργασίες από Second Story, Deerisland και Bun Xapa.

Πώς πετυχαίνουμε (και απολαμβάνουμε) το τέλειο Aperol Spritz;

Μία κουβέντα με τον Campari Academy Coordinator, Κωνσταντίνο Τσάτσο, σχετικά με το πορτοκαλί ποτό που κατακτά τον κόσμο της απόλαυσης.

Στο Proveleggios θα πας και για να πιεις

Η bar manager του Nolanverse, Πόπη Σεβαστού, κρατά σε σταθερή φόρμα την μπάρα του δημοφιλούς σποτ στον Κεραμεικό, δίνοντας έξτρα αφορμές επίσκεψης.

Οι "Two Schmucks" από την Βαρκελώνη είναι οι 'Cocktail Curators' της εβδομάδας στο "Bungalow 7"

Το σημαντικό καταλανικό σποτ καταλαμβάνει την μπάρα του δημοφιλούς bar restaurant της Αθηναϊκής Ριβιέρας, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου.

Φυσικά και πίνουμε Aperol Spritz. Αλλά τι τρώμε με αυτό;

Ένας οδηγός μεγιστοποίησης της απόλαυσης για το πιο δημοφιλές απεριτίβο της εποχής μας, μαζί με φαγητό.

The Great Tuesday Club: "Avra" και "Noel" στήνουν το απόλυτο guest της Athens Bar Week

Τρεις ήπειροι, επτά bartenders της Four Seasons και μία μοναδική βραδιά.