Το Πιεμόντε, η Λομβαρδία και γενικά οι πρόποδες Άλπεων, όπου απλώνονται οι λίμνες, είναι γαστρονομικοί παράδεισοι. Πέρα από τα γαστρονομικά αστέρια της και μόνο αν μπείτε σε μια salumeria θα βγείτε με το μαγικό καλάθι του πικνίκ – η Stresa στη Lago Maggiore είναι πρωτοπόρα στα μαγαζάκια delicatessen, που όμως υπάρχουν παντού. Σε γενικές γραμμές στη Λομβαρδία μιλάμε για μια κουζίνα πλούσια σε βούτυρο, με έντονη χρήση ζωμών και χυμών, πολλές σούπες και πιάτα με πολέντα αλλά και ποικιλία risotti. Εν ολίγοις μια κουζίνα για κουτάλι και όχι για πιρούνι. Η pιεμοντέζικη κουζίνα, πάλι, έχει κάτι από Γαλλία και είναι πραγματικά ραφινάτη: μην ξεχνάμε ότι εδώ φύεται και η τρούφα! Ούτε και οι οινόφιλοι όμως δεν θα μείνουν παραπονεμένοι εδώ με τα Barolo, Barbaresco, Barbera αλλά και Asti Spumante και Moscato d’Asti.