Με τα σχολεία κλειστά, οι γονείς που έχουν ξεμείνει στην πόλη τον Αύγουστο συχνά αναρωτιούνται πώς να ψυχαγωγήσουν τα παιδιά τους, θέλοντας να αποφύγουν την πώρωση στις ηλεκτρονικές συσκευές ή να τα εγκλωβίσουν στο σπίτι. Η λύση δεν είναι πάντα η καταφυγή σε κοντινές παραλίες ή οι μονοήμερες εκδρομές -πόση βενζίνη να κάψεις και πόσα πέρα-δώθε αντέχεις να κάνεις μέσα σε έναν μήνα; Μαζέψαμε λοιπόν μερικές εναλλακτικές προτάσεις για οικογενειακές εξόδους που θα κρατήσουν απασχολημένα τα παιδιά σας και ταυτόχρονα θα προσφέρουν και σε εσάς ένα διάλειμμα από τη ρουτίνα (ακόμα κι αν δεν δουλεύετε αυγουστιάτικα).
Αν έχετε αμάξι, προτείνουμε να κάνετε μια βόλτα είναι προς το Χαϊδάρι, όπου βρίσκεται ο εντυπωσιακός Βοτανικός Κήπος Διομήδους. Πέραν της εξερεύνησης που μπορείτε να κάνετε στον απέραντο κήπο, ενδεχομένως παρακολουθώντας μία από τις ξεναγήσεις κοινού που προσφέρονται, αξίζει να περιπλανηθείτε στη φύση για έναν ακόμα λόγο: μέχρι τον Σεπτέμβριο, ο Βοτανικός Κήπος φιλοξενεί την ομαδική έκθεση "Shinrin-yoku – Κολυμπώντας στο δάσος" και είναι μια καλή ευκαιρία για να γνωρίσουν λίγο καλύτερα οι μικροί τεχνόφιλοι τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης, αναζητώντας τα διάφορα εικαστικά έργα που κρύβονται μέσα σε υδρότοπους χελωνών, φυλλωσιές και θερμοκήπια. Ακόμη, έως τις 6 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται στον κήπο το 11ο καλλιτεχνικό summer camp των Μορφών Έκφρασης, όπου παιδιά και έφηβοι 5-17 ετών θα έχουν την ελευθερία να εκφραστούν μέσα από καλλιτεχνικές δράσεις και παιχνίδια στη φύση. Μετά τις εικαστικές εξερευνήσεις, το καφέ του κήπου είναι ό,τι πρέπει για χαλάρωση και recharge.
Για εξορμήσεις πιο κοντά στο κέντρο της Αθήνας, το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος είναι πάντα μια εύκολη λύση. Οι μικροί φίλαθλοι σίγουρα θα λατρέψουν το νέο πρότζεκτ που τρέχει αυτήν την περίοδο στο ΚΠΙΣΝ, ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Έως 11 Αυγούστου, το Olympic Festival Paris 2024 μάς περιμένει με ανεβασμένη διάθεση, έχοντας δημιουργήσει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους. Face και body painting, παιχνίδια γνώσεων, κινητές βιβλιοθήκες με αναγνώσματα για τον αθλητισμό, ποδηλασία και ανακύκλωση, αλλά και η πολυαναμενόμενη Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα αναμεταδοθεί ζωντανά στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος (11/8, είσοδος ελεύθερη). Όσοι επισκεφθείτε το φεστιβάλ, αξίζει να περάσετε και από την Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ όπου βρίσκετε η "Εκπλήρωση", μία έκθεση αφιερωμένη στην πρωτοποριακή γλύπτρια Άλεξ Μυλωνά.
Όμως το ΚΠΙΣΝ δεν σταματά εκεί. Την τελευταία καλοκαιρινή πανσέληνο (19/8) μας περιμένει για έναν ολονύχτιο σινε-μαραθώνιο με αγαπημένα φιλμ από τα 80s, στο πλαίσιο του Full Moon Sleepover. Έχοντας αναλάβει την επιμέλεια των προβολών, το Film Pit "ξεθάβει" από το κινηματογραφικό του μπαούλο τις πιο νοσταλγικές ταινίες που θα μας κρατήσουν ξύπνιους μέχρι το ξημέρωμα.
Για περισσότερο παιχνίδι κατευθυνθείτε προς το The Ellinikon Experience Park, το οποίο σε συνεργασία με το Αεί Φέρειν διοργανώνει ένα καλοκαιρινό camp γεμάτο εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ατέλειωτες περιπέτειες, έως τον Σεπτέμβριο. Σε ίδιους ρυθμούς κινείται και η εναλλακτική θερινή κατασκήνωση του "Ελληνικού Κόσμου", "Καλοκαίρι στην Πόλη", η οποία επανέρχεται το δεκαήμερο 26/8-6/9 και υπόσχεται άφθονη ψυχαγωγία με δράσεις σχεδιασμένες από το έμπειρο τμήμα Μουσειοπαιδαγωγών του Iδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.
