Εκκλησία Αγίων Θεοδώρων (παλιά μητρόπολη)
Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και χτίστηκε πάνω σε ερείπια παλαιοχριστιανικού ναού το 1124 σε ρυθμό ορθογώνιας βασιλικής. Στην πυρκαγιά του 1913 καταστράφηκε το εσωτερικό του, αλλά σώζεται ένα ψηφιδωτό που απεικονίζει τον απόστολο Ανδρέα και τα χέρια του αποστόλου Λουκά.
Εκκλησία Αγίου Γεωργίου Κρυονερίτη
Στα ανατολικά της πόλης αναφέρεται για πρώτη φορά το 1298, σε χρυσόβουλο του Ανδρόνικου Β΄. Στο τέμπλο υπάρχουν δύο εικόνες με μεγάλη αρχαιολογική αξία: η Παναγία η Βρεφοκρατούσα ή Παντάνασσα (από το 1694) και η εικόνα του Χριστού Παντοκράτορα.
Εκκλησία Αγίου Νικολάου
Βρίσκεται στην ακρόπολη, είναι τρίκογχος με τρούλο και χτίστηκε το 1339. Στην κρύπτη του βρέθηκαν λείψανα και οστά, ενώ οι ανασκαφές έφεραν στο φως ίχνη τοιχογραφιών και κομμάτια κοσμημάτων από την εποχή των Παλαιολόγων.
Ακρόπολη (Κουλάς)
Η ίδρυση της ακρόπολης στην κορυφή του λόφου ανάγεται στον 9ο αιώνα, όταν ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς δημιούργησε την οχύρωση της πόλης. Το σπουδαιότερο σήμερα σωζόμενο κτίσμα της είναι ο πύργος που υψώνεται στο δυτικό άκρο του πευκόφυτου λόφου και είναι γνωστός ως Πύργος του Ορέστη. Σήμερα το ύψος του είναι περίπου 18 μ., αλλά υπολογίζεται ότι αρχικά έφτανε στα 20 μ., και αποτελούσε το τελευταίο σημείο άμυνας σε περίπτωση που ο εχθρός καταλάμβανε την ακρόπολη.
Μπεζεστένι, Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται στην κλειστή αγορά της Πλατείας Ελευθερίας, το Μπεζεστένι (που σημαίνει «αγορά υφασμάτων»), ένα μεγάλο ορθογώνιο κτίριο με έξι θόλους. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο εκτίθενται ευρήματα από τη Μέση και την Ύστερη Νεολιθική εποχή, την Πρώιμη και την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (αγγεία, πήλινα ειδώλια), από τους 7ο-6ο μέχρι και τον 4ο π.Χ. αιώνες, τους Ρωμαϊκούς και τους Ελληνιστικούς χρόνους αλλά και τη βυζαντινή εποχή.
Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων
Μέσα από σπάνια εκθέματα παρουσιάζονται η ζωή, η τέχνη αλλά και οι παραδόσεις των Σαρακατσάνων από την εποχή του Μεσοπολέμου μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’40.
Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων «Γεωργάκης Ολύμπιος»
Εκτός των εκθεμάτων, περιλαμβάνει αίθουσα διδασκαλίας παραδοσιακού χορού και οργάνων και αναπαράσταση οντά από βλάχικο σπίτι.
Λαογραφικό κι Εθνολογικό Μουσείο Αλεξάνδρου Χατζηλιά
Περιλαμβάνει ωραιότατες στολές και σπάνια οικιακά σκεύη, πολεμικό υλικό, άμφια, μουσικά όργανα κι εργαλεία επαγγελματιών που έχουν εκλείψει.
Εκκλησιαστικό Κειμηλιαρχείο Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης
Στεγάζεται στο Μητροπολιτικό Μέγαρο και περιλαμβάνει μεταβυζαντινά εκθέματα μεγάλης ιστορικής αξίας (φορητές εικόνες, χρυσοκέντητα άμφια, αργυρά σκεύη). Ανάμεσά τους η εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας του 14ου αιώνα, δύο δεσποτικές εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα και της Παναγίας Βρεφοκρατούσσας από την ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου, δύο εικόνες τέμπλου του Χριστού Παντοκράτορα και της Παναγίας Βρεφοκρατούσσας του 16ου αιώνα από την παλιά μητρόπολη της πόλης και μια εικόνα προσκυνηταρίου, έργο του Διονυσίου του εκ Φουρνά, από το ναό του Αγίου Αντωνίου.
Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών
Στην αρχή του μεγάλου κάμπου (πάνω στον περιφερειακό δρόμο προς τη Θεσσαλονίκη), σε έκταση 1.000 στρ., με μήκος 3.186 μ. και με προδιαγραφές Formula 3, είναι η μοναδική πίστα στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη στα Βαλκάνια.
Πάρκο Αγίων Αναργύρων
Το καταπράσινο πάρκο βρίσκεται μέσα στην πόλη και διαθέτει μια τεχνητή λίμνη, χείμαρρους και ρυάκια σε μια κατάφυτη κοιλάδα.
Τζαμί Αχμέτ Πασά
Κοντά στο ρέμα των Αγίων Αναργύρων, χτίστηκε το 1492 από τον Μεχμέτ Μπέη. Μάλιστα, λόγω της ομοιότητάς του με χριστιανικούς ναούς, οι Σερραίοι το ονομάζουν «Αγια-Σοφιά».
Άγιος Ιωάννης
Κατάφυτη περιοχή, με τρεχούμενα νερά και καταρράκτες, προσελκύει επισκέπτες ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.