Είναι προφανές πως δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για τοπική κουζίνα. Ακόμη κι αν το γεωγραφικό διαμέρισμα της Ile de France έχει να επιδείξει κάποιες τοπικές σπεσιαλιτέ, γαστρονομικά το Παρίσι εκφράζει το πανόραμα της γαλλικής κουζίνας σε συνδυασμό με προτάσεις σχεδόν από όλες τις χώρες του κόσμου. Είναι η Μέκκα της υψηλής γαστρονομίας: τα εστιατόρια που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία είναι πολλά και οι τιμές τσουχτερές. Ακόμη κι αν επιλέξετε το συνήθως φτηνότερο menu degustation, είναι απαραίτητα τα € 100 το άτομο (χωρίς το κρασί). Η εμπειρία, πάντως, αξίζει και με το παραπάνω. Η Πόλη του Φωτός όμως είναι και τα μικρά εστιατόρια/μπιστρό της. Υπάρχουν, χωρίς υπερβολή, χιλιάδες που συνθέτουν το πανόραμα της γαλλικής κουζίνας, από τα Πυρηναία μέχρι την Αλσατία. Επίσης, το Παρίσι έχει πολλές προτάσεις κυρίως από πρώην γαλλικές αποικίες, όπως το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη, οι χώρες της Βόρειας Αφρικής κ.λπ., όμως και οι εθνικές κουζίνες των άλλων χωρών κάθε άλλο παρά απουσιάζουν. Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείψετε τις boulangeries (φούρνοι). Τα ψημένα σάντουιτς croque monsieur, τα κρουασάν, οι μηλόπιτες κ.ά. θα σας αποκαλύψουν ακόμη μία γευστική πτυχή της πόλης – συν τοις άλλοις είναι και μια καλή λύση για να τη βγάλετε νόστιμα και φτηνά.