Πίνοντας στον πεζόδρομο: Μπαρ και οινικά σποτ για αυτό το καλοκαίρι στην Αθήνα

12 αθηναϊκοί πεζόδρομοι και 18 μπαρ και οινικά σημεία, για να περάσεις το καλοκαίρι με ένα ποτήρι στο χέρι.

Μπαρ σε αθηναϊκούς πεζόδρομους @beauty_killed_the_beast_gr

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσοι είναι οι αθηναϊκοί πεζόδρομοι; Σίγουρα όχι. Ούτε κι εμείς. Αλλά σε αρκετούς εξ' αυτών συχνάζουμε, εντοπίζοντας μέρη που έχουν κάτι να πουν, διαθέτουν urban ψυχοσύνθεση και φαντάζουν ιδανικά για ένα ποτό στο όρθιο - αλλά όχι μόνο για αυτό. Σημεία σαν τα παρακάτω. 

Στον πεζόδρομο της Κλειτίου

'Baba au Rum'

Guest shift Φίλιππου Φιλιππόπουλου στο Baba Au Rum
@baba_au_rum

Δημιουργικότητα και fun, ρούμια και κοκτέιλ, προσωπικότητα και έξω καρδιά. Ένα από τα πιο επιδραστικά μπαρ της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα της παγκόσμιας μπάρας (νο. 25 στα πιο πρόσφατα The World's 50 Best Bars), το "Baba Au Rum" έχει αισίως συμπληρώσει μία δεκαπενταετία ζωής και εξακολουθεί να γοητεύει για όλους τους σωστούς λόγους. Τους διαπιστώνεις με ένα Guadeloupe Tiki Punch ή ένα Spicy Baba ανά χείρας στον πεζόδρομο της Κλειτίου.

'Sentro Otso'

Ακριβώς δίπλα από το 'Baba Au Rum', έχει εμφανιστεί εδώ και περίπου 1,5 χρόνο ένα feelgood μπαρ. Πέντε παιδικοί φίλοι με καταγωγή από τις Φιλιππίνες, που μεγάλωσαν στην Αθήνα, εμπνεύστηκαν από το νησιωτικό κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας και παρουσιάζουν ένα στέκι με εσάνς από εκεί. Στο μικροσκοπικό σποτ αλλά και επί της Κλειτίου, θα πιεις εξωτικά κοκτέιλ με φιλιππινέζικα τουίστ και θα ακούσεις ιστορίες από την άλλη άκρη της Γης.

Στον πεζόδρομο της Πετράκη

'The Bar in Front of the Bar'

Τέσσερα περίπου χρόνια πριν, ο Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος και ο Αλέξανδρος Τσελέπης έστηναν στην οδό Πετράκη ένα πρωτότυπο concept με νόστιμα ποτά, ωραίες μουσικές και εξαιρετικό service. Σε αυτά, μπορείς να προσθέσεις την πάντοτε feelgood αύρα και το ζωντανό crowd στον πεζόδρομο για να καταλάβεις γιατί το 'The Bar In Front Of The Bar' εξελίχθηκε σε αθηναϊκό σουξέ, φτάνοντας στα 100 καλύτερα μπαρ του κόσμου. Εδώ και λίγες εβδομάδες μάλιστα τρέχει το νέο μενού (για τον μέσα χώρο του 'Rumble in the Jungle'), μαζί με το καθημερινά εναλλασσόμενο, στο εξωτερικό μπαρ.

'Heteroclito'

Heteroclito

Το μικρό, ερυθρών αποχρώσεων σποτ στη γωνία της Πετράκη με τη Φωκίωνος ήταν από αυτά που φούσκωσαν το κύμα των wine bars στην πόλη, τοποθετώντας στο οινικό focus τον ελληνικό αμπελώνα. Κάτι που εξακολουθεί να κάνει έως σήμερα, συνοδεύοντας τα κρασιά με κρύα πιάτα.