Ανέμελες καλοκαιρινές εμπειρίες προσφέρει επίσης ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος καλεί τα παιδιά να ψυχαγωγηθούν δωρεάν σε επιλεγμένα σχολικά κτίρια της πόλης, υπό την εποπτεία των γονέων και κηδεμόνων τους. Από Δευτέρα έως Παρασκευή, τα σχολικά προαύλια μετατρέπονται σε ζωντανούς πυρήνες για παιχνίδι και εκτόνωση, διατηρώντας έτσι τις αθηναϊκές γειτονιές ενεργές ακόμα και τον Αύγουστο.
Δεν ξεχνάμε, φυσικά, τα μουσεία. Την πιο family-friendly βόλτα υπόσχεται το υπερσύγχρονο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, που εδρεύει πλέον στην καρδιά της πόλης, δίπλα στον σταθμό του Μοναστηρακίου. Οι συλλογές του είναι ένα ταξίδι στην ιστορία της νεότερης ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας, από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, όμως δεν πρόκειται για τη συνηθισμένη μουσειακή περιήγηση. Διαδραστικά εκθέματα συνομιλούν με τις μόνιμες συλλογές του μουσείο και χτίζουν μία εντυπωσιακή αφήγηση που στοχεύει σε μια εκσυγχρονισμένη μουσειακή εμπειρία. Το αποτέλεσμα; Μικροί και μεγάλοι μπορούν να μαγειρέψουν συνταγές των προγόνων μας, να στρώσουν το τραπέζι, να κεντήσουν με παραδοσιακές τεχνικές, να παίξουν θέατρο σκιών και να ψαχουλέψουν στα συρτάρια του μουσείου για να ανακαλύψουν ακόμα περισσότερα μυστικά των συλλογών του.
Περισσότερες πληροφορίες
Shinrin-yoku - Κολυμπώντας στο Δάσος
Η ιαπωνική φράση «Shinrin-yoku» αποδίδεται στα ελληνικά ως «κολυμπώντας στο δάσος»: ένας ενδεικτικός αλλά όχι ευρέως διαδεδομένος όρος που επινοήθηκε το 1982 και παραπέμπει στην πανάρχαια συνήθεια να περνά κανείς χρόνο κοντά στη φύση, ανάμεσα σε δέντρα και άγρια φυτά, απορροφημένος από τη χλωρίδα και την πανίδα που τον περιβάλλει, χωρίς να αποσπάται από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας και τις ηλεκτρονικές συσκευές. Τα έργα της έκθεσης, είτε πρόκειται για εγκαταστάσεις, φωτογραφία, γλυπτική, ΑΙ, εικονογραφήσεις ή φιλμ, επιδιώκουν την αλληλεπίδραση με τον βοτανικό κήπο, την περιβάλλουσα δασική περιοχή, τις λίμνες με νούφαρα, τα ξέφωτα και τα θερμοκήπια. υπογραμμίζοντας, παράλληλα, τον ρόλο του κήπου ως περιοχή προστασίας χιλιάδων ειδών χλωρίδας και ως καταφύγιο της τοπικής, άγριας πανίδας. Οι καλλιτέχνες διερευνούν τη γειωτική και θεραπευτική επίδραση της φύσης και του αρχέγονου δάσους, καθώς και την έννοια του νερού σε συνάρτηση με τα περάσματα και τις διαδρομές του Édouard Glissant και το Γιουνγκιανό ασυνείδητο. Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση επιδιώκει να εμβαθύνει στις μυθολογίες και στα έθιμα γύρω από την ελεύθερη κατάδυση των ama, τις μητριαρχικές κοινότητες της Ασίας, η πρακτική των οποίων χρονολογείται εδώ και 2000 χρόνια περίπου.
Άλεξ Μυλωνά. Εκπλήρωση - Ό,τι δε γίνεται μνημείο, γίνεται αντικείμενο ή εξάρτημα
Την αναβίωση ή/και την εκπλήρωση του οράματος της γλύπτριας Άλεξ Μυλωνά προτείνει η υπαίθρια έκθεση που παρουσιάζεται στην Εσπλανάδα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΚΠΙΣΝ με την Εθνική Πινακοθήκη. Το σκεπτικό της έκθεσης επικεντρώνεται στη σχέση της γυναικείας καλλιτεχνικής δημιουργίας με την ιστορική και θεσμική πραγματικότητα, τους περιοριστικούς όρους, το όνειρο και την έμπρακτη υπέρβαση. Εκκινεί από τις γλυπτικές/αρχιτεκτονικές προτάσεις που συνέλαβε και υλοποίησε η Άλεξ Μυλωνά κατά τη δεκαετία του 1970, αναπτύσσεται ως ένα σπονδυλωτό πρότζεκτ που συνομιλεί με το πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ και επιδιώκει να εκπληρώσει το αρχικό όραμα της δημιουργού με σύγχρονους όρους εκθεσιακού βιώματος, ορατότητας και συμμετοχικής δράσης στη δημόσια σφαίρα.