Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας
Στεγάζεται σε ένα τριώροφο κτίριο-μνημείο δίπλα στα τείχη, τον Μύλο του Μάρκου, που χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα: αποτελεί τυπικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της περιόδου και λειτουργούσε ως αλευρόμυλος. Σκοπός του μουσείου είναι να αναδείξει μέσω της συλλογής του τα πολλά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Ναός Αγίων Πέτρου και Παύλου
Η παλιά μητρόπολη κι ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της πόλης (11ος αιώνας), με σημαντικό ζωγραφικό διάκοσμο, βρίσκεται στη συνοικία της Παναγίας Δεξιάς. Στην Τουρκοκρατία μετατράπηκε σε τζαμί και απέκτησε μιναρέ.
Εκκλησία του Ιησού Σωτήρα
Ο ναός της Αναστάσεως του Χριστού, γνωστός ως καθολικό της Μονής Σωτήρος Χριστού, χτίστηκε από τον Ξένιο Ψαλιδά για τη σύζυγό του Ευφροσύνη στις αρχές του 14ου αιώνα. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο ότι οι εξαιρετικές τοιχογραφίες φέρουν την υπογραφή του ζωγράφου Γεωργίου Καλλέργη.
Μονή Παναγίας Σουμελά
Ψυχή της Μονής της Παναγίας Σουμελά, κοντά στην Τραπεζούντα, ήταν η εικόνα της Παναγίας Σουμελά (λέγεται ότι τη φιλοτέχνησε ο ευαγγελιστής Λουκάς), η οποία βρίσκεται πλέον στην ομώνυμη μονή στις πλαγιές του Βερμίου, πάνω από το χωριό Καστανιά, που χτίστηκε από τους πρόσφυγες του Πόντου το 1951. Οι εορταστικές εκδηλώσεις τον Δεκαπενταύγουστο συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου.
Βήμα Αποστόλου Παύλου
Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, σημείο απ’ όπου δίδαξε ο απόστολος το λόγο του Χριστού στους κατοίκους της Βέροιας.