Στον πεζόδρομο Βύσσης και Πολυκλείτου

'Nastro'

Συστήνεται εδώ και λίγο καιρό σαν ένα καθαρόαιμο ιταλικής λογικής aperitivo bar, με οτιδήποτε σερβίρεται εδώ να είναι προϊόν χειροποίητης δουλειάς. Ο γνωστός bartender Μάριος Ηλιόπουλος ('Six D.O.G.S.', 'Felicita', μεταξύ άλλων) έχει επιμεληθεί μία πολύ ενδιαφέρουσα λίστα cocktails, με τις προτάσεις του να χωρίζονται Negroni, Americano και Martini, όπως επίσης και σε low και non alcohol ποτά.

Το νέο aperitivo bar Nastro στο κέντρο της Αθήνας 11
© Λεωνίδας Τούμπανος

Υπάρχει επίσης και η -πολύ έξυπνη- δυνατότητα για half cocktails. Άνετη και φιλόξενη μπάρα, γήινα χρώματα, συν ένα όμορφα διαμορφωμένο πατάρι εντός, άπλετος χώρος για να υποστηριχθεί και το κόνσεπτ του street bar, εκτός - η Πολυκλείτου είναι ακόμη ένας "παρθένος" πεζόδρομος του κέντρου και καταλήγει στο 'Wine is Fine", οπότε δε θα μας προκαλέσει καμία εντύπωση αν εξελιχθεί σε easy going πιάτσα.

Διαβάστε Επίσης

'Wine is Fine'

Wine is fine

Μιας και αναφέρθηκε αμέσως πριν, το μαγαζί-γωνία στον πεζόδρομο της Βύσσης με την Πολυκλείτου είναι μία  παιδική χαρά του κρασιού, με οινική λίστα γεμάτη φυσικά κρασιά από κάθε γωνιά του κόσμου, που άνετα απολαμβάνονται στους εξωτερικούς, πέριξ χώρους του. Συνοδεύονται από μία έξυπνη κουζίνα με γαλλικές κατευθύνσεις και μικρά, κυρίως, πιάτα.

Στον πεζόδρομο της Δελφών

'Ιπποπόταμος'

Εκεί που το Κολωνάκι συνορεύει με τα Εξάρχεια, συναντιούνται όσοι ιντριγκάρονται εξίσου από τις δύο περιοχές, αλλά και όσοι θέλουν απλώς να απολαύσουν καλά ποτά σε μια όμορφη ρετρό αυλή, υπό την υπόκρουση προσεγμένων μουσικών επιλογών. Σαράντα έξι χρόνια μετρά ο "Ιπποπόταμος" και δεν έχει χάσει ούτε λίγη από την αρχική του αίγλη.

Ιπποπόταμος

Παραμένει επίκαιρος και δημοφιλής, σε βαθμό που πρέπει να κοπιάσεις για να εξασφαλίσεις μια θέση στα όμορφα, πολύχρωμα τραπεζάκια του πεζοδρόμου της Δελφών, προκειμένου να απολαύσεις τις ήρεμες αλλά γεμάτες ζωντάνια βραδιές που ξεδιπλώνονται εδώ. Σβήνεις την ημέρα σου με μια παγωμένη μπίρα, με προτίμηση σε ελληνικές μικροζυθοποιίες, κάποιο από τα φροντισμένα κοκτέιλ του καταλόγου ή τη φημισμένη τους σαγκρία.

Στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης

''Έπρεπε'

ΕΠΡΕΠΕ ΜΠΑΡ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ - EPREPE BAR 3

Εκεί όπου η Αγίας Ζώνης συναντά τη Μηθύμνης, μόλις μία ανάσα -κυριολεκτικά- από τη Φωκίωνος Νέγρη, αυτό το μπαρ έχει κατορθώσει να στρέψει το ενδιαφέρον προς μία αν μη τι άλλο απροσδόκητη για το εν λόγω κομμάτι περιοχή. Στην Κυψέλη λοιπόν κάποιοι πίστευαν πως έπρεπε να γίνει ένα μπαρ του σήμερα, που ακολουθεί (σωστές) τάσεις, σερβίρει νόστιμα ποτά και (πολύ) προσεγμένο bar food. Γενικά, ένα μαγαζί που έχει κάτι να πει και, εν δυνάμει, να αποτελέσει από μόνο του λόγο για να βρεθείς σε μία από τις πιο αυθεντικά "αθηναϊκές" γειτονιές.

