Χαρακτηριστικά πιάτα της καστοριανής κουζίνας είναι οι σαρμάδες με λάχανο τουρσί (αρμιά), οι κεφτέδες με μακάλο (σάλτσα με αλεύρι, ντομάτα και σκόρδο), το γριβάδι στον ταβά, η αρμιόπιτα (πίτα με λάχανο τουρσί) και η ρυζόπιτα (οι οποίες σερβίρονται σε λίγα εστιατόρια) αλλά και τα άγρια μανιτάρια στο τηγάνι (αναζητήστε τα στα γύρω χωριά). Πολύ πιο εύκολα θα φάτε εξαιρετικά ψητά κρεατικά, πιάτα με γίγαντες και μεζέδες παρέα με τσίπουρο. Επίσης, δύσκολα θα βρείτε λιμνίσια ψάρια, όμως αν τύχει δοκιμάστε οπωσδήποτε τούρνα, πρικί και γριβάδι. Επίσης, θα βρείτε ολόφρεσκα θαλασσινά ψάρια από το Ιόνιο αλλά και θαλασσινά αν κινηθείτε προς το Δισπηλιό. Φεύγοντας, πάρτε μαζί σας φασόλια γίγαντες κι ελέφαντες (Προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης), κασέρι, κεφαλοτύρι και κεφαλογραβιέρα Καστοριάς από αιγοπρόβειο γάλα, τσίπουρο, τραχανά, χυλοπίτες, ζαχαροστράγαλα, λικέρ από κράνα και καρύδι, σάλιαρους (νηστίσιμοι κουραμπιέδες). Τα μανιτάρια οργιάζουν στα βουνά γύρω από την Καστοριά το φθινόπωρο και ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα στο χωριό Απόσκεπος, μπορεί να σας οδηγήσει σε ένα συναρπαστικό κυνήγι.