Δημητριακά, ψωμί, λαχανικά κι ελαιόλαδο: αυτά είναι κάποια βασικά συστατικά της κουζίνας της Τοσκάνης, με τα οποία φτιάχνονται ορισμένα από τα πιο αυθεντικά και γευστικά πιάτα, όπως τα fagioli all’uccelletto (φασόλια βρασμένα και στη συνέχεια τηγανισμένα σε ελαιόλαδο και πάστα ντομάτας). Οι λάτρεις του πατσά θα βρείτε πιάτα όπως τα trippa alla fiorentina (πατσάς με ντομάτα και τριμμένη παρμεζάνα) και lampredotto (το πιο σκούρο κομμάτι του πατσά που χρησιμοποιείται σε σούπες και ριζότο). Δοκιμάστε οπωσδήποτε bistecca alla Fiorentina (μπριζόλα από τη ράτσα αγελάδων Chianina), η οποία θεωρείται από τα πιο περιζήτητα και ακριβά κρέατα στον κόσμο. Δοκιμάστε ακόμη pappardelle alla lepre (ζυμαρικά με σάλτσα από μαγειρευτό λαγό) και την παραδοσιακή panzanella (σαλάτα με ντομάτα, βασιλικό, κρεμμύδια, ελαιόλαδο, σέλερι και φρυγανισμένο ψωμί). Αν σκοπεύετε να αγοράσετε τοπικά προϊόντα, τότε υποκύψτε στη γλυκιά γοητεία των cantuccini (μπισκότα με αμύγδαλο που σερβίρονται με ένα καλό Vinsanto) του panforte (μοιάζει με το γερμανικό Lebkuchen) και, φυσικά, προσούτο. Γεμάτη από αμπελώνες η περιοχή γύρω από τη Φλωρεντία, είναι διάσημη για τα κρασιά της ποικιλίας Chianti, αξίζει όμως να… συστηθείτε και με άλλες ποικιλίες, όπως τα Montalcino Brunello, Vino Nobile di Montepulciano και Super Tuscans. Δείτε περισσότερα για το κρασί της Τοσκάνης στο αθηνόραμαUmami.gr (http://www.athinorama.gr/umami/wine/country/?id=420)