Η ανδαλουσιανή κουζίνα είναι σαφώς μεσογειακή, αλλά με επιρροές από τους Άραβες, οι οποίοι εισήγαγαν στο δυτικό κόσμο το ρύζι, τις μελιτζάνες, τις αγκινάρες, τα σπαράγγια και, φυσικά, τα μπαχαρικά. Έχει ως βάση της το ελαιόλαδο και το κρασί – και συγκεκριμένα το πασίγνωστο Sherry (ενισχυμένο λευκό ξηρό κρασί από τη Jerez de la Frontera της Νοτιοδυτικής Ανδαλουσίας), προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Η κουζίνα της ενδοχώρας περιλαμβάνει κυρίως κρέας, λαχανικά, σούπες και μαγειρευτά, στα παραθαλάσσια μέρη πιάτα με ψάρι και θαλασσινά, ενώ διαθέτει και μεγάλη ποικιλία από αλλαντικά – με πρώτο και καλύτερο το jamοn iberico. Δοκιμάστε οπωσδήποτε arroz marinerο (η ανδαλουσιανή εκδοχή της paella), το ντόπιο μαγειρευτό κρέας pringa στη Σεβίλη, habas con jamοn (φασόλια με jamοn), sopita de ajo (σκορδόσουπα), rabo de toro (ουρά ταύρου) στη Γρανάδα και churrascos (χοιρινό στη σχάρα) στην Κόρδοβα.