Επαγγελματίας Υπνοβάτης

1

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Η κοινωνική ανάγκη για παρηγορητικά ψέματα έρχεται σε πρώτο πλάνο στην καινούρια ταινία του Βασίλη Ραΐση ("Το Τελευταίο Τραγούδι του Έλβις", "Η Τελευταία Φάρσα") μέσα από την ιστορία του Άγγελου. Ενός αποτυχημένου ποιητή ο οποίος ζει με τη μάνα του, κάνει παρέα με άλλους τρεις στιχοπλόκους της συμφοράς και δουλεύει ως συγγραφέας-φάντασμα μιας αλλοπαρμένης ντίβας ευπώλητων "άρλεκιν". Μετά από ένα ατύχημά του καθηλώνεται στο κρεβάτι, διαπιστώνει πως όλο τον καιρό που είναι κλινήρης η μητέρα του τον έχει πλασάρει στη γειτονιά ως "Πυθία", η οποία απαντά κοιμισμένος με παραμιλητά-χρησμούς σε απελπισμένους πελάτες οι οποίοι τον επισκέπτονται τη νύχτα. Αποφασίζει τότε να πάρει ο ίδιος την κατάσταση στα χέρια του, οδηγώντας την στον πλήρη εκτροχιασμό.

Η βασική σεναριακή ιδέα μοιάζει εμπνευσμένη, μένει όμως απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα. Κανείς από τους χαρακτήρες, πλην αυτού της μάνας, δεν μοιάζει με "κάτι" βγαλμένο από τη γύρω μας πραγματικότητα και οι λίγες αστείες στιγμές της πλοκής, κυρίως ατάκες, χάνονται μέσα στη γραφικότητα και την υπερβολή. Αλλά αυτό το οποίο παραλύει όλη τη σάτιρα που θα μπορούσε να βάλλει αποτελεσματικά κατά της σουρεαλιστικής νεοελληνικής καθημερινότητας είναι η συνολική αδεξιότητα της παραγωγής, καθώς τίποτα σ’ αυτό τον "Επαγγελματία Υπνοβάτη" δεν πείθει ως (χιουμοριστικά) ρεαλιστικό.

Ελλάδα. 2023. Διάρκεια: 79΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

1
  • Κωμωδία
  • 2023
  • Διάρκεια: 79 '
  • Βασίλης Ραΐσης

Ο Άγγελος είναι ένας αποτυχημένος ποιητής που ανακαλύπτει ότι η μάνα τον έχει πλασάρει ως τοπική «Πυθία», φέρνοντας πελάτες τη νύχτα να ακούσουν το παραμιλητό του. Μετά τον αρχικό θυμό του, αποφασίζει να πάρει στα χέρια του την «επιχείρηση», οδηγώντας την κατάσταση στον πλήρη εκτροχιασμό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επιστροφή στην Εποχή των Δεινοσαύρων

Ανήλικη σε όλα της περιπέτεια φαντασίας, στην οποία κανείς θεατής άνω των οκτώ χρονών δεν γελά, δεν αγωνιά και δεν εντυπωσιάζεται.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
09/05/2024

Detective Conan: Το Μαύρο Υποβρύχιο

Γνωριμία με ένα εξαιρετικά πετυχημένο στην Ιαπωνία franchise anime, το οποίο έχει αισίως φτάσει στην 27η ταινία του και έχει πλέον βάλει μπροστά τον αυτόματο πιλότο.

Sobibor

Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στην οθόνη με σκηνοθετική αρτιότητα, αλλά και παλιομοδίτικη μελοδραματική υπερβολή.

The Big Father

Απίστευτα αδέξια και σκανδαλωδώς αφελής κοινωνική σάτιρα, στην οποία είναι σχεδόν αδύνατον να ξεχωρίσεις τα ηθελημένα από τα ακούσια αστεία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 9/5

Η επιστροφή ενός επικού franchise και ένα διχαστικό arthouse φιλμ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Οι αξέχαστοι ρόλοι της Άννας Παναγιωτοπούλου στο σινεμά

Αποχαιρετούμε μια από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.