Το σύγκλινο (χοιρινό παστό, που καπνίζεται και ύστερα βράζεται με πορτοκάλι) και γενικά το χοιρινό κρέας σε όλες του τις μορφές (γουρουνοπούλα, λουκάνικο κλπ.) είναι, μαζί με το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, το σήμα κατατεθέν της κουζίνας της Λακωνίας. Δοκιμάστε κολοκυθοκορφάδες (ανθοί κολοκυθιού στην κατσαρόλα με κρεμμύδι, σκόρδο, ντομάτα και φύλλα δυόσμου), κόκορα μπαρδουνιώτικος (στην κατσαρόλα με ντομάτα, κρεμμύδια και λευκό, σκληρό τυρί), πιταρούδες (πιτάκια με φύλλο, γεμιστά με σπανάκι, άγρια χόρτα, κρεμμυδόφυλλα, μαρούλια και δυόσμο).άγρια χόρτα (αμυγδαλήθρες, αγριοσπάνακο, σγατζίκια κ.ά.), που τρώγονται βραστά, τσιγαριστά ή σε πίτες, καγιανά (αβγά τηγανισμένα με ντομάτα και τυρί), λαλάγγια (λωρίδες ζύμης διπλωμένες σαν σαλιγκάρι και τηγανισμένες), τσιγαρολάχανα (αρωματικά άγρια χόρτα τσιγαρισμένα με κρεμμύδι, πελτέ, λάδι, αλάτι και πιπέρι).