Είναι αυτονόητο πως στην Καβάλα, ένα από τα μεγαλύτερα αλιευτικά κέντρα της χώρας, τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά, έχουν την πρωτοκαθεδρία. Θα βρείτε ψαροταβέρνες στα ανατολικά της πόλης, στα Σφαγεία και στο Περιγιάλι. Η κουζίνα συνδυάζει τις τοπικές μακεδονίτικες συνταγές με τις επιρροές που δέχτηκε από την κουζίνα των προσφύγων από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Καππαδοκία. Τα αλίπαστα, το σκουμπρί γούνα, η σαρδέλα παντρεμένη, το μυδοπίλαφο, η ρέγκα σαγανάκι, ο γαύρος τυλιχτός σε αμπελόφυλλα, η γεμιστή μελιτζάνα είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά πιάτα της περιοχής. Για κρεατικά και κυνήγι αναζητείστε ταβέρνες στα χωριά του ορεινού όγκου της Λεκάνης και του Παγγαίου, ενώ ιδιαίτερη φήμη έχουν το τοπικό τσίπουρο και οι κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης. Φεύγοντας, πάρτε οπωσδήποτε μαζί σας κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης με ολόκληρο αμύγδαλο, καρυδάκι γλυκό και όλα τα γλυκά του κουταλιού από τη Θάσο, τσίπουρο και ούζο από τη Νέα Πέραμο, το Μυρτόφυτο και τη Χρυσούπολη, υφαντά και κεραμικά από τη Θάσο καθώς και αλίπαστα από την Καβάλα.