Αρχαιολογικό Μουσείο
Ο μεγάλος ενιαίος εκθεσιακός χώρος του μουσείου φιλοξενεί διάφορα εκθέματα. Το μεγαλύτερο και πλουσιότερο σύνολο θεωρείται αυτό του ανακτόρου της Κάτω Ζάκρου, με πολλά αριστουργήματα της μινωικής τέχνης. Τα ευρήματα καλύπτουν μια περίοδο περίπου 4.000 χρόνων, από την Ύστερη Νεολιθική έως την Ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο. Πιο διάσημο αντικείμενο του μουσείου θεωρείται το χρυσελεφάντινο αγαλματίδιο από τη μινωική πόλη του Παλαικάστρου.
Μουσείο της Μονής Τοπλού
Το μουσείο που βρίσκεται μέσα στη μονή φιλοξενεί ενδιαφέρουσες συλλογές από κρητικές εικόνες και χαρακτικά. Ανάμεσα στις φορητές εικόνες ξεχωρίζουν: η Παναγία η Αμίαντος, η Κοίμηση της Θεοτόκου, η Παναγία η Αμόλυντος και ο Χριστός Παντοκράτωρ, όλες του 15ου αιώνα.
Αρχαία Ίτανος
Στην περιοχή της Ερημούπολης, κοντά στο Βάι, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Ίτανου, της πόλης που πρωτοσυναντάμε στον Όμηρο. Η ιστορία της ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους, ενώ υπήρξε σπουδαίος σταθμός διαμετακομιστικού εμπορίου και είχε αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή, στην οποία έκανε εξαγωγή πορφύρας, σπόγγων, γυαλιού και αλιευμάτων. Σήμερα σώζονται ερείπια από το μεγάλο φυλάκιο-πύργος στη δυτική ακρόπολη, η μεγάλη παλαιοχριστιανική εκκλησία στην ανατολική ακρόπολη, η ελληνιστική συνοικία καθώς και δύο παλαιοχριστιανικοί ναοί στους πρόποδες του λόφου που οδηγεί στο Βάι και το νεκροταφείο έξω από την πόλη.
Καζάρμα
Το σπουδαίο βενετσιάνικο φρούριο κατασκευάστηκε κατά τον 13ο αιώνα στην θέση της βυζαντινής πόλης, που ήταν έδρα επισκοπής, πιθανόν στην ίδια θέση της αρχαίας πόλης Ητείας. Υπέστη μεγάλες καταστροφές από το σεισμό του 1303 αλλά και από τις επιδρομές των πειρατών του Μπαρμπαρόσα το 1538. Καταλήφθηκε από τους Τούρκους το 1645. Τα καλοκαίρια το φρούριο χρησιμοποιείται ως χώρος εκδηλώσεων.
Τρυπητός
Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Σητεία αποκαλύφθηκε η ελληνιστική πόλη που καταλάμβανε ολόκληρη τη χερσόνησο Τρυπητός και εκτιμάται ότι πρόκειται για την αρχαία πόλη της Σητείας, την Ητεία. Οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει μέρη του ισχυρού τείχους, τμήματα κατοικιών, δωμάτια, αποθήκες, δεξαμενή, λιθόστρωτους δρόμους αλλά και σειρά νομισμάτων.
Μόχλος
Στον Κόλπο του Μιραμπέλου, στο μικρό νησάκι του Αγίου Νικολάου, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Μόχλου, ένας σημαντικός μινωικός οικισμός με λιμάνι. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως δέκα διαφορετικές φάσεις της εποχής του Χαλκού, από την Πρωτομινωική ως την Υστερομινωική περίοδο. Αποκαλύφτηκε το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης, κατοικίες, το τελετουργικό κέντρο, κύριοι και δευτερεύοντες δρόμοι, που διατρέχουν το νησί και σχηματίζουν οικοδομικά τετράγωνα. Το πρωτομινωικό νεκροταφείο στη δυτική πλευρά του νησιού είναι από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα της ανατολικής Κρήτης, αφού περιείχε πάνω από 20 μεγάλους κτιστούς τάφους.
Παλαίκαστρο
Στην περιοχή Ρουσόλακκος στη βορειοανατολική άκρη της Κρήτης, η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε τον μινωικό οικισμό του Παλαίκαστρου. Ακόμη, αποκαλύφθηκαν λείψανα της Πρωτομινωικής και Μεσομινωικής εποχής (3000-1550 π.Χ.), κυρίως νεκροταφεία αλλά και ερείπια αρκετά μεγάλων κατοικιών.