Η σχέση της Μαρώνειας με το κρασί είναι γνωστή από την αρχαιότητα και σήμερα η περιοχή περιλαμβάνεται στους «δρόμους του κρασιού» με επισκέψιμα οινοποιεία. Διάσημο είναι το τσίπουρο του χωριού Ίασμος στη Ροδόπη. Η τοπική κουζίνα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κράμα γαστρονομικών παραδόσεων της Θράκης, της Ανατολικής Ρωμυλίας, της Καππαδοκίας, του Πόντου, της Τουρκίας, της Αρμενίας, της Καππαδοκίας, των Σαρακατσάνων και των Ρομά. Κάποια από τα πιο δημοφιλή πιάτα είναι το τας-κεμπάπ, η ψητή μελιτζάνα, το χοιρινό με τουρσί (παραδοσιακό πιάτο από την Ανατολική Ρωμυλία), η μπάμπω (χριστουγεννιάτικο φαγητό με εντόσθια και κιμά), τα μαντί (ραβιόλια γεμιστά με κιμά) και το τανοσούρ (από τον Πόντο). Από γλυκά δοκιμάστε σαραγλί, χανούμ μπουρέκ (με κρέμα), καταΐφι, σεκέρ παρέ και καζάν ντιπί.