Αρχαίο γυμνάσιο
Από τα πληρέστερα συγκροτήματα της αρχαιότητας, που περιλάμβανε γυμνάσιο, παλαίστρα και λουτρικές εγκαταστάσεις. Βρίσκεται στην πλαγιά ανάμεσα στην Κασταλία κρήνη και στο τέμενος της Αθηνάς Προναίας. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά για την προπόνηση των αθλητών, στην ελληνιστική εποχή όμως εδώ έδιναν διαλέξεις ρήτορες, φιλόσοφοι και ποιητές.
Αρχαίο θέατρο Δελφών
Στην αρχαιότητα φιλοξενούσε τους αγώνες φωνητικής και ενόργανης μουσικής στο πλαίσιο των Πυθίων και άλλων θρησκευτικών εορτών και τελετουργιών. Τη σημερινή του μορφή, με τη λιθόστρωτη ορχήστρα, τα λίθινα εδώλια και τη σκηνή, την έλαβε κατά τους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους.
Αρχαίο στάδιο Δελφών
Στο ψηλότερο σημείο της αρχαίας πόλης, πάνω από το ιερό του Απόλλωνα, είναι από τα καλύτερα διατηρημένα μνημεία του είδους. Η αρχική διαμόρφωσή του χρονολογείται στον 5ο αι. π.Χ., αλλά μνημειώδη λίθινα εδώλια απέκτησε μόλις το 2ο αι. μ.Χ., χάρη σε δωρεά του Ηρώδη Αττικού. Το στάδιο είναι ταυτισμένο κυρίως με τους Πυθικούς Αγώνες, μία από τις πιο σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις της αρχαιότητας.
Αρχαιολογικό μουσείο Δελφών
Πλάι στον αρχαιολογικό περίπατο, το μουσείο παρουσιάζει την ιστορία του μαντείου και του φημισμένου δελφικού ιερού από την ίδρυση του απολλώνιου τεμένους τον 8ο π.Χ. αι. έως την παρακμή του στα χρόνια της ύστερης αρχαιότητας. Θα δείτε κυρίως αρχιτεκτονικά γλυπτά και αγάλματα (το χάλκινο άγαλμα του Ινίοχου, τις μετώπες των θησαυρού των Αθηναίων, τα αετώματα του ναού του Απόλλωνα και τη σφίγγα των Ναξίων από το θησαυρό των Σιφνίων), καθώς και έργα μικροτεχνίας, αφιερώματα των πιστών στο ιερό. Η έκθεση του ισογείου περιλαμβάνει τα σημαντικότερα ευρήματα από το γεωμετρικό οικισμό των Δελφών, τα νεκροταφεία των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων και τα πλούσια αναθήματα από το Κωρύκειο Άντρο, ενώ στην Επιγραφική Στοά εκτίθενται τα αμφικτιονικά ψηφίσματα, οι οικοδομικές επιγραφές του ιερού, επιτύμβιες στήλες ξένων που έζησαν στους Δελφούς και απελευθερωτικές επιγραφές.
Ιερό Αθηνάς Προναίας
Το πρώτο από τα δύο σημαντικά αρχαία ιερά της πόλης που συναντάμε ερχόμενοι από την Αθήνα. Σώζονται ερείπια των τριών ναών της θεάς (που χρονολογούνται στα μέσα του 7ου αι. π.Χ., στο 500 π.Χ., και στο 373 π.Χ.) και η περίφημη θόλος, ίσως το πιο χαρακτηριστικό μνημείο των Δελφών, ένα αριστούργημα της κλασικής αρχιτεκτονικής, το οποίο στο κυκλικό του σώμα συνθέτει σχεδόν όλους τους ρυθμούς του κλασικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.
Κασταλία κρήνη
Η ιερή πηγή των Δελφών στη χαράδρα των Φαιδριάδων. Εκεί πλένονταν η Πυθία, οι ιερείς και το προσωπικό του ναού, ενώ με το νερό της έπρεπε υποχρεωτικά να εξαγνιστούν και όσοι έφταναν εδώ γα να ζητήσουν χρησμό.
Ναός του Απόλλωνα
Το σημαντικότερο μνημείο του ιερού στους Δελφούς, σε περίοπτη θέση στον αρχαιολογικό χώρο. Ο ναός που βλέπουμε σήμερα παραδόθηκε σε χρήση το 330 π.Χ. (μετά την καταστροφή από σεισμό του προγενέστερου αρχαϊκού) και είναι περίπτερος, δωρικού ρυθμού, έργο των αρχιτεκτόνων Σπίνθαρου του Κορίνθιου, Ξενόδωρου και Αγάθωνος. Στο βαθύτερο επίπεδό του βρισκόταν το άδυτο, όπου εκτυλισσόταν η μαντική διαδικασία, και φιλοξενούσε επίσης το άγαλμα του θεού και τον ομφαλό.
Θησαυρός των Αθηναίων
Από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα του ιερού του Απόλλωνα, κατασκευασμένο από παριανό μάρμαρο, ήταν ο χώρος στον οποίο φυλάσσονταν τρόπαια από σημαντικές πολεμικές νίκες της Αθήνας και άλλα αντικείμενα που είχαν αφιερωθεί στο ιερό. Κατασκευάστηκε από την αθηναϊκή δημοκρατία στα τέλη του 6ου ή στις αρχές του 5ου π.Χ. αι., ενώ σύμφωνα με μία άλλη ερμηνεία, οικοδομήθηκε σε ανάμνηση της απόκρουσης του περσικού κινδύνου μετά τη μάχη στον Μαραθώνα το 490 π.Χ.
Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών
Δυτικά της σύγχρονης πόλης, σε πευκόφυτη έκταση, με θέα στον Κορινθιακό, φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του επιμορφωτικά προγράμματα, συνέδρια και εκθέσεις και το καλοκαίρι καλλιτεχνικές συναντήσεις σε υπαίθριο θέατρο 1.100 θέσεων. Στον περιβάλλοντα κήπο παρουσιάζονται σε μόνιμη έκθεση γλυπτά σημαντικών καλλιτεχνών.
Μουσείο Δελφικών Γιορτών Άγγελου και Εύας Σικελιανού
Στη βόρεια πλευρά της πόλης, το πέτρινο σπίτι της οικογένειας Σικελιανού είναι αφιερωμένο στο έργο ζωής του μεγάλου λογοτέχνη Άγγελου Σικελιανού και στις προσπάθειες για την αναβίωση των αρχαίων δελφικών εορτών. Εδώ θα βρείτε φωτογραφίες της Νέλλυ, κοστούμια, βιβλία αλλά και χειρόγραφα.