Στον πεζόδρομο της Τάκη

'Kalimeres'

'Έχουν αλλάξει πάρα πολλά από την πρώτη στιγμή που το 'Kalimeres Bistro' έκανε -μερικά χρόνια πριν- την εμφάνισή του στου Ψυρρή, με το ίδιο και τους ανθρώπους του να μπορούν απολύτως δικαιολογημένα να κάνουν λόγο για τη συμβολή τους στην αναγέννηση της πάλαι ποτέ δημοφιλούς γειτονιάς.

Το μπιστρό Kalimeres στου Ψυρρή 3
© Λεωνίδας Τούμπανος

Πράγματι, μέρη σαν κι αυτό έβαλαν το λιθαράκι τους ώστε η περιοχή να δείξει στο ολοένα και μεγαλύτερο ποσοτικά αλλά και πιο απαιτητικό ποιοτικά κοινό, το καινούριο της πρόσωπο. Ξεκίνησε σαν ένα μικροσκοπικό μπαρ 7 τμ, με ένα χαριτωμένο μπαλκονάκι που σέρβιρε ποτά επί της οδού Τάκη, πίσω στο 2018 και, διατηρώντας αυτό το χαρακτηριστικό του, έχει εξελιχθεί σε έναν θαυμάσιο, ολοήμερο, προορισμό.

Διαβάστε Επίσης

Στον πεζόδρομο της Κορνάρου

'Psyche'

Το wine bar της Αμαλίας Αυγέρη και του Αντώνη Μούγια, μία ανάσα από την Ερμού και τρυπωμένο σε μία στοά της Κορνάρου, είναι από αυτά τα ξεχωριστά αθηναϊκά favourites που σου φτιάχνουν την έξοδο, ποντάροντας με γνώση και έμπνευση στα βασικά: πρώτα απ’ όλα στο καλό κρασί και ύστερα στις νόστιμες μπουκιές και τη μουσική.

Psyche Wine Bar
© Λεωνίδας Τούμπανος

Εδώ θα έρθεις (και θα ξαναέρθεις) χωρίς να το σκεφτείς πολύ, για να δοκιμάσεις κρασιά με άποψη τόσο από τον εγχώριο όσο και από τον διεθνή αμπελώνα και να μοιραστείς νόστιμα πιάτα σαν αυτά που θα σου μαγείρευε ένας φίλος που αγαπά τη γαστρονομία στην ταράτσα του.

Στον πεζόδρομο της Παραμυθιάς

'Beauty Killed the Beast'

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως όταν το "Beauty Killed the Beast" άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά -περίπου 7 χρόνια πριν- συνέβαλλε ουσιαστικά και καθοριστικά ώστε να στηθεί μία καινούρια πιάτσα στον Κεραμεικό με επίκεντρο το πεζοδρομημένο κομμάτι της οδού Παραμυθιάς.

Το πανέμορφο κτίριο της δεκαετίας του 1930 στο οποίο στεγάζεται, το ιδιαίτερο όνομά του, το χαλαρό attitude, οι πολυσυλλεκτικές ψηλοτάβανες σάλες με το γοητευτικό ντιζάιν-πάτσγουορκ που είναι γεμάτες social media friendly γωνίες και ο γενικότερα easy-going χαρακτήρας του υπήρξαν σαγηνευτικοί παράγοντες στην αστραπιαία εξέλιξή του σε ένα πολύ αγαπητό στα της πόλης δρώμενα σποτ. Κάτι που εξακολουθεί να ισχύει, με μία στιβαρή ομάδα στο μπαρ να φροντίζει πλέον για τη φήμη του και το μέλλον αυτής. 

