Sobibor

2

Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στην οθόνη με σκηνοθετική αρτιότητα, αλλά και παλιομοδίτικη μελοδραματική υπερβολή.

Sobibor

Ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία, το Σόμπιμπορ μέτρησε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τους περισσότερους νεκρούς στους θαλάμους αερίων μετά το Άουσβιτς, την Τρεμπλίνκα και το Μπέλζεκ. Σ’ αυτό σημειώθηκε μάλιστα και η μοναδική ομαδική απόπειρα απόδρασης απ’ όλα τα στρατόπεδα, την οποία καταγράφουν οι τηλεταινίες "Ολοκαύτωμα" (1978) και "Απόδραση Από το Σόμπιμπορ" (1987), η επιτυχία των οποίων έκανε ευρύτερα γνωστό αυτό το ελάχιστα γνωστό ως τότε ηρωικό γεγονός.

Ο Ρώσος ηθοποιός Κονσταντίν Καμπένσκι, γνωστός μας κι από αγγλόφωνες περιπέτειες ("Wanted", "Επιχείρηση: Μαύρη Θάλασσα"), περνάει για πρώτη φορά πίσω από την κάμερα για να σκηνοθετήσει αυτή τη συναρπαστική ιστορία. Πρωταγωνιστής της ο σοβιετικός αξιωματικός Αλεξάντρ Πετσέρσκι, ο οποίος τον Οκτώβριο του 1943 μεταφέρεται στο Σόμπιμπορ. Μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες κι ενώ ο Κόκκινος Στρατός προχωρά δυτικά, καταφέρνει να συσπειρώσει γύρω του μια ομάδα θαρραλέων κρατουμένων και να οργανώσει ένα σχέδιο εξέγερσης.

Η περιγραφή της καθημερινότητας στο στρατόπεδο αποτυπώνεται με ρεαλισμό και ο Καμπένσκι, ο οποίος κρατάει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, σκηνοθετεί εύρυθμα και δυναμικά. Οι μυθοπλαστικές ελευθερίες του σεναρίου, όμως (κι είναι πολλές), ταλαιπωρούνται από μια παλιομοδίτικη μελοδραματική υπερβολή που παρασύρει όλη την ταινία στη ναΐφ γραφικότητα. Σαδιστές, μα πάρα πολύ σαδιστές ναζί, ηρωικοί Ρώσοι (και δευτερευόντως Πολονοεβραίοι), συγκινητικές σκηνές σε αργή κίνηση και επανειλημμένος εκβιασμός συναισθημάτων σε μια ιστορία που δεν θα χρειαζόταν να σηκώσει κανείς στο ελάχιστο τους τόνους της για να πετύχει ένα σοκαριστικό αποτέλεσμα.

Ρωσία, Γερμανία. 2018. Διάρκεια: 118΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Sobibor

2
  • Πολεμική
  • 2018
  • Διάρκεια: 118 '
  • Κονσταντίν Καμπένσκι

Τον Οκτώβριο του 1943 ο σοβιετικός αξιωματικός Αλεξάντρ Πετσέρσκι μεταφέρεται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Σόμπιμπορ. Μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες κι ενώ ο Κόκκινος Στρατός προχωρά δυτικά, καταφέρνει να οργανώσει ένα σχέδιο εξέγερσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

77ο Φεστιβάλ Καννών: Ο Λάνθιμος διηγείται κατασκότεινες "Ιστορίες Καλοσύνης"

Επιστροφή στην εποχή του "Κυνόδοντα" και των "Άλπεων" για τον Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος αν και εντυπωσιάζει με τη γεμάτη αυτοπεποίθηση δεξιοτεχνία του, κινδυνεύει να χάσει πολλούς από τους όψιμους θαυμαστές του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/05/2024

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης για τα "Φτηνά Τσιγάρα"

"Έκλαιγα μόνος μου έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου" σχολίασε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.