Η περιοχή του Ηρακλείου φημίζεται για το κρασί της, το οποίο, αντί για τη ρακή, συνοδεύει ταιριαστά τα απίθανα μαγειρευτά όπως είναι οι χοχλιοί, οι αγκινάρες με κουκιά, ο κόκορας κρασάτος κ.ά. Θα το ανακαλύψετε ακολουθώντας τους τοπικούς δρόμους του κρασιού στα επισκέψιμα οινοποιεία. Μία από τις περιοχές που είναι γνωστή για τα κρασιά της είναι οι Αρχάνες. Εκεί ωριμάζουν τα ροζακιά σταφύλια και φτιάχνεται το περίφημο κρασί Αρχανών. Στην περιοχή παράγεται εξαιρετικό ελαιόλαδο κι αξίζει να κάνετε μια βόλτα μέχρι την αναπαλαιωμένη Φάμπρικα Ελένη, στην Τουρκογειτονιά (ή αλλιώς Μεσοχωριά) για να δείτε τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής ελαιολάδου (www.oilvisit.com). Στα must τα καλτσούνια και τα πιταράκια με μάραθο ή τυρί που συναντάμε παντού στην Κρήτη σε πολλές τοπικές παραλλαγές.