Στον πεζόδρομο της Ηπίτου

'Ipitou'

Ipitou The Bar

Βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας κι όμως, παρότι απέχει μόλις ελάχιστα από το Σύνταγμα, δε συμμερίζεται τη φασαρία του κέντρου. Ένα από τα πιο αυθεντικά street bars της πρωτεύουσας, ονοματίζεται από τον ομώνυμο πεζόδρομο και έχει άμπιενς νησιού. Επιλέγεις τραπεζάκι, παγκάκι, σκαλιά ή και ορθοστασία και απολαμβάνεις εξαιρετικά κοκτέιλ από τον Διονύση Πολάτο.

'Blue Bird'

Ως "ένα μπαρ για εξωτικά πουλιά" αυτοσυστήνεται αυτό το μικροσκοπικό σποτ στην Ηπίτου και η αλήθεια είναι πως τα καταφέρνει περίφημα στο πεδίο της after office αποσυμπίεσης αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί. Αλέγρο, με καλές μουσικές και ωραία ποτά, είναι μία έξοχη επιλογή για κάθε περίσταση.

Στη Φαλήρου (αλλά σε συνέχεια του πεζόδρομου της Μακρυγιάννη)

'Tiki Bar Athens'

Tiki Bar Athens

Λίγα μπαρ της πόλης μπορούν να περηφανεύονται ότι μας κρατούν παρέα σχεδόν μια εικοσαετία ανανεώνοντας διαρκώς το κοινό τους και παραμένοντας talk of the town. Το "Tiki Bar Athens", από τους πρώτους διδάξαντες της πολύχρωμης, πολυνησιακής κουλτούρας που ήρθε για να μείνει στην καρδιά των τάσεων και στη δική μας, βγάζει κλασικά τα τραπεζάκια στον φαρδύ πεζοδρόμιο της Φαλήρου, εκεί όπου η Ακρόπολη συναντά το Κουκάκι.

Στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου

'Σουσουράδα'

Ένα από τα εξαρχειώτικα χιτ στη γωνία του πεζόδρομου της Βαλτετσίου με την Μαυρομιχάλη είναι εδώ και σχεδόν 8 χρόνια το ιδιαίτερο καφε-μπαρο-μεζεδοπωλείο με ολίγη από diner, που ενδείκνυται για φιλικό τρωγοπίνειν όλες τις ώρες της ημέρας.  Χαλαρός και νεανικός χώρος, με λιτή αλλά προσεγμένη διακόσμηση, φροντισμένα πιάτα για κάθε περίσταση -από σνακ και brunch μέχρι light lunch, dinner ή απλά για συνοδεία με ποτό ή κρασί- και ζωντανό mix n match κοινό.

'Warehouse'

Warehouse

Από το 2014 και ακριβώς στην αντίπερα της 'Σουσοράδας' όχθη, το 'Warehouse' αποτελεί κλασικό σημείο συνάντησης και ξεχωρίζει για την ατόφια αγάπη του για τον specialty καφέ, το κρασί, την καλή κουζίνα και τα cocktails. Του αρέσει να ανανεώνεται συχνά αλλά παράλληλα δεν παραβλέπει να ενισχύει όλα εκείνα που το έκαναν αγαπητό.

Διαβάστε Επίσης

'Salero'

Salero: Εστιατόριο με στιλ ισπανικό

Κοινό πολυσυλλεκτικό (νέοι, μεγαλύτεροι, οικογένειες) που δίνει επιπλέον ζωντάνια και απλώνεται από τον μπροστινό χώρο με τη μεγάλη μπάρα και την όμορφη πίσω αυλή μέχρι τον επάνω όροφο και τα τραπεζάκια της πεζοδρομημένης Βαλτετσίου. Άπλα και χαλαρή διάθεση, λοιπόν, για μια κουζίνα που βάζει σε πρώτο πλάνο τα tapas, για να ανοιχτεί στη συνέχεια σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Στον πεζόδρομο της Σκουλενίου

'Odori Vermuteria di Atene'

