Αμοργός - Αξιοθέατα

Άγιος Γεώργιος Βαρσαμίτης
Βρίσκεται στο δρόμο που συνδέει τη Χώρα με την Κάτω Μεριά και οφείλει τ’ όνομά του στο φυτό βάρσαμος (αγριοδυόσμος) που φυτρώνει στα πέριξ. Μέχρι τα βυζαντινά χρόνια λειτουργούσε ως μοναστήρι, έγινε όμως γνωστός για τις… προφητικές ιδιότητες της πηγής που ρέει ακόμα και σήμερα στο χώρο. Από τον Αϊ-Γιώργη ξεκινά παλιό μονοπάτι που φτάνει ως τα Κατάπολα τα οποία διακρίνονται στο βάθος.

Αρχαιολογική Συλλογή Αμοργού
Στην καρδιά της Χώρας, στο αρχοντικό του ενετικού Πύργου Γαβρά, εκτίθενται ευρήματα κυρίως από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Αμοργού, Αιγιάλη, Αρκεσίνη και Μινώα: γλυπτά, αγάλματα, ανάγλυφα και αρχιτεκτονικά μέλη, από την αρχαϊκή περίοδο έως τον 3ο μ.Χ. αιώνα.

Αρχαίος πύργος Αγίας Τριάδας
Στην περιοχή της Κάτω Μεριάς, μέσα στους αγρούς, βρίσκεται το μοναδικό στο νησί καλοδιατηρημένο αρχαίο μνημείο, ένα μεμονωμένο οχυρό ορθογώνιου σχήματος του 4ου αι. π.Χ. Πρόσφατα βραβεύτηκε από τη Europa Nostra για την υποδειγματική του αποκατάσταση.

Ασφοντυλίτης
Εγκαταλελειμμένος αγροτικός οικισμός με πέτρινα κτίσματα στη μέση περίπου της Μεγάλης Στράτας, του παλιού μονοπατιού που συνδέει την Αιγιάλη με τη Χώρα. Φτάνετε και με αυτοκίνητο, ενώ από εδώ υπάρχει μονοπάτι που κατηφορίζει στην παρθένα παραλία Χάλαρα.

Κάστρο Χώρας
Πάνω στο βράχο με το ολόλευκο εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη, στη μέση του οικισμού, δεσπόζει το μικροσκοπικό κάστρο που οχύρωσαν το 13ο αιώνα ο Ιερεμίας και ο Ανδρέας Γκύζη. Το απόλυτο πανοραμίκ στη Χώρα και τη ράχη με τους ανεμόμυλους.

Μονή Παναγίας Χοζοβιώτισσας
Κατάλευκο μοναστήρι-αετοφωλιά σε κατακόρυφα βράχια 300 μέτρα πάνω από το Αιγαίο, χτίστηκε το 1088 μ.Χ. από το Βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ Κομνηνό. Αφού ανεβείτε το πέτρινο καλντερίμι και αρκετά σκαλιά, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την εικόνα της Παναγίας, το καλοφτιαγμένο μικρό μουσείο και φυσικά τη μοναδική πελαγίσια θέα. Το μοναστήρι γιορτάζει κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου με μεγάλο πανηγύρι στο οποίο προσφέρεται φαγητό και αμοργιανό παστέλι.