Νότος Ρεθύμνου - Αξιοθέατα

Μονή Πρέβελη
Ανδρικό μοναστήρι ιδρύθηκε το 16ο αιώνα και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο. Για τους Κρητικούς είναι ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια του νησιού γιατί έπαιξε ρόλο στους απελευθερωτικούς αγώνες αλλά και στις επαναστάσεις τους. Αποτελείται από δύο κτιριακά συγκροτήματα, το Κάτω Μοναστήρι του Προδρόμου, το καθολικό του οποίου έχει εικόνες του αγιογράφου Μερκουρίου από τη Σαντορίνη (1841), και το Πίσω Μοναστήρι του Θεολόγου σε απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων από το Κάτω, στην πλαγιά ενός βουνού με απίστευτη θέα στο Λιβυκό Πέλαγος. Ο ανακαινισμένος δίκλιτος ναός του Αγίου Ιωάννη περιβάλλεται από 20 κελιά και ξενώνα. Εντός της μονής φυλάσσεται ένας χρυσός Σταυρός από τίμιο ξύλο και πολύτιμους λίθους. Στο μουσείο της μονής φιλοξενείται σημαντικός αριθμός φορητών εικόνων, εκκλησιαστικά κείμενα, άμφια, κτητολόγια και το σιγίλιο του Γρηγορίου του Ε'.


Εκκλησία Αγίου Ιωάννου Θεολόγου
Στο χωριό Γερακάρι Αμαρίου που ισοπεδώθηκε από τους Γερμανούς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μετά την απαγωγή του στρατηγού Kreipe. Στην τοποθεσία Φωτί, στον κεντρικό δρόμο, βρίσκεται η βυζαντινή μονόχωρη εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου με μεταγενέστερο νάρθηκα και τρούλο. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ο τοιχογραφικός διάκοσμος του 13ου αιώνα.


Μονή Ασωμάτων
Στο χωριό Μοναστηράκι βρίσκεται η βυζαντινή μονή που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στους απελευθερωτικούς αγώνες της Κρήτης. Βρίσκεται σε διαδικασία αναστύλωσης, ενώ από το 1931 λειτουργεί εκεί η γεωργοκτηνοτροφική σχολή.


Βασιλική Βιζαρίου
Λίγα χιλιόμετρα έξω από τον οικισμό Ελληνικά, δεσπόζει η μεγάλη τρίκλιτη βασιλική που χρονολογείται στα τέλη του 6ου αιώνα και οι τοίχοι της διατηρούνται σε αρκετά μεγάλο ύψος. Σύμφωνα με την παράδοση ήταν αφιερωμένος στην Παναγία και πρέπει να καταστράφηκε από επιδρομή των Αράβων μετά την κατάληψη του νησιού το 824 μ.Χ.


Μονή της Καλοείδαινας
Είναι χτισμένη στο Άνω Μέρος σε μια τοποθεσία με πλατάνια, πηγές και καταπληκτική θέα προς τον Ψηλορείτη. Η πολύπαθη μονή ιδρύθηκε το 13ο αιώνα και καταστράφηκε το 1823 από τον τουρκικό στρατό. Το 2001 αναστυλώθηκε διατηρώντας τη μορφή του παλαιότερου κτίσματος.


Λαογραφικό Μουσείο του Παπά Μιχάλη
Με μεράκι συγκέντρωσε ο Παπα Μιχάλης Γεωργουλάκης αντικείμενα της καθημερινής ζωής, έπιπλα, εργαλεία, αντικείμενα από την εκκλησία, ιστορικά κειμήλια από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και των δύο παγκοσμίων πολέμων και τα φιλοξενεί στο ιδιωτικό του μουσείο στο χωριό Ασώματος.