Μία ρεαλιστική παρατήρηση στο πεδίο της αστικής πραγματικότητας που αφορά την εστίαση τα τελευταία χρόνια, είναι πως η Αθήνα δε σταματά στιγμή να υποδέχεται νέα μπαρ. Ακολουθεί η πιο πρόσφατη φουρνιά αυτών.
Τα νέα μπαρ
Ξεκινώντας από το κέντρο της πόλης, μεταφερόμαστε σε μικρό δρομάκι ανάμεσα στη Σόλωνος και την Κωλέττη, την οδό Λόντου, στα Εξάρχεια. Εκεί ακριβώς έκανε την εμφάνισή του στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου το "The Cranky". Ένα μπαρ με έντονα χρώματα και urban αίσθηση. Στην μπάρα του ο Κωνσταντίνος Πίτσας επιμελείται μία λίστα με 12 signature cocktails, συν 3 ακόμη non alcohol προτάσεις, κάποιες από τις οποίες θα δοκιμάσεις ακούγοντας RnB, hip-hop, 90s και γενικότερα χορευτικές μουσικές.
Κατηφορίζοντας προς του Ψυρρή και την πλατεία των Αγίων Αναργύρων, ο "Τράγος" κατέφθασε λίγες εβδομάδες πριν. Συστήνεται ως μοντέρνο καφενείο αλλά στην πραγματικότητα προχωρά αρκετά πιο μακριά από αυτό, αν κρίνουμε από τον 'προχώ' χώρο του και τις πολλά υποσχόμενες υπηρεσίες του τόσο στο κομμάτι του φαγητού όσο και σε εκείνο του ποτού.
Στο ψιλοτάβανο, σέξι εσωτερικό με τα pop στοιχεία και στο θεόρατο καλοβαλμένο μπαρ, θα πιεις από μία λίστα που φέρει την υπογραφή του Μανώλη Λυκιαρδόπουλου και θα δοκιμάσεις bar food αλλά και πιο στιβαρές 'εστιατορικές' προτάσεις, από τους Μαριλού Φραντζή και Φάνη Παπαθανασίου.
Στο Κουκάκι, τo "Feelin' Good" έκανε την εμφάνισή του στο φινάλε του 2022 και είναι πιθανότατα το πιο πολυσυζητημένο από τα καινούρια μπαρ της πόλης. Οι Αλέξανδρος Δοντάς, Γιώργος Λαμπρινίδης και Νίκος Κώνστας παρουσιάζουν ένα μέρος που ισορροπεί ανάμεσα στο new age αμερικάνικο jazz spot και το upscale dirty street bar, προσαρμοσμένο στην αθηναϊκή πραγματικότητα της μπάρας και έχοντας φιλοδοξία να εξελιχθεί σε ένα γενικότερο γευστικό σημείο.
Κλασικές και 'Hall of Fame' προτάσεις (από modern classics που εμπνεύστηκαν κάποιοι από τους πιο επιδραστικούς τύπους του industry, στις αρχές του 21ου αιώνα) στα ποτά και σοβαρή επένδυση στο bar food, με τον Έλβι Δημήτρη Ζύμπα να είναι εκείνος που επιμελείται οτιδήποτε βγαίνει από την κουζίνα.
Ακριβώς απέναντι και στην ολοένα και πιο ανερχόμενη πιάτσα του Νέου Κόσμου, το "Bariéro" είναι το αποτέλεσμα της έμπνευσης του Μιχάλη Λεβεντογιάννη και του Κωνσταντίνου Δανού και άνοιξε τις πόρτες του στις αρχές Μαρτίου.
Πρόκειται για ένα all day aperitivo bar που προσεγγίζει τα πράγματα υπό έναν tailor made ιταλικό μινιμαλισμό και βρίσκει στέγη σε μία πολυκατοικία των 70s, με ιδιαίτερο μωσαϊκό, ατμοσφαιρικούς φωτισμούς, έργα τέχνης και (πολλά) κεριά. Επιλεγμένες ετικέτες κρασιών, ιταλικά τυριά, delicatessen προϊόντα που συνοδεύουν άψογα τα εμπνευσμένα spritzes του μενού, συνυπάρχουν μαζί ψαγμένες ethnic μουσικές, για ένα σποτ που υπόσχεται να προσφέρει στον επισκέπτη στιγμές ανάλογες των όσων υπόσχονται τα δύο συνθετικά του ονόματός του.
Νέα άφιξη όμως υπάρχει και στον Πειραιά. Το "Paraguay" είναι ένα μπαρ-αποτέλεσμα δύο φίλων -των Θωμά Τζοβάρα και Μανώλη Συμεωνίδη- με εξωτικό vibe. Aπό τον περασμένο Δεκέμβριο εξελίσσεται σε ένα σύμπαν διασκέδασης, σε ένα περιβάλλον που θυμίζει έντονα πάρτι.
Το τελευταίο αποτυπώνεται και στις μουσικές εδώ, καθώς η γκάμα εκτείνεται από funk και soul ρυθμούς μέχρι disco, RnB ή ακόμη και νοσταλγική ελληνική λαϊκοπόπ που μπορεί να αγγίξει και τα σύνορα του greek trash. Στα της μπάρας, το αγαυένιο There is a reason why Paraguay και το kinky Swingers Party (με ουίσκι, σαντιγί και μπάρα σοκολάτας) είναι μόνο δύο από τις signature επιλογές σε cocktails.
Τα νέα wine bars
Στα οινικότερα των μπαρ, δύο είναι εκείνες οι καινούριες προσθήκες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον τους τελευταίους μήνες. Η πρώτη βρίσκεται στο Θησείο και ακούει στο όνομα "Lost Roots". Πρόκειται για ένα wine bar που δημιούργησαν τρεις φίλοι με ιδιαίτερη αγάπη για το κρασί και πάθος για τη γεύση γενικότερα.
Οι Λάμπρος Σιαφάκας, Βαγγέλης Ράγγος και Δημήτρης Μπαλανίκας έφτιαξαν έναν οικείο μίνιμαλ χώρο στον οποίο κανείς μπορεί να βρει περισσότερες από 200 ετικέτες τόσο του ελληνικού αμπελώνα όσο και του διεθνή (Παλαιός και Νέος Κόσμος), καθώς και προτάσεις σε κρασιά ήπιας παρέμβασης και natural, μαζί με μπύρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες και αποστάγματα. Συνδυαστικά με όλα τα παραπάνω, έχει δοθεί έμφαση και στο πεδίο του φαγητού, εκεί όπου ο σεφ Νικόλας Παπαθανασίου εμπνέεται από ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις εμπλουτισμένες με επιρροές από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Στο Χάλανδρι, το wine bar "Terroirist" έκανε ντεμπούτο τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου και φέρει την υπογραφή των Δημοσθένη και Γιάννη Γεωργίου (των "Penny Lane" και "9Βήτα Home Bar") και του συνεργάτη τους Δαμιανού Ασημένιου.
Μία παλιά μονοκατοικία του 1960 έχει διαμορφωθεί σε ένα οικείο σποτ από τη Nine Design, με ένα ενδιαφέρον walk-in κελάρι. Η οινολόγος Χρύσα Γιατρά έχει διαμορφώσει μία λίστα με 80 ετικέτες και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρια Michelin σεφ Άγγελος Λάντος έχει επιμεληθεί ένα μενού φαγητού, εξόχως ταιριαστό με το κρασί.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.