Τοπική παραδοσιακή κουζίνα, σουβλατζίδικα, μπουγατσατζίδικα και γκουρμέ αναζητήσεις συναντιούνται στην πόλη, σε έναν ανταγωνισμό που ωφελεί εξαιρετικά τον ουρανίσκο του επισκέπτη, ενώ το βουβαλίσιο κρέας επιστρέφει δυναμικά στη γευστική παλέτα της περιοχής. Οι νεροβούβαλοι έφτασαν στην Ελλάδα πριν από μερικούς αιώνες, όταν ο Ξέρξης μετέφερε τις προμήθειες του στρατού του μέσα από τον Στρυμόνα. Έσωσαν τους τοπικούς πληθυσμούς στις δύσκολες περιόδους της φτώχειας και πέρασαν στην αφάνεια τη δεκαετία του 1950 με την εισαγωγή αγελάδων από την Ολλανδία. Σήμερα οι νεροβούβαλοι γεμίζουν ξανά την πεδιάδα του Νέστου και την περιοχή της Κερκίνης. Σε πολλά εστιατόρια και ταβέρνες του νομού θα βρείτε βουβαλίσιο κρέας μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους, ενώ στα ζαχαροπλαστεία προσφέρονται γλυκά με βουβαλίσιο γάλα αλλά και παγωτό. Το κυνήγι, τα λιμνίσια ψάρια, οι πίτες και τα τοπικά κρέατα κυριαρχούν στα πιάτα που προσφέρουν τα λίγα καλοβαλμένα εστιατόρια και οι πολλές νοικοκυρεμένες ταβέρνες. Δοκιμάστε αγριογούρουνο με κυδώνι, ρεβίθια με μελιτζάνες, βουβάλι στη γάστρα, γριβάδι πλακί, πέστροφα στα κάρβουνα, ελάφι με μανιτάρια, κότσι χοιρινό, περέκι (ποντιακή πίτα με προψημένο φύλλο), τανόμενον σουρβά (ποντιακή σούπα με πλιγούρι, γιαούρτι και δυόσμο). Γύρω από την Πλατεία Ελευθερίας θα βρείτε τα μπουγατσατζίδικα, ενώ στην οδό Μιχάλη Καραολή τις περίφημες σερραϊκές σουβλακερί με την τεράστια ποικιλία μεζέδων. Ιδιαίτερη φήμη έχουν και τα τοπικά γλυκά, όπως ο ακανές (σαν μικρό λουκούμι, μοσχοβολάει βούτυρο και περιέχει ψημένο αμύγδαλο) και το τουλουμπάκι (τηγανητό μικρό γλυκάκι), ενώ must είναι η σερραϊκή μπουγάτσα, γαστρονομική προσφορά της Μικρασιατών, συναγωνίζεται αυτήν της Θεσσαλονίκης, και μπορεί να είναι είτε γλυκιά (με κρέμα) είτε αλμυρή (με τυρί, σπανάκι ή κρέας). Φεύγοντας, πάρτε οπωσδήποτε μαζί σας ωραιότατα αλλαντικά από βουβαλίσιο κρέας και γαλακτοκομικά από βουβαλίσιο γάλα (καβουρμάς, λουκάνικο, σαλάμι, καπνιστή μπριζόλα, γιαούρτι, βούτυρο, λευκό τυρί) αλλά και ζυμαρικά και μπισκότα ζυμωμένα με βουβαλίσιο γάλα. Όπως επίσης και φασόλια Ορεινής, ρύζι (από τις κύριες καλλιέργειες του νομού), πατάτες Βροντούς, λουκάνικα Ηράκλειας ή Τζουμαγιάς και καβουρμά από μοσχαρίσιο κρέας. Διάσημες οι μαρμέλαδες, τα γλυκά του κουταλιού και τα παραδοσιακά ζυμαρικά του Συνεταιρισμού Γυναικών Ποροΐων. Ενδιαφέρον, τέλος, είναι και το σερραϊκό ούζο με απαλή γεύση – το πίνουν και αναμεμειγμένο με χυμό πορτοκαλιού ή με πιπέρι και χυμό ντομάτας!