Ναύπακτος - Αξιοθέατα

Κάστρο
Το Κάστρο της Ναυπάκτου βρίσκεται στην κορυφή του λόφου που δεσπόζει στα δυτικά της πόλης, σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρων. Οι μεγαλοπρεπείς οχυρώσεις, που έχουν δημιουργηθεί διαδοχικά από την αρχαιότητα ως την τουρκοκρατία, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα και πιο καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στη χώρα. Η θέα από το κάστρο στην είσοδο του Κορινθιακού κόλπου είναι μοναδική, ιδίως το βράδυ που ανάβουν τα φώτα της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου.

Λιμάνι
Οι δύο βραχίονες του Κάστρου από την κορυφή του λόφου καταλήγουν στη θάλασσα και με δύο πύργους κλείνουν την είσοδο του λιμανιού. Αυτό το μικρό, γραφικό και πολυφωτογραφημένο λιμάνι είναι το σήμα κατατεθέν αλλά και η καρδιά της πόλης. Αποτελεί το σημείο συνάντησης των κατοίκων και έχει κόσμο κάθε ώρα της ημέρας.

Ρολόι
Το ρολόι της Ναυπάκτου χτίστηκε το 1914 από τον μητροπολίτη Σεραφείμ Δομβοΐτη σε προνομιακή τοποθεσία με πανοραμική θέα στον κόλπο της πόλης, γι’ αυτό και αξίζει να το επισκεφθείτε. Θα το βρείτε ανηφορίζοντας το πλακόστρωτο μονοπάτι πίσω από τον Άγιο Δημήτριο.

Στενοπάζαρο
Αν βρεθείτε στη Ναύπακτο, μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στο Στενοπάζαρο, το γραφικό αυτό πλακόστρωτο σοκάκι με τα διώροφα παραδοσιακά κτίρια που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι. Εδώ που άλλοτε βρισκόταν η κεντρική αγορά της πόλης σήμερα υπάρχουν καλαίσθητα cafes και εμπορικά καταστήματα, που δίνουν ζωντάνια στην περιοχή. Κάντε μια στάση στην εντυπωσιακή πέτρινη βρύση που βρίσκεται στη βάση του μεγάλου πλατάνου, κάτω από τον Άγιο Δημήτριο.

Φετιχιέ Τζαμί
Πρόκειται για το πρώτο μουσουλμανικό τέμενος της πόλης, που χτίστηκε από τον σουλτάνο Βαγιαζήτ Βελής ως προσφορά στον Αλλάχ για την κατάληψη της Ναυπάκτου το 1499. Μετά την απελευθέρωση χρησιμοποιήθηκε ως εμπορικό κατάστημα, ενώ σήμερα έχει ανακαινιστεί και χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Άγιος Δημήτριος
Ανάψτε ένα κεράκι στον μητροπολιτικό ναό του πολιούχου της Ναυπάκτου, του Αγίου Δημητρίου. Ο ναός λειτουργεί από το 1981 στη θέση όπου βρισκόταν μικρότερη μεταβυζαντινή εκκλησία και, σύμφωνα με την παράδοση, ακόμα παλαιότερα στο ίδιο σημείο υπήρχε τουρκικό τζαμί.

Μουσείο Φαρμάκη
Στο μουσείο Ιερού Αγώνος 1821 Ν. Φαρμάκη φιλοξενούνται εκθέματα από την επανάσταση του 1821 και τον πόλεμο του ’40, που ανήκουν στην ιδιωτική συλλογή της οικογένειας Φαρμάκη. Ανάμεσά τους σπαθιά και πιστόλια του ’21, έγγραφα, φωτογραφίες και σπάνιο υλικό από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πύργος Μπότσαρη
Πάνω από την πλατεία του λιμανιού συναντάμε τα Μποτσαρέικα, μια συνοικία με πλακόστρωτα σοκάκια που ονομάστηκε έτσι από τον Πύργο του Μπότσαρη. Το εντυπωσιακό κτίριο χτίστηκε σε δύο φάσεις, το 15ο και 16ο αιώνα, και χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία των εκάστοτε ηγεμόνων της πόλης. Μετά την απελευθέρωση της Ναυπάκτου από τους Τούρκους, το κτίριο ήρθε στην κατοχή του στρατηγού Νότη Μπότσαρη, ενώ σήμερα ανήκει στο ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη και φιλοξενεί μόνιμη έκθεση για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Παπαχαραλάμπειος βιβλιοθήκη
Πρόκειται για μια από τις καλύτερα οργανωμένες δημόσιες βιβλιοθήκες της χώρας, με 50.000 τόμους βιβλίων, ταξινομημένους σε ψηφιακή μορφή για ευκολότερη αναζήτηση. Στεγάζεται σ’ ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο που χτίστηκε το 1955 από τον ευεργέτη της πόλης Δημήτριο Παπαχαραλάμπους. Στο ισόγειο λειτουργεί δημόσιο κέντρο πληροφόρησης με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ. Ακόμη, σε μικρό οίκημα δίπλα στη Βιβλιοθήκη, φιλοξενείται η συλλογή του Ναυπάκτιου λογοτέχνη και ιστορικού Γιάννη Βλαχογιάννη.