Ο ναός της Επισκοπής
Περιτριγυρισμένος από την άγρια φύση της νησιωτικής ενδοχώρας, ο ναός της Επισκοπής στέκει αγέρωχος και αινιγματικός, με τις θολωτές υπόγειες κρύπτες χτισμένες στα πρότυπα των ρωμαϊκών μαυσωλείων –αποτέλεσε ταφικό μνημείο του 3ου αι. μ.Χ.– να του προσδίδουν ένα μυστηριακό χαρακτήρα.
Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής (Χρυσοπηγής)
Χτισμένο το 1690, αρχικά ήταν το γυναικείο μοναστήρι και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως οχυρό των κατοίκων από τις επιθέσεις των πειρατών που γίνονταν συχνά η αιτία για να ερημώσει το νησί. Με διαταγή του Όθωνα, το 1834, το καστρομονάστηρο διαλύθηκε και οι οκτώ γηραιές μοναχές που ζούσαν εκεί φιλοξενήθηκαν σε διάφορες σικινιώτικες οικογένειες. Μπορείτε να το επισκεφθείτε απογευματινές ώρες.
Ο ναός της Παντάνασσας
Χτισμένος το 1787 στην πλατεία του Κάστρου, ξεχωρίζει για το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο του. Έκθεση εικόνων μεταβυζαντινής εποχής Εδώ θα θαυμάσετε εικόνες της μεταβυζαντινής εποχής. Οι εικόνες ανήκουν στη λεγόμενη κρητική σχολή που αναπτύχθηκε το 16ο αιώνα στην ενετοκρατούμενη τότε μεγαλόνησο, από Κωνσταντινουπολίτες αγιογράφους. Θα τη βρείτε ανοιχτή τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο οι εικόνες μεταφέρονται στο ναό της Παντάνασσας.
Λαογραφικό μουσείο
Στεγάζεται σ’ ένα παλιό ελαιοτριβείο στο Χωριό και φιλοξενεί αντικείμενα από τη λαϊκή παράδοση του νησιού.
Σπηλιές
Αν έχετε εξερευνητική διάθεση, στη βόρεια πλευρά της Χώρας, στο επίπεδο της θάλασσας, κάτω από το μοναστήρι της Χρυσοπηγής θα ανακαλύψετε τη Μαύρη Σπηλιά, η οποία είναι προσβάσιμη μόνο δια θαλάσσης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σπηλιά του νησιού και μία από τις μεγαλύτερες των Κυκλάδων. Ρωτήστε επίσης τους ντόπιους για τις Δρακοντοσπηλιές και το Δρακόφρυδο.