Δεν υπάρχει ποτό που να φέρει τόσο βαθιά στη ρίζα του τη γεύση και τα αρώματα της περιοχής που το παράγει όσο τα σκοτσέζικα malts. Εκείνα των Lowlands ξεχωρίζουν από τη στρογγυλάδα και την ισορροπημένη γεύση τους, όπως και το τοπίο: πιο επίπεδο, λιγότερο άγριο, με πιο ήπιο καιρό. Όσο για τα malts του Speyside, ποιο είναι το μυστικό που τα τοποθετεί ανάμεσα στα κορυφαία διεθνώς; Το πλούσιο σε μέταλλα νερό του ποταμού Spey και το πρώτης ποιότητας κριθάρι. Τα περισσότερα αποστακτήρια χρησιμοποιούν ντόπιο κριθάρι, από την περιοχή Laigh του Moray (ευρύτερη περιοχή όπου ανήκει το Speyside) και από τις καλλιέργειες κατά μήκος των ακτών του. Το πιο ήπιο κλίμα σε συνδυασμό με τις μεγάλες καλοκαιρινές ημέρες δίνουν την ιδανική πρώτη ύλη. Επίσης, τα συγκεκριμένα malts είναι πιο «ζεστά» και δεν έχουν μεγάλες αντιθέσεις, ενώ είναι συχνά πολύ φρουτώδη και πολύπλοκα, με τα αρώματα του μελιού να μπλέκονται με εκείνα των λουλουδιών. Τι θα ήταν όμως η Σκοτία χωρίς τα Highlands; Κάθε φθινόπωρο η γη γεμίζει ρείκια και τα malts της περιοχής παίρνουν αυτό το άρωμα. Τα νησιά, τέλος, δίνουν μια ιδιαίτερη αλμύρα στα malts τους. Όσο για τις ντόπιες σπεσιαλιτέ, πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε haggis (παραδοσιακό πιάτο σαν λουκάνικο από εντόσθια αρνιού).