Το λάδι είναι κυρίαρχο στην κρητική κουζίνα και αναδεικνύει τα διάσημα μαγειρευτά, τον ντάκο ή κουκουβάγια (παξιμάδι με ντομάτα και ξινομυζήθρα), τα χόρτα (σταμναγκάθι, ασκολίμπρους οι οποίοι μαγειρεύονται καταπληκτικά και με κουκιά). Εκλεκτός μεζές είναι οι αμανίτες (μανιτάρια), οι χοχλιοί (σαλιγκάρια) που συνήθως γίνονται «μπουμπουριστοί» στο τηγάνι με λεμόνι και δεντρολίβανο αλλά και με κόκκινη σάλτσα και χόντρο. Τα αιγοπρόβατα εκτός από το περίφημο κρέας τους που αποτελεί επίσης βασικό κορμό της κρητικής κουζίνας, εξασφαλίζουν πλούσια ποικιλία τυριών όπως μυζήθρα, γραβιέρα και στακοβούτυρο για το παραδοσιακό κρητικό πιλάφι. Από τα διάφορα είδη πεντανόστιμων καλτσουνιών, στο Ρέθυμνο διαδεδομένα είναι τα ανεβατά που είναι κλειστά και τα λυχναράκια που έχουν ένα μικρό άνοιγμα.