Χωριά Πάρνωνα - Αξιοθέατα

Γεράκι
Από τις λιγότερο γνωστές βυζαντινές νεκροπόλεις της Πελοποννήσου. Χτισμένο σ’ ένα χαμηλό λόφο λίγο μετά το χωριό, το κάστρο (χρονολογείται πιθανότατα από το 1250) προσφέρεται για αρχαιολογικό περίπατο ανάμεσα στα σπίτια με τα ζωγραφιστά υπέρθυρα, τις εκκλησίες με τον πλούσιο διάκοσμο και τα τείχη, μέσα από τα οποία ξεπροβάλλουν αγριολούλουδα. Εντός των τειχών αλλά και στις παρυφές του οικισμού σώζονται πολλές σημαντικές εκκλησίες. Αξίζει να σταματήσετε στην Ευαγγελίστρια (12ος αιώνας) για τις ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες της με τα πλούσια χρώματα –ξεχωρίζει το έντονο γαλάζιο–, στον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο (αρχές 14ου αιώνα), στην Αγία Παρασκευή (αρχές 15ου αιώνα), με καλά διατηρημένες τοιχογραφίες, και στον Άγιο Γεώργιο, μέσα στο κάστρο, με το περίτεχνο φράγκικο προσκυνητάρι. Το χωριό δεν έχει ιδιαίτερα παραδοσιακό χρώμα, καθώς είναι ζωντανό κεφαλοχώρι όλο το χρόνο με μερικές χιλιάδες κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με τις ελιές. Το Γεράκι φημιζόταν και για τα κιλίμια του, τα οποία έχουν τις ρίζες τους στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Φτιαγμένα στο σπάνιο ορθό (όρθιο) αργαλειό, ξεχωρίζουν για τα έντονα χρώματα και τις παραστάσεις τους. Το εκθετήριο δυστυχώς υπολειτουργεί και οι υφάντρες που συνεχίζουν την παράδοση σήμερα είναι όλο και λιγότερες.

Μονή Μαλεβής
Πέντε περίπου χιλιόμετρα από τον Άγιο Πέτρο, στη ρίζα του Πάρνωνα, η ογκώδης νεόχτιστη εκκλησία της Μαλεβής, με τους ξενώνες και τους βοηθητικούς χώρους, ξεπροβάλλει επιβλητική. Δεκάδες πιστοί έρχονται να προσκυνήσουν την εικόνα, η οποία θεωρείται μία από τις 70 που ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς και ήρθε στην Κυνουρία από τον Άθω – εξ ου κι ο χαρακτηρισμός «Δεύτερο Άγιον Όρος» που έχει δοθεί στον Πάρνωνα.

Δάσος δενδρόκεδρου
Δύο χιλιόμετρα μετά τη Μονή Μαλεβής, ένας χωματόδρομος δεξιά σάς φέρνει στο μαύρο δάσος του δενδρόκεδρου ή γιουνίπερου. Σπάνιο σε τέτοια έκταση στην Ευρώπη, το δάσος των «δέντρων», όπως αποκαλούν τους χαμηλούς αυτούς κέδρους οι ντόπιοι, απλώνεται σε έκταση 740 στρεμμάτων και αποτελεί προστατευόμενο μνημείο της φύσης. Αν έχετε όρεξη για περπάτημα, μόλις περάσετε το Ξηροκάμπι (υπάρχει ταμπέλα), οικισμό τσοπάνηδων, αφήστε το αυτοκίνητο και πάρτε το μονοπάτι για το φράγκικο κάστρο της Ωριάς, που δεσπόζει στην κορφή ενός χαμηλού λόφου (μία ώρα ποδαρόδρομος περίπου).

Μονή της Παναγίας της Έλωνας
Στο δρόμο Κοσμά-Λεωνίδιου, σε μια απότομη στροφή, ξεπροβάλλει κάτασπρη μες στον κόκκινο βράχο. Στην πνιγμένη στις γλάστρες βεράντα οι γερόντισσες θα σας κεράσουν λουκούμι, αφού σας ξεναγήσουν στο εσωτερικό της λιτής, χωρίς αγιογραφίες εκκλησίας (χτίστηκε γύρω στα 1800, στη θέση μιας παλιότερης μονής που είχε καεί), όπου δεσπόζει η εικόνα της Παναγίας, έργο του ευαγγελιστή Λουκά σύμφωνα με την παράδοση.

Λαογραφικό Μουσείο Κοσμά
Στεγάζεται σε κάποιες από τις αίθουσες του –μονοθέσιου σήμερα– επιβλητικού πέτρινου σχολείου. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν οι προθήκες που είναι αφιερωμένες στους Κοσμίτες χτενάδες, παραδοσιακούς τεχνίτες που έφτιαχναν ξύλινα χτένια για αργαλειούς και τροφοδοτούσαν με αυτά όλη την Ελλάδα.

Φαράγγια
Ο Πάρνωνας έχει 5 φαράγγια (του Λούλουγκα, της Μαζιάς, της Ζαρμπάνιτσας, των Σπηλακίων και της Λεπίδας) με σπάνια ήδη λουλουδιών, τον περίφημο δενδρόκεδρο και πλούσια βλάστηση. Υπάρχει δυνατότητα, σε κάποιες περιπτώσεις, για canyoning, mountain bike και οργανωμένους περιπάτους.