Μήλος - Αξιοθέατα

Αρχαιολογικό Μουσείο Πλάκας
Σε νεοκλασικό του Τσίλερ που ξεχωρίζει στεγάζεται η προϊστορική συλλογή από τη Φυλακωπή (με ζωγραφιστά αγγεία, ειδώλια, και φυσικά τη διάσημη «Kυρά της Φυλακωπής»), καθώς και ευρήματα από την αρχαία πόλη του Κλήματος, γλυπτά της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου και συλλογή επιγραφών.

Αρχαία πόλη Κλήματος και ρωμαϊκό θέατρο
Κοντά στις Κατακόμβες, σε πλαγιά με ωραία θαλασσινή θέα, νότια της Τρυπητής, θα δείτε ό,τι έχει απομείνει από τον οικισμό που έχτισαν οι Δωριείς μετά την παρακμή της Φυλακωπής: τις δύο ακροπόλεις του οικισμού, τμήματα του τείχους της αγοράς και ενός ναού της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου, το σημείο όπου βρέθηκε το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, καθώς και το ρωμαϊκό θέατρο.

Εκκλησιαστικό Μουσείο Αδάμαντα
Στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, που απαντά στο σπάνιο τύπο της σταυρεπίστεγης τρίκλιτης βασιλικής μετά τρουλοκαμάρας, σας περιμένουν δείγματα της μηλέικης εκκλησιαστικής παράδοσης: εικόνες από τον 14ο αιώνα, έργα της κρητικής σχολής και των ονομαστών ζωγράφων Εμμανουήλ και Αντώνιου Σκορδίλη, επιτάφιοι και ξυλόγλυπτα αναλόγια, εικονοστάσια του 17ου αιώνα, χρυσά αφιερώματα και, φυσικά, ο δεσποτικός θρόνος και τα τέμπλα του ναού.

Θειωρυχεία
Στην ανατολική πλευρά της Μήλου, στον όρμο Παλιόρεμα λειτουργούσε έως το 1957 η παλαιότερη επιχείρηση εξαγωγής θείου πανελλαδικά. Αξίζει η διαδρομή (σε χωματόδρομο) για να περπατήσετε ανάμεσα στις ερειπωμένες εγκαταστάσεις (το βαγονέτο, τα εγκαταλελειμμένα γραφεία και μηχανήματα, τις παροπλισμένες στοές) και να βουτήξετε στα θειούχα νερά της παραλίας.

Κάστρο Πλάκας
Χτισμένο στο λόφο του Προφήτη Ηλία, το ενετικό κάστρο του 13ου αιώνα δεν περιβαλλόταν από τείχη, όπως και τα περισσότερα κάστρα των Κυκλάδων, αλλά προστατευόταν από τα ίδια τα σπίτια. Ανηφορίζοντας, θα δείτε την εκκλησία της Παναγίας της Θαλασσίτρας καθώς και την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου ή Παναγιά Σκινιώτισσα (κλασικό σημείο για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα με φόντο την Πλάκα και τον κόλπο του Αδάμαντα).

Λαογραφικό Μουσείο Πλάκας
Στεγάζεται σε κτίριο πίσω από την εκκλησία της Παναγίας της Κορφιάτισσας και προσφέρει μια αναπαράσταση ενός αστικού μηλέικου νοικοκυριού του 19ου αιώνα, με τον αργαλειό, την κουζίνα, το υπνοδωμάτιο και το κελάρι του παρουσιάζοντας έπιπλα, υφαντά, κεντήματα, ενδυμασίες της εποχής, διακοσμητικά και καθημερινά αντικείμενα καθώς και παλιές φωτογραφίες. Μεταλλευτικό Μουσείο Αδάμαντα
Σε δύο επίπεδα παρουσιάζει την εντυπωσιακή γεωλογική ιδιαιτερότητα και τη μεταλλευτική ιστορία του νησιού μέσα από εργαλεία, αντικείμενα, εικόνες, δείγματα ορυκτών (με πληροφορίες για τον τρόπο επεξεργασίας και τις χρήσεις τους), καθώς και οπτικοακουστικό υλικό. Κατόπιν συνεννόησης οργανώνουν γεωλογικές εξορμήσεις στην Αγγεριά, στις Αλυκές, στην παλιά πρωτεύουσα Ζεφυρία αλλά και στο ηφαίστειο στην περιοχή Κάλαμος.
 Παλαιοχριστιανικές κατακόμβες
Μοναδικές σε μέγεθος σε όλο τον ελλαδικό χώρο, βρίσκονται κοντά στο χωριό Τρυπητή, σε σπηλιές 70 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το συγκρότημα αποτελείται από τρεις μεγάλες υπόγειες στοές (είναι επισκέψιμες μόνο η Α και η Β) λαξευμένες στο πορώδες ηφαιστειογενές πέτρωμα και ιδρύθηκε πιθανότατα στα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ. Το συνολικό του μήκος είναι 185 μέτρα και σήμερα σώζονται στα τοιχώματα των στοών 126 «αρκοσόλια» (λαξεμένοι αψιδωτοί τάφοι).

Προϊστορική πόλη Φυλακωπής
Στο δρόμο για τα Πολλώνια, πλάι στη φημισμένη παραλία του Παπάφραγκα, απλώνεται ένας από τους σημαντικότερους οικισμούς του κυκλαδικού πολιτισμού (3.300 π.Χ.-1.100 π.Χ.). Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της πόλης βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά μπορείτε να θαυμάσετε ό,τι σώζεται από το επιβλητικό κυκλώπειο τείχος, το ιερό, καθώς και το μέγαρο του οικισμού, ενώ τα κινητά ευρήματα στεγάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πλάκας.

Σύρματα
Από τον 18ο αιώνα ακόμα, τα (σκαμμένα στους βράχους ή χτισμένα στην ακροθαλασσιά) σπίτια για τις βάρκες δίνουν ιδιαίτερο χρώμα σε ψαροχώρια όπως το κουκλίστικο Κλήμα, το Φουρκοβούνι, η Αρετή, ο Άγιος Κωνσταντίνος, ο Φυροπόταμος.