Πλατεία Υψηλών Αλωνίων
Η κατάφυτη πλατεία με τον πύργο στο κέντρο της περιτριγυρισμένο από φοίνικες, είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης. Δίπλα της ο ναός του Αγίου Ανδρέα, με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το κοντινό πάρκο, την όμορφη λιμνούλα και το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, που συνθέτουν ένα από τα πιο γραφικά σημεία του Αιγίου, με θέα στον Κορινθιακό.
Αρχαιολογικό Μουσείο
Στο κτίριο του 1890, δημιουργία του Ερνστ Τσίλερ, όπου φιλοξενούνταν αρχικά η δημοτική αγορά του Αιγίου, μπορείτε να θαυμάσετε ευρήματα από τα νεολιθικά ως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια.
Λαογραφικό Μουσείο
Ιδρύθηκε το 1994 στο αρχοντικό του Αναστασίου Λόντου. Στις εννιά αίθουσές του εκτίθεται πλούσιο ιστορικό και λαογραφικό υλικό από την Τουρκοκρατία ως τις μέρες μας, όπως όπλα, στολές, κεντήματα, πίνακες, αγροτικά εργαλεία και άλλα στοιχεία από την παράδοση της περιοχής.
Μουσειακό Συγκρότημα Υδροκίνησης Εφταπίτας
Στα σύνορα των δήμων Αιγίου-Συμπολιτείας και στις όχθες του χειμάρρου Μεγανίτη βρίσκεται αυτός ο μουσειακός χώρος, που μας πληροφορεί για τη διατροφική τριάδα: «νερό, ψωμί, λάδι» και τη λαογραφία που σχετίζεται μ’ αυτή. Αν θέλετε να ξεναγηθείτε στις εγκαταστάσεις του, θα πρέπει να προγραμματίσετε την επίσκεψή σας.
Εκκλησιαστικό Μουσείο
Από το 1987 που άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, το μουσείο αυτό φιλοξενεί μια αξιόλογη συλλογή από 100 περίπου εικόνες, χειρόγραφα, ιερά σκεύη και άμφια. Εδώ θα δείτε και ένα ολόκληρο ξυλόγλυπτο τέμπλο από την ιερά μονή Αγίου Νικολάου Βούρων Αιγιαλείας.
Σκάλες του Φιλοποίμενος
Τα 172 πέτρινα σκαλοπάτια, γνωστά και ως «σκαλάκια», ενώνουν από το 1901 ως σήμερα την κάτω με την επάνω πόλη και το ιστορικό κέντρο. Ξεκινούν από την παραλία, στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού.
Τεμπελόραχη
Έτσι ονομάζουν οι ντόπιοι έναν κλιμακωτό δρόμο που συνδέει την κάτω πόλη με την επάνω, προσφέροντας ασυναγώνιστη θέα στην παραλία. Διακλαδώσεις της προς μικρά λιθόστρωτα καλντερίμια οδηγούν στις σκάλες του Φιλοποίμενος και στον Πλάτανο του Παυσανία.
Πλάτανος του Παυσανία
Ο ιστορικός αυτός πλάτανος, στην κάτω πόλη, ηλικίας περίπου 600 ετών, αναφέρεται τόσο από τον αρχαιολόγο Ερρίκο Σλίμαν όσο και από τον Παυσανία, ο οποίος περιγράφει επίσης τις 12 πηγές που βρίσκονται γύρω του.
Πλατεία Αγίας Λαύρας
Η παλαιότερη πλατεία της πόλης, με αρκετά διατηρητέα κτίρια γύρω της, είναι το οικονομικό κέντρο της πόλης. Αποτελεί κομβικό σημείο, καθώς εδώ καταλήγουν οι παρελάσεις των εθνικών εορτών.
Παναγία Τρυπητή (Ζωοδόχος Πηγή)
Η πολιούχος της πόλης είναι χτισμένη σε μια τρύπα του βράχου που υψώνεται πάνω από το λιμάνι. Το σημείο επιλέχθηκε, σύμφωνα με την παράδοση, όταν ένας ναυαγός βρήκε εκεί την εικόνα της Παναγίας. Η ίδια η εικόνα λέγεται ότι έχει φιλοτεχνηθεί από τον Ευαγγελιστή Λουκά και θεωρείται θαυματουργή, γι’ αυτό και προσελκύει πλήθος κόσμου. Γιορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου.
Ο υδροβιότοπος της Αλυκής
Μπορεί να είναι μικρή, αλλά η λιμνοθάλασσα αυτή είναι από τις πιο αξιόλογες της χώρας και είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή Natura. Βρίσκεται βορειοανατολικά της πόλης και φιλοξενεί περισσότερα από 120 είδη πουλιών, ανάμεσά τους και πολλά σπάνια.