Ολοζώντανα all-day vibes και πάντοτε γεμάτα τραπεζάκια στον χώρο της πλατείας, εξαιρετικά οικείο εσωτερικό με ατμόσφαιρα παλιάς εξοχικής Ιταλίας και ένας αδιαμφισβήτητος σοφιστικέ πρωταγωνιστής, που δεν είναι άλλος από το βερμούτ. Πέρα από τα προαναφερθέντα δυνατά στοιχεία του, το "Odori" έχει εξελιχθεί σε διαχρονικό -πια- σποτ του κέντρου χάρη και στα ξεχωριστά cocktails του όσο και στην υπέροχη πίτσα του Νίκου Σωτηρόπουλου, που τα συνοδεύει.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Salero

Βαλτετσίου 51, Εξάρχεια
  • Εστιατόρια

Tiki Bar Αthens

Φαλήρου 15, Κουκάκι
  • Bars

Baba Au Rum

Κλειτίου 6, κέντρο
  • Bars

Heteroclito

Φωκίωνος 2 & Πετράκη 30, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Warehouse

Μαυρομιχάλη και Βαλτετσίου 21, Εξάρχεια
  • Εστιατόρια

Ιπποπόταμος

Δελφών 3Β, Κολωνάκι
  • Bars

Ipitou The Bar

Ηπίτου 4, Σύνταγμα
  • Bars

Blue Bird

Ηπίτου 4, Σύνταγμα
  • Bars

Odori Vermuteria Di Atene

Σκουλενίου 2, κέντρο
  • Bars

Σουσουράδα

Μαυρομιχάλη 44 & Βαλτσετσίου, Εξάρχεια
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Beauty Killed the Beast

Παραμυθιάς 14, Κεραμεικός
  • Bars

Έπρεπε Bar

Αγίας Ζώνης 1 και Μηθύμνης, Κυψέλη
  • Bars

Bar in Front of the Bar (The)

Πετράκη 1, Αθήνα
  • Bars

Psyche

Κορνάρου 4, Αθήνα
  • Εστιατόρια

Wine is Fine

Βύσσης 6, Aθήνα
  • Εστιατόρια

Kalimeres Bistro

Τάκη 14, Ψυρρή
  • Εστιατόρια

Nastro

Πολυκλείτου 15, κέντρο
  • Bars

Sentro Otso

Κλειτίου 8, Αθήνα
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

O Hozho έρχεται στο "Bolivar"

Μαζί του Nick Devon, Steph b2b Rezzo και Nessa.

07/08/2024

"Ipitou The Bar": Ο σταρ του (σχεδόν κρυφού) πεζόδρομου

Το γωνιακό μπαρ στην ομώνυμη, αβανταδόρικη γειτονιά, έχει σβήσει 10 κεράκια στην τούρτα της ζωής του, ωριμάζει όμορφα και εξακολουθεί να βάζει στο σέικερ νόστιμα ποτά με feelgood ατμόσφαιρα, cool κοινό και ωραίες μουσικές.

ΥΠΠΟ: Αποκάλυψη βοτσαλωτού ψηφιδωτού δαπέδου με παράσταση Σατύρων στην Ερέτρια

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την εύρεση ενός ψηφιδωτού δαπέδου με παράσταση Σατύρων στον πυρήνα του αστικού ιστού της αρχαίας πόλης της Ερέτριας.

Στη Σέριφο μαθαίνουν να "Φλερτ"-άρουν

Ένα νέο μπαρ τονώνει τις επιλογές για ποτό στην πανέμορφη Κυκλάδα και παροτρύνει άπαντες να διασκεδάσουν απενοχοποιημένα.

Τα μπαρ στις ταράτσες της Αθήνας και του Πειραιά

Η λίστα που θα χρειαστείς όσο καμία άλλη για το υπόλοιπο του καλοκαιριού.

Το "The Bar in Front of the Bar" έχει βρει το δρόμο του

Ανανέωσε την τάση των street bars στην Αθήνα, έδωσε πνοή στην οδό Πετράκη και, πλέον, γίνεται επιδραστικό. Κυρίως όμως, κάνει τον κόσμο να περνά καλά, με ένα ποτήρι στο χέρι.

Paul Oakenfold και Infected Mushroom σε ένα εκρηκτικό b2b

Μαζί με το διάσημο ντούο της psy-trance θα εμφανιστεί ο Βρετανός Superstar για ένα μοναδικό βράδυ στο "Bolivar".