Προφανώς, γνωρίζεις ποιος είναι ο Rene Redzepi και τι έχει καταφέρει -μέσω του περίφημου Noma- να πετύχει στο σύμπαν της γεύσης. Από σήμερα, 19 Ιουλίου, σερβίρει αποκλειστικά μέσω του Apple TV+ τη νέα του δημιουργία, που δεν είναι κάποιο ακόμη εξεζητημένο πιάτο ή μενού αλλά μία σειρά ντοκιμαντέρ 8 επεισοδίων. Στο Omnivore, που δημιούργησε μαζί με τους Cary Fukunaga και Matt Goulding εξετάζει το φαγητό σε βάθος, με τρόπο διαφορετικό.
Πριν από οτιδήποτε άλλο, να πέσει το τρέιλερ:
Με οικοδεσπότη λοιπόν τον δημιουργό του Noma στην Κοπεγχάγη, το Omnivore φιλοδοξεί να αποτελέσει μια εντυπωσιακή απεικόνιση και τηλεοπτική μελέτη μερικών από τα 'ταπεινότερα' υλικά για τον κόσμο της γεύσης, όσο και απαραιτήτων, που ωστόσο καθόρισαν όχι μόνο το τερέν της γαστρονομίας αλλά και την ίδια την ιστορία της ανθρωπότητας.
Σε κάθε επεισόδιο λοιπόν τοποθετούνται στο μικροσκόπιο συνήθειες, άνθρωποι, περιοχές και συνταγές γύρω από το τσίλι, τον τόνο, το αλάτι, την μπανάνα, το χοιρινό, το ρύζι, τον καφέ και το καλαμπόκι, με παράλληλη επεξήγηση γιατί το κάθε ένα από τα προαναφερθέντα είναι σημαντικό και πώς αποτέλεσε θεμέλιο λίθο ανάπτυξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του πλανήτη. Η αγάπη είναι ένα κύριο συστατικό στο Omnivore, είτε είναι αφιερωμένο στις μπανάνες είτε στην bluefin tuna.
Σε αντίθεση με αντίστοιχες προσπάθειες και άλλα food -ή και foodie- shows, το Omnivore δεν εστιάζει σε γνωστά και επιτυχημένα εστιατόρια και πρόσωπα, 'καθαγιασμένες' γαστρονομικές παραδόσεις ή περίτεχνα πιάτα, αλλά περισσότερο σε βασικά προϊόντα-πυρήνες του φαγητού. Κάθε ένα από αυτά γίνεται σημείο εκκίνησης για να εξεταστούν ιστορίες, πολιτισμοί και αξίες, που έχουν διαμορφώσει πορείες και συνήθειες σε κάθε γωνιά του κόσμου.
Στο πλάι του Rene Redzepi βρίσκουμε τους Ben Liebmann, Devin McGonigle και τον Αμερικανό δημοσιογράφο και τηλεοπτικό παραγωγό Matt Goulding. To Omnivore χρειάστηκε μήνες προσεκτικού σχεδιασμού, σεναρίου και επεξεργασίας για να πραγματοποιηθεί, με ταξίδια από τη Σερβία ω την Μπανγκόκ και από τη Λουιζιάνα μέχρι -φυσικά- την Κοπεγχάγη.
"Δεν είναι κάθε μπουκιά και μια αποκάλυψη. Αλλά κάθε μπουκιά μπορεί να είναι μία ψήφος για το είδος του κόσμου στον οποίο θέλουμε να ζούμε" αναφέρει σε κάποια στιγμή ο Redzepi και αυτή η φράση ίσως να περικλείει μέσα της όχι μόνο την ουσία του ντοκιμαντέρ αλλά και την κοσμοθεωρία του ίδιου του δημιουργού